fbpx

Det der med mikrohaver bliver bare mere og mere populært

Altså – det med at dyrke sine egne grøntsager på små områder så som altaner, gårdhaver og tagterrasser.

Og det er der en rigtig god grund til!

Tankegangen er egentligt startet med det formål, at give mad på bordet til byernes fattige og – at give flere mennesker adgang til sund mad, når nu verdens ressourcer er små.

I storbyerne i USA har man længe dyrket små urtehaver i vinduer, parker, på tage og andre atypiske steder. Her er man gode til at udnytte den plads, man har og dyrke sine grøntsager selv.

 

Fordelene ved at dyrke sine egne grøntsager

Fordelene ved at dyrke sine egne grøntsager er mange og tæller bland andet:

Helt friske grøntsager

Du kan høste grøntsagerne kort før, du skal servere dem, så vejen fra jord til bord bliver ultrakort. Friskere bliver det ikke.

Du ved hvad du putter i munden

Du har selv fuld kontrol over, hvad du tilfører planterne og derfor ved du også, hvad du spiser. Slut med gift.

Mere glæde, mindre stress

Havearbejde kan modvirke stress, og og giver en række positive effekter på humør og helbred. Der er en kæmpe tilfredsstillelse i at få ting til at gro.

Klimavenlig tankegang

Dine grøntsager skal ikke transporteres langvejs fra, og du hjælper således til at nedbringe det der CO2. Det bliver simpelthen ikke mere lokalt.

Anti-online

I en tid, hvor vi skal være online 24-7, er det godt at gøre noget der er totalt analogt. Se at naturen fungerer – helt uden strøm. Det vil vi da gerne vise vores børn, ikk?

 

Flere og flere får øjnene op for disse åbenlyse fordele.

Derudover er viden omkring det praktiske ved mikrohaver blevet langt mere tilgængeligt. Vi bør her sende en ”af hjertet tak” til DIY folket, der er flittige til at dele ud af gode ideer og hjælpe andre til at komme i gang – uanset niveau.

DIY trenden har sat skub i mange menneskers drøm om selv at dyre grøntsager i byen.

Traditionelt bygges disse haver så af vores alle sammens restprodukter – det vil f.eks sige kartofler, der er dyrket i en spand eller papirkurv. Eller træpaller, der bliver til en urtehave. Der findes masser af kreative ideer på området.

Der findes dog rigtigt mange, der ikke ønsker at ”bygge selv”. Og derfor findes der naturligvis en lang række produkter på markedet, der gør det nemt at starte en mikrohave. Lige fra alt-i-en rulle måtter, der indeholder alt fra frø, jord og næring, til mindre lavpraktiske højbede og kartoffelspande.

 

Kan man dyrke mikrohaver, selvom man bor i lejlighed?

Ja selvfølgeligt kan man det.

Der har været en stor fremgang indenfor det man kalder hydroponiske systemer til lejligheder og altaner. Det er små vandingssystemer som er specielt egnede til lodret vækst i et vindue eller på væggen på en altan. Og det er faktisk med god grund at der har været så stor vækst på området. Der er nemlig en lang række fordele ved sådan et system, så som

  • Det er ikke nødvendigt at bruge jord
  • Optimal udnyttelse af plads
  • Vandsparende ifht dyrking i jord
  • Effektiv udnyttelse af næringstoffer
  • Mere afkast – hurtigere og større afgrøder

For slet ikke at tale om glæden ved at kunne høste sin egen mad. Bare vent til du selv oplever glæden ved det!

 

Men hvorfor er der ikke flere der dyrker egne grøntsager på små områder?

De mest almindelige forklaringer jeg hører på at flere af os ikke bruger mere tid på havearbejde er” jeg ved ikke, hvordan jeg gør “eller” jeg har ikke tid, “eller” jeg har ikke plads”.

Det behøver slet ikke at være så besværligt, som du måske tror.

Følg med på siden her, og lad dig inspirere til, hvordan du nemt kan komme i gang. Et godt tip er at starte i det små, som f.eks. krydderurter i krukker. Når du har høstet lidt erfaring, kan du gå videre til lidt mere krævende planter, som f.eks. tomater.

Rigtig god fornøjelse, og som jeg plejer at sige: Livet starter først, når du starter en have.