Dyrk dine egne tomater i krukke med smagen fra mormors drivhus.
,Jeg er kæmpe fan af at dyrke egne tomater, og det er super nemt at dyrke tomat i krukke. Smagen er så meget bedre end købetomater, og selvom pladsen er trang, ville jeg til enhver tid dedikere en plads til en krukketomat – bare for at få smagen af mormors drivhus. I denne artikel fortæller jeg dig, hvordan du gør.
Lad os bare gå til makronerne:
Valg af plante
Forspiring: Hvis du er tidligt ude, og har mod på forspiring, kan jeg virkeligt anbefale dette, da du så får adgang til en lang række sorter, som du ellers ikke ville have adgang til. Du vil ofte starte forspiring i marts måned – men det kræver altså lidt rutine at få flotte, kraftige panter som ikke er vildt ranglede.
Har du mod på forspiring, kan jeg anbefale dig at købe dine frø hos blandselvfrø.dk som har Danmarks (måske) billigste økologiske frø.
De støtter bloggen her hvis du køber, og du kan få 10% rabat ved at bruge koden FRØ10 – find frøene hos blandselvfrø.dk her.
Køb dine planter: Er du knap så rutineret, kan jeg anbefale dig at købe dine planter i supermarkedet eller hos en gartner. Så er du sikret planter af en god, kraftig kvalitet. Men pas på med, hvornår du planter dem ud. Her er det vigtigt du lige tjekker næste afsnit om tidspunkt for udplantning, for at de nykøbte planter ikke går til.
Tidspunkt for udplantning af tomater i krukker
Når du dyrker tomater på friland, er det ret vigtigt at få timet tidspunktet for dyrkning bedst muligt. Tomater går nemlig i stå i væksten, hvis temperaturen kommer under 8 grader. Og frost vil slå dem helt ihjel. Så derfor er det vigtigt først at udplante dem, når vejret er til det. Som tommelfingerregel er de klar til at få en plads udenfor i starten af maj.
Skulle temperaturen falde væsentligt efter udplantning, kan du beskytte dem ved at lægge en fiberdug, en plastpose eller måske et fleece tæppe over om natten for ekstra beskyttelse.

Krukker – det skal du bruge
Det er vigtigt at bruge en krukke af en vis størrelse. Du bør ikke gå under 20 liter for det bedste resultat. Det sikrer at planten har plads til rødder og adgang til mere næring og vand.
Husk altid at bruge en krukke med hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra. Du kan evt. lægge lidt smågrus eller lecca nødder i bunden for at sikre et godt dræn.
Jorden – brug dette
Du kan bruge helt almindelig posejord, som du køber i brugsen. Det er gødet og vil være tilstrækkeligt for tomatplanterne i den første tid.
Ren jord fra haven egner sig ikke til dyrkning i krukker, da det har en struktur, som ikke holder godt på vandet. Det betyder, dine planter vil tørre ud for hurtigt.
Jorden er med til at give tomaterne en intens smag. Hvis du vil dyrke tomater med en intens smag, kan jeg anbefale dig at berige jorden med din egen hjemmelavede bokashi kompost. Det vil fra starten sætte fut i mikrolivet i din krukke, og mikroorganismerne er dem der transporterer vitaminer og mineraler til planten, som igen er smagsgivere.
Bokashi er generelt en fantastisk ting der kan gøre dig selvforsynende med jord og gøre en god gerning for miljøet. Du kan læse mere om bokashi kompost her.
Placering af dine krukker – lys eller skygge
En af de fede ting ved at dyrke i krukke er, at man kan flytte krukken rundt efter solen. Du vil ikke lykkes med tomater, hvis ikke de får sol. Ja faktisk er hovedreglen for frugtsættende planter, at de skal have en god mængde sol for at lykkes. Vælg derfor et solrigt sted. Meget gerne op ad en sydvendt væg, hvor planten vil fornøje sig med varmen fra væggen.
Hvis du ikke har adgang til en plads med minimum 6-8 timers daglig sol, er det bedre at se om du kan finde et sted i gården, hvor krukken kan stå. For solen er meget vigtigt hvis du vil smæske dig i lækre, søde, solmodne tomater.
Sådan vander du dine krukketomater
Vær obs på, at når du dyrker i krukke, vil dine planter nemmere kunne tørre ud. Vær derfor opmærksom på at få vandet regelmæssigt – især når de bærer frugt.
De skal ikke soppe i vand, men du bør heller ikke lade dem udtørre. Sker dette, bliver dine planter stressede og yder mindre/bliver mere udsatte for sygdomme. Sørg for at holde dem jævnt fugtige – og sker der ikke store udsving i din vanding, vil du også have nemmere ved at undgå at tomaterne sprækker.
Gød dine planter
Tomatplanter er ret sultne, og du vil helst sørge for at holde dem mætte i løbet af vækstsæsonen. Hvis du bruger posejord, vil gødningen række de første par måneder. Herefter kan du tilføre en smule flydende gødning når du vander, eller evt, bruge noget langtidsholdbart gødning i pilleform.
Min foretrukne metode er igen bokashi. Det er langtidsholdbar gødning som er helt naturlig – se mere om bokashi her.
Opbinding og knibning af tomatplanter
Din tomatplante vil helt sikkert få brug for opbinding ret tidligt i vækstsæsonen. Så sørg for at dyrke den et sted hvor du kan lave opbinding, eller brug en krukke der er stor nok til at stikke en god lang pind i til støtte.
Det er lidt en religion om man vil knibe planterne eller ej. Tomatplanten vil som udgangspunkt vokse som en busk og stikke mange grene i vejret. Nogle kniber disse sidegrene ved stammen, andre lader dem gro vildt.
Det er en temperamentssag, og du gør bare hvad der passer til dit temperament. Uanset hvad, skal planten nok belønne dig med frugt.
Anden tomatplantepleje
Tomater er desværre udsatte for forskellig svampesygdom og skimmel. Du kan tage dine forholdsregler ved at beskytte dem fra for megen fugt på bladene. Du kan med fordel stille dem under et udhæng (husk at være ekstra obs på vanding). Og når du vander, så sørg for kun at vande ned i potten og ikke på bladene.
Derudover kan det være en god ide at udtynde bladmassen. Det gør du ved at klippe blade af fra bunden og op til første tomatklase. Det sikrer en god ventilation omkring planten.
Få flere idéer til dyrkning på meget lidt plads
Faktisk så er denne hjemmeside dedikeret til dig, der gerne vil dyrke eget frugt og grønt men er begrænset af kun at have lidt plads. Og også dig der ikke orker at holde køkkenhave, men bare gerne vil gøre det enkelt.
Du kan finde flere artikler om dyrkning på lidt plads i sektionen urban gardening ved at klikke her.
Tjek også mine online kurser ud på linket her – måske er der noget for dig.
Jeg håber du er helt med på teknikken i at dyrke tomat i krukke, og hvis ikke, er du meget velkommen til at læggen kommentar nederst på siden.

Vil du gerne selv dyrke flere grøntsager selvom du har meget lidt plads?
Få mine 3 bedste tips til at komme i gang med det samme. Alt du skal bruge er en vindueskarm og en altan eller lille bitte have. Guiden koster 0,- kroner, så hent den nu mens du har gejsten.
Samtidigt kommer du med på mit nyhedsbrev hvor jeg sender endnu flere tips til at dyrke egne grøntsager på den nemmeste måde. Nul spam, bare vitaminer.
Til sidst er det blot at sige rigtig god dyrkningslyst!
Smil og haveheld fra
Katrine fra mikrohaven