Meget kort fortalt: Mikrogrønt er en af planterigets bedst bevarede hemmeligheder. Her finder du ud af, hvorfor.
Alt for få spiser mikrogrønt i forhold til, hvor meget smæk du får på sundhedsbarometeret. De er en ægte superfood – fyldt med alt det vores kroppe har brug for. Ja faktisk er planter høstet i ”mikrogrøntstadiet” op til 40 gange(!!) mere næringsrige end deres fuldvoksne version.
Denne form for grønt er blevet en ny superfood. Den er blevet en kæmpe trend verden over – med rigtig god grund. Ikke mindst fordi det er så nemt at komme igang.
Lidt mere faktuelt sagt er mikrogrønt forskellige grøntsager og krydderurter der får lov at vokse indtil det stadie der ligger imellem spirer og babygrønt.
Mikrogrønt høstes lige efter at kimbladet er færdigudviklet (i nogle tilfælde vokser man et par ægte blade også).
De er altså mindre end “babygrøntsager” som man lader vokse lidt længere tid til de har udvilket flere blade og er en lidt større plante.
Er du helt med på, hvad det er, og er du allerede nu klar til at lære, hvordan du selv dyrker det?
Tjek mit gratis minikursus i at dyrke mikrogrønt herunder:
Og ellers så fortsæt læsningen og lær endnu mere herunder…
Hvorfor er mikrogrønt så sundt?
Måske undrer du dig over, hvorfor mikrogrøntsager er så sunde at de ligefrem bliver kaldt en superfood?
Det kan jeg faktisk også godt forstå, du undrer dig over. Men der er en helt naturlig forklaring som har med de dette stadie i deres liv at gøre. Alle frø er udstyret med en madpakke, for at klare den første tid indtil de har blade og rødder til at sørge for overlevelsen.
Vi spiser så at sige denne madpakke.
Det er faktisk vildt interessant, og derfor har jeg lavet en lille video om hvorfor de her små planter er så sunde, og hvor sunde de faktisk er. I videoen fortæller jeg også om, hvilket mikrogrønt der er aller sundest og hvad du skal dyrke for at få maksimalt vitaminudbytte.
Tjek videoen herunder
Følg Mikrohaven på YouTube
▶️ Link til mikrohavens Youtube Kanal
Bliv medlem af helt ny facebook gruppe
Gruppen har jeg lavet specielt til dig, der er lidt grøn i grøntsagsdyrkning, men gerne vil lære at dyrke flere grøntsager og blive mere selvforsynende - også selvom du bor i byen og ikke har meget plads at dyrke på.

Mange forskellige typer og et stort udvalg
Der er et stort udvalg af frø til mikrogrønt på markedet – fra kendte og almindelige grøntsagere, til mere ukendte grøntsager samt spændende urter. Det kan feks være:
Amaranth
Basilikum
Bladbede
Broccoli
Brøndkarse
Chia
Dild
Fennikel
Grønkål
Gulerødder
Karse
Koriander
Kål
Mizuna
Mynte
Persille
Purløg
Radise
Kina radise
Ruccola
Selleri
Sennep
Solsikke
Ærter
Ikke det samme bøvl som med de traditionelle spirer
Mange forveksler mikrogrønt med spirer. Altså de spirer som mange har prøvet at dyrke og som også ofte anses som lidt bøvlede fordi man skal skylle og ordne flere gange dagligt. Den type arbejde er man udover ved mikrogrønt. Det dyrkes i et gromedium (f.eks. jord eller kokosmuld) og når planten er klar, høster man dem ved at skære dem af over rødderne. Det betyder der er langt mindre vedligehold ved denne metode, og der er derfor langt nemmere at gøre det til en del af rutinen derhjemme.

Utroligt nemt at komme i gang
Har du en lille gartner gemt dybt i dig?
Du vil gerne dyrke dit eget grønt men ser virkeligheden sådan ud:
Du føler, du slår flere planter ihjel end de fleste?
Ja så kan mikrogrønt blive din redning og din adgangsbillet til at dyrke dine egne grøntsager. For det er virkeligt nemt at komme i gang.
Du vil hurtigt opleve at du kan få noget til at blive grønt i stedet for brunt. Og på blot 7-14 dage kan du høste flot grønt til din frokost.
