Leder du efter et system til selvvanding af krukker, så læs med her. I denne artikel vil jeg præsentere dig for en DIY løsning, du sagtens selv kan lave. Dertil får du også inspiration til købte potter, hvis du gerne vil have en nem løsning.

 

Mange fordele ved et selvvandingssystem til krukker

Her er lidt af fordelene ved at få installeret selvvanding:

Tidsbesparende – Med selvvandingskrukker slipper du for den daglige vanding. Du kan nøjes med at vande en gang om ugen eller mindre, alt efter systemet, du bruger.

Mindre risiko for at slå dine planter ihjel – Den hyppigste årsag til plantedød er vandingsproblemer. Faktisk dør flere planter af overvanding end af undervanding. Med selvvanding får planterne en jævn og konstant mængde vand, så du undgår både under- og overvanding.

Bedre plantevækst, flottere blomster, bedre udbytte – Regelmæssig og korrekt vanding giver sundere planter med stærkere rødder og rigere blomstring. Dyrker du grøntsager, kan du også få et større udbytte.

En vandbesparende løsning – Selvvandingssystemer er ofte mere vandbesparende, da de minimerer fordampning og spild.

Artiklen er skrevet af Katrine fra Mikrohaven

Vi starter med en DIY selvvandingsløsning:

En af mine absolut yndlingsløsninger til et DIY selvvandingssystem til krukker er en oldgammel løsning kaldet en ”olla”. Princippet er blevet brugt tusinder af år tilbage og bruges i dag til vanding af planter og træer i nogle af verdens tørreste lande.

En olla er blot en lerbeholder, der fyldes med vand. Man tænker ikke over det, men ubehandlet ler er porøst og afgiver vand ganske langsomt. Så langsomt at planter lægger deres rødder omkring beholderen og suger det, de har brug for. Det er yderst vandbesparende og en rigtigt effektiv løsning. Og så bruges der kun naturlige materialer, som vi jo godt kan lide i disse dage.

Olla brugt som selvvandingssystem i ørken

Olla brugt i landbrug med tørt klima

Sådan laver du selv en selvvandingskrukke ”Olla”

Det er ret enkelt at lave en lav selv selvvandingskrukke i form af en olla, og måske har du endda materialerne liggende hjemme allerede. Du kan bruge en ubehandlet lerurtepotte til dette.

I videoen herunder, kan du se, hvordan man gør.

Her kan du købe en olla til selvvanding af dine planter

Jeg har ikke set mange danske webshops eller butikker, der har fået øjnene op for ollaer. Indimellem kan du finde en på haveglad.dk.

Det er krukken, som du ser på billedet her. Du kan se den hos haveglad her.

Den er bare ofte udsolgt.

Alternativt kan jeg anbefale dig at kigge efter en olla på Amazon i Tyskland.

olla fra haveglad

De findes i mange smukke farver og varianter og hvis du vil have et større udvalg, så er udvalget på Amazon i Tyskland altså ret godt.

Du kan se nogle eksempler på billedet herunder. Dem kan du finde på amazon.de her.

 

Lerkrukker til selvvanding af krukker

Vælg den rette selvvandingskrukke når du køber dem

Hvis ikke du har mod på en gør-det-selv løsning, så findes der et væld af forskellige selvvandingsløsninger på markedet. Når du vælger selvvandingskrukker, er der nogle ting du skal tænke på, inden du vælger dit system.

Størrelse: Vælg en størrelse, der passer til dine planter. Store planter har brug for større krukker med større vandbeholdere.

Materiale: Selvvandingskrukker kommer i mange materialer, inklusive plast, keramik og metal. Vælg et materiale, der passer til din smag og selvfølgeligt også pengepung.

Skal systemet være sammenhængende: Hvis du leder efter en løsning til f.eks. selvvanding af tomater, så kan det være en fordel med et selvvandingssystem, hvor flere krukker er forbundet. På den måde skal du kun påfylde et enkelt sted.

På Ingarden.dk har de et rimeligt udvalg af krukker til selvvanding. Du kan se nogle af dem på billedet herunder. Se flere eksmempler hos Ingarden.dk her.

flere krukker til selvvanding

Kan også bruges til selvvanding af potteplanter

Det er selvfølgeligt ikke kun tomatplanter og krukker på terrassen, der kan nyde godt af et selvvandingssystem. Du kan naturligvis også bruge det til selvvanding af potteplanter.

Se f.eks. dette klassiske design fra MrPerfect.dk. Se den hos Mrperfect.dk her.

Selvvandingspotte til potteplanter

Jeg skal lige sige at der findes reklamelinks på denne side, som betyder, jeg får en lille procentdel hvis du køber dine ting via disse links. Så tak på forhånd for at støtte min blog 🙂.

Hvordan Fungerer de fleste selvvandingskrukker?

Selvvandingskrukker består af to hoveddele: en vandbeholder i bunden og en plantebeholder ovenpå. En væge eller et system af kapillærrør forbinder de to dele, hvilket tillader vand at trække sig op i jorden efter behov. Når jorden begynder at tørre ud, trækker vægen vand op fra beholderen og holder jorden fugtig.

Selvvanding af krukker er en smart og effektiv måde at holde dine planter sunde og blomstrende. Uanset om du er en erfaren gartner eller nybegynder, kan denne metode spare tid og energi, samtidig med at den fremmer en sund plantevækst. Investér i kvalitets selvvandingskrukker og nyd en smukkere, mere bekvem have.

Få mere inspiration til dyrkning indenfor

Ønsker du mere inspiration til urban gardening, kan du læse en af artiklerne herunder. God fornøjelse 🙂

Artiklen indeholder affiliate links