Bokashi kompost – lav din egen supergødning, selvom du bor i lejlighed. Kom i gang – uden at betale en formue.

Bor du i byen og har du ikke plads til en ”traditionel” kompostbunke, ja så er bokashi kompost din bedste ven. Det er en måde at lave super nærende gødning til dine krukker eller bede på rekordtid. Og det betyder struttende grøntsager og spraglede blomster. Du kan lave bokashi i dit køkken – og bare rolig, det er både lugt og ormefrit. I denne artikel fortæller jeg hvordan det fungerer, og nederst kan du finde din egen opskrift til at lave en gratis bokashi spand, så du kan komme i gang med det samme.

Komposteret bokashi er god næring til dine planter

Men hvad er bokashi overhovedet?

Bokashi kompostering er en måde at kompostere organisk materiale – det vil sige dit køkkenaffald på.

Den er væsentligt anderledes end andre former for kompostering idet det er en anaerob proces (det vil sige, en proces uden luft).

Det der reelt foregår, er at man fermenterer det organiske materiale i stedet for at nedbryde det som man normalt ser det med andre komposteringsmetoder.

Metoden foregår væsentligt hurtigere end almindelig kompostering, og derfor kan du producere rigtig god plantegødning på ret kort tid.

En af de helt store fordele er at du kan kompostere stort set alt. Normalt vil man holde kød og mælkeprodukter væk fra kompostbunken, men det skal man altså ikke her.

Det vil sige at du kan omsætte stort set alt madaffald fra din husholdning. Det føles bare rigtigt godt, og så er det en super ting for miljøet idet det kan nedbringe c02 udledningen fra din husholdning.

 

Fordele og ulemper ved denne komposteringsmetode

Jeg kan lige hurtigt ridse fordele og ulemper op, så du kan få en fornemmelse af om det er noget for dig, og det er værd at læse videre…

Fordele:

  • Alle kan kompostere med denne metode da den er super enkel.
  • Hvis du gerne vil gøre lidt mere i urban gardening, så er det her din bedste ven.
  • Det kan gøres uden lugtgener og uden at man skal indføre orm.
  • Metoden giver mulighed for kompostering af mejeriprodukter og kødrester. Det skal man ellers helst ikke putte på en traditionel kompostbunke. Så du kan altså omsætte alt dit organiske køkkenaffald.
  • Bokashi-kompostering kan gøres på meget lidt plads og er ideelt for folk der bor i lejlighed. Jeg gør det i skabet under køkkenvasken
  • Det færdige produkt er meget næringsrigt og fyldt med gode mikroorganismer og er en ren lækkerbisken for planterne i din have. Det vil sige du laver din egen gødning på nem vis – helt uden at skaffe en ko eller en høne, og dine grøntsager og blomster kan vokse sig store, lækre og smukke.
  • Du kan bruge dit bokashi til at genopfriske jorden i dine krukker og bede – så det ikke er nødvendigt at hente ny jord hvert år.
  • Der løber en saft igennem i løbet af processen og den kan bruges som rigtig god potteplantegødning eller afløbsrens (skør kombi, ikk?)

Ulemper

  • Det færdige materiale er et gæret produkt og er ikke blevet til jord endnu (som almindelig kompost). Det vil sige, det ikke kan bruges straks det kommer ud af spanden. Du skal putte det i krukker eller dit bed og dække det med jord. Her skal det ligge i minimum 14 dage hvorefter det er fuldt nedbrudt og klart til brug.
  • Processen kræver en speciel spand som du enten skal købe eller lave selv.
  • Man skal købe sig til kompostgær, så metoden er ikke helt gratis

Hvad skal man bruge for at komme i gang?

Du skal bruge en bokashi spand. Det vil sige en lufttæt beholder der er bygget til at mikroorganismerne får de rette forhold. Du kan enten købe sådan en eller lave en selv.

Det findes en fin en fra FairFox men den findes vist kun på Amazon. De er af 100% genbrugsplast og er ok fede.