Jeg har lavet et minikursus der lærer dig at komme igang med at dyrke dit eget microgrønt. Ingen dyre indkøb, ingen deggedarer. På ti minutter kan du være i gang med at starte din egen mikrogrønne minihave. Klik på knappen herundet og se kurset.
Metoden virker lige nu – året rundt
Ud over at det er super nemt at komme i gang, kan du bruge denne metode året rundt. Da mikrogrøntsager kan dyrkes indendørs, er det ikke nødvendigt at vente på forår og varmt vejr.
Du skal blot have adgang til rimeligt med lys og alminelig rumtemperatur for at kunne høste året rundt.

Sådan bruger du mikrogrøntsager
Mikrogrønt ser bare godt ud, og tilføjer farve og tekstur til enhver ret. Giv din rugbrødsmad et drys grønt, eller put dem i suppen. Drys det på hovedretten og det ligner en million. De indeholder virkeligt meget smag, så bare et lille drys vil peppe din yndlingsret gevaldigt op og give dig et ordentligt skud vitaminer og mineraler.
Dertil er de rigtigt gode i juice, smoothies og salater fordi det er en super nem måde at pimpe disse sager med gode, sunde, ægte ”vitaminer”.
Hvordan får jeg fat i disse skønne planter?
Hvis du er heldig, kan du muligvis finde mikrogrøntsager i specialbutikker eller gårdbutikker. Indimellem kan det fås i supermarkeder. Men de er sandsynligvis ret dyre og så er udvalget ofte begrænset til ærteskud og måske solsikker og radiser.
Dette er et par af grundene til at komme i gang med at dyrke dem selv. De er utroligt simple at dyrke og du kan gøre det til en rimelig pris. Går du den vej, så har du et langt større udvalg af planter. Udover solsikker, ærter og radiser (som er noget af det nemmeste at starte på) kan du også eksperimentere med sorter som ruccula, basilikum, gulerod, amarant, spinat, rødbeder, linser og sennep. Der er virkeligt mange forskellige slags på markedet nu.
Derfor bør du interessere dig for mikrogrønt
For at opsummere, kommer jeg lige med listen der bør fortælle dig, at du burde prøve det her med mikrogrønt.
- Det er noget af det sundeste du kan proppe i hovedet. Ifølge en undersøgelse fra University of Maryland er Broccoli i mikroform f.eks. op til 40 gange sundere end den voksne broccoli plante.
- Du kan dyrke dit eget super food – til langt mindre priser end nogle af de produkter der er derude.
- De er rigtigt hurtige at dyrke: på 7-14 dage kan du høste til salatskålen (afhængigt af hvilken type du vælger)
- Der kræves kun et minimalt tidsforbrug fra din side (når du har dit set-up på plads)
- Perfekt løsning til ”byfolket” som kun har lidt tid og ikke meget plads til en urtehave
- De kan dyrkes året rundt – og derfor også en kilde til grønt om vinteren for dem med køkkenhave
- Nemt at komme i gang og alle kan gøre det, hvis de har lys og en vindueskarm.
- De er fyldt med smag, farve og ”knas” og vil være et pift til al din madlavning.
- Kort vej fra jord til bord. Når du høster dit grønt lige før servering, får du det maksimele ud af næringsstofferne.
Hvordan kommer jeg i gang med at dyrke dem selv?
Jeg har lavet et gratis minikursus til dig der gerne vil se en video om, hvordan man gør. Dette gratis minikursus kan du finde via knappen herunder.
Hvis du gerne vil læse dig til det, kan du få mere info her:
Her er en lille quickguide til, hvordan du prøver at dyrke dem selv:
Du skal bruge:
- En ren beholder (det kan være en kødbakke, et fad, en underskål, en højkantet tallerken.
- Et gromedium. Det kan være pottemuld eller kokosmuld. Har du ikke det ved hånden, kan du som et forsøg prøve med vat eller et par lag køkkenrulle (det er ikke optimalt, men det kan bruges til forsøg).
- Frø. Og det er nok det vigtigste. Egentligt er frøene ikke anderledes end dem du sår i haven. Disse er bare behandler med sager man ikke vil have i sin mad, så dem skal du ikke bruge. Du bør købe frø (på nettet) som er beregnet til mikrogrønt da de er helt fri for alt skadeligt. Vil du bare gerne lige prøve det af derhjemme, kan du lave et forsøg med en pose økologiske solsikkefrø, chiafrø eller hvad du har i skabet. Det er ikke optimalt, men sjovt at prøve.