Køb evt fra den tyske amazon, så er det ikke bøvl med told (du kan evt ændre sprog fra tysk til engelsk, så er det til at forstå). Du kan finde et link til beholderen fra FairFox her. Jeg skal lige sige at jeg er Amazon partner som betyder, jeg får en lille procentdel hvis du køber den her. Så tak til dig der gør det 🙂

Mine personlige favoritter er dem du ser på billederne herunder. De fungerer lige som de skal, og så synes jeg de er så fede at se på – de skal jo trods alt stå i mit køkken 🙂  Du kan købe dem via altanliv.dk fra linket herunder. Linket er affilieate – så hvis du køber en spand fra det link, får jeg en lille procentdel af salget. Tak for at støtte op om bloggen her 🙂 

Alternativt kan du selv bygge en. Nederst på siden kan du hente en nem og hurtig byg selv guide.

bokashi spand
bokashispand beige
bokashi spand khaki

Kompostgær er vigtigt for at lykkes

Du skal absolut huske at bruge kompostgær. Det er nødvendigt for at sætte gang i processen, og du vil ikke lykkes uden. Det er uanset om du køber en færdig spand eller du bygger den selv.

Altanliv.dk tilbyder en mindre mængde at starte på til en ok pris. 1 kg er en god mængde at starte på. -for at se om bokashi er dig. Du kan købe det lige her. Plantetorvet har det også lige her.

Nå ja, og så skal du bruge noget organisk affald at kompostere.

 

Sådan foregår det rent praktisk

 

Det er faktisk super simpelt.

Du samler dit madaffald sammen fra i løbet af dagen. Husk du må tage alt med undtagen store knogler og ting der er mugne (sidstnævnte kan ødelægge processen).

Når du starten en ny spand op, så putter du en håndfuld kompostgær i bunden for at komme godt fra start.

Skær derefter dit materiale i mindre stykker. Det speeder processen op. Hvis man vælger at springe dette over, vil det vare et par dage ekstra inden det er færdigt.

Tilsæt så dagens affald og drys lidt kompostgær på toppen. Du skal regne med ca. en tsk. kompostgær til hver kop affald du putter i.

Herefter lukkes beholderen tæt.

Efterfølgende tilføjer du så dit affald løbende indtil spanden er fuld. Husk at tilføre kompostgær hver gang du tilfører affald.

Når spanden er fuld, så stiller du den afsides i 14 dage. Herefter er materialet færdigt og klart til at blive tømt ud i dine krukker eller bed.

I løbet af processen vil der løbe saft ned i bunden af spanden fra det nedbrudte materialet. Det skal du tømme af løbende for at bevare et godt miljø i spanden. Brug det som flydende gødning samme dag du tapper (2 tsk til 1 ltr vand) eller hæld det i afløbet hvor det vil fungere som afløbsrens.

Bokashi i spanden

Godt at vide om bokashi kompostering

 

Bokashi er en anaerob proces hvilket vil sige at den skal holdes så fri for ilt som muligt. Det er derfor vigtigt at presse affaldet så fladt som muligt i din spand for at fjerne så mange luftlommer som muligt.

Man bruger et slags låg til at lægge ovenpå materialet for at kunne presse dette ned over det nye affald og samtid beskytte overfladen mod luft.

Når du lægger nyt materiale ned i spanden, bør du også undgå at røre rundt i det affald der ligger i spanden, da det bare gerne vil passe sig selv.

 

Sådan ved du om din kompostering fungerer

Dit bokashi skal ikke lugte råddent eller harskt. Hvis det gør det, så er der noget galt. Men det lugter altså lidt når du åbner spanden. Hvis det lugter surt og gæret, er alt formodentligt ok. Hvis det lugter mere råddent agtigt, så er der noget i vejen.

Hvis det lugter forkert, kan det nogle gange når at redde situationen ved at tilføre mere komposteringsgær. Hvis dette ikke virker, så må du kassere materialet, vaske spanden og starte igen.

Sådan bruger du dit bokashi som gødning til krukker og bede

 

Til brug i bede

Hvis du endnu ikke har plantet eller sået i dit bed, kan du gøre sådan:

  • Grav et hul eller en rille som er ca. 20-25 cm dyb.
  • Tilsæt dit færdige Bokashi, og bland lidt jord i.
  • Dæk materialet med jord og lad det være i minimum 14 dage. I denne tid omsættes det til jord som vil være super beriget med næring og mikroorganismer.
  • Efter de 14 dage kan du plante og så i dit bed som vanligt

Hvis dit bed er fyldt med planter, kan du gøre sådan:

Da produktet er surt og ikke fuldt omsat, må det ikke komme i for tæt kontakt med planterne i bedet. Er det unge planter så sørg for at der ikke er direkte kontakt med plantens rødder.

  • Grav derfor en rille eller nogle huller omkring dine planter.
  • Læg dit bokashi i, bland med jord og dæk det til igen. Efter 2 uger er materialet neutraliseret og der skal dine planter nok selv finde hen til det og trække den gødning de skal bruge.

 

Til brug i krukker

Hvert år kan du slippe for at købe ny pottemuld og i stedet genopfriske den jord du har i dine krukker ved at blande det op med en portion bokashi.

Kom ca. 1/3  jord i bunden af potten.

Derefter ca. 1/3  bokashi

Og til sidst ca. 1/3 jord.

Nu er krukken klar til, at du kan så i den. Bokashi er meget sur, men inden frøene spirer og sender deres rødder ned til næringen, når bokashien at kompostere.

Vil du plante direkte i krukken, så vent 14 dage, indtil bokashi’en ikke er så  sur. Så risikerer du ikke at brænde plantens fine rødder.

 

Beplantede krukker

Det er ikke sikkert du vil lykkes med at blande bokashi i små krukker, som allerede er fyldt med blomster eller grøntsager.
Har du store krukker, kan du godt grave lidt huller eller en rille i kanten af krukken og fylde noget bokashi deri. Husk det ikke skal i direkte kontakt med plantens rødder – især ikke hvis planten er ung.

 

Hvad gør du med evt overskydende bokashi?

Hvis du ikke kan komme af med dit bokashi i dine krukker eller bede hver gang en spand skal tømmes, kan du tilføre det til en kompostbunke og give den nyt liv.

Rod godt op i kompostbunken før du tilfører materialet. Tilfør materielet, sørg for at skille det godt ad og dæk med noget jord. Herefter rodes kompsten rundt igen. Det vil speede processen i din kompostbunke godt op.

Har du ikke adgang til en kompostbunke, kan du måske grave det ned omkring buske eller træer.

Har du ikke nogle af disse muligheder så læg det i din grøntcontainer eller smid det ud. Du skal ikke bare smide det ud på jorden da det vil tiltrække rotter. Så hellere i affaldsspanden.

DIY bokashi spand

Mini-DIY-guide:
Lav din egen bokashi spand

Du kan nemt og hurtigt lave din egen bokashi spand, og det kan gøres med gratis materialer. Her får du en video der viser dig hvordan samt en hurtig instruks på hvordan du bruger den.  Guiden koster 0,- kroner, så hent den nu mens du har gejsten, og vær igang om få minutter.

Arbejder

Modtaget - din DIY bokashi spand er nu på vej til din mailboks

Samtidigt kommer du med på mit nyhedsbrev hvor jeg sender endnu flere tips til at dyrke egne grøntsager på den nemmeste måde. Nul spam, bare vitaminer.

Jeg håber du er blevet inspireret til at komme i gang med din egen bokashi. Det er rigtigt godt for miljøet, for dine planter og for din følelse af at give noget tilbage til naturen.

Har du spørgsmål, så er du meget velkommen til at lægge dem i kommentarfeltet herunder.

 

Ha det godt så længe

Smil og haveheld fra

Katrine fra Mikrohaven