Sådan gør du:
- Læg jorden i et lag på 2-3 cm i din beholder.
- Fugt det godt. Det skal være gennemfugtigt men ikke drive af vand.
- Spred dine frø ud på jorden. De skal ligge ret tæt, men ikke ovenpå hinanden i lag.
- Dæk bakken til. De skal stå mørkt for at spire.
- Vent nu nogle dage – indtil frøene er spirede og vokset lidt. Det er vigtigt at de ikke tørrer ud i denne proces. Vand med en sprayflaske (hvis du har sådan en) hvis de begynder at blive tørre.
- Tag låget af og stil dem lyst i en vindueskarm (pas på med direkte lys om sommeren). Vand ca en gang om dagen efter behov.
- Hold øje og smag på dem hen ad vejen. Planten skifter ofte smag jo ældre den bliver.
- Høst ca der omkring hvor det andet bladsæt dukker frem (det rigtige høsttidspunkt afhænger af, hvilken plante du har sået men prøv dig frem efter udseende og smag).
- Du høster ved at skære dem af ved stænglen ca 1-2 cm over jorden.

Hvad hvis man vil dyrke så meget mikrogrønt at man kan erstatte det med det salat man køber i supermarkedet?
Ovenstående metode er til dig der blot vil prøve at dyrke det for at se hvad det er.
Hvis du rigtigt gerne vil dyrke en helt masse af disse lækre sager i din vindueskarm, ja så er der nogle smarte teknikker du kan bruge, for at få et stort udbytte. Der er nogle ting ifht. lys, bakker og indeklima, du skal vide lidt mere om, og så findes der tricks til at få så meget ud af produktionen som muligt.
Det er slet ikke svært – og alle kan lære det uden på forhånd at have stort kendskab til dyrkning af grønt.
Det er rent faktisk muligt at dyrke ret store mængder grønt indenfor – blot ved at sætte det lidt i system og gå taktisk til værks.
Hvis du gerne vil lære mere, så kan jeg anbefale dig at tjekke mine mikrogrønt kurser ud. Her er noget for enhver smag – om du er nybegynder eller lidt mere garvet.
Dyrker du mikrogrønt?
Skriv en kommentar herunder, og giv os dine anbefalinger til den mest velsmagende spire at starte med.
Smil og haveheld fra
Katrine fra Mikrohaven
Tak for din fine artikel. Jeg er klar til at prøve det. Hvis der er en slags jeg skal starte med, hvad vil du så anbefale?
Hej Jeanette
Fedt du spørger! Jeg synes du skal starte med solsikker. Det er fordi de er nemme, rimeligt billige ifht frø, og så smager de bare godt. Jeg har lavet en guide til, hvordan du dyrker dem som forsøg – uden at skulle investere i en masse dyrt udstyr først. Læs den her. https://www.mikrohaven.dk/mikrogroent/start-her-hvis-du-vil-dyrke-mikrogroent/
Rigtigt god fornøjelse.
Smil og haveheld fra Katrine
Tak for din kommentar, Jeanette, og super dejligt du fik noget ud af videoen! Jeg håber du får mod på at prøve at dyrke det også.
Smil og haveheld fra
Katrine fra Mikrohaven
Hej Katrine
Du skriver, man kan bruge f.eks. solsikkefrø, man har i skabet. Mener du nogen, der er beregnet til at så som blomster, eller bare fra den pose jeg bruger, når jeg bager boller?
Mvh Pia
Hej Pia
Tak fordi du spørger 🙂
Det er ikke så godt at bruge alm havefrø som du sår i haven, da de er bejdsede.
Jeg mener økologiske frø som du bruger til bagning.
Vil du gøre lidt mere i det efter at have prøvet med disse frø, kan jeg klart anbefale dig at købe frø der er lavet til dyrkning af mikrogrønt.
Jeg håber det giver mening 🙂
Smil og haveheld fra
Katrine
Det var en spændende video. Jeg vidste slet ikke at det var så sundt og slet ikke hvorfor. Tak for at dele.