Dette er en ukendt men utroligt kraftfuld superfood, som alle bør interessere sig for.

Denne artikel handler om en ret ukendt men fantastisk superfood, som kun få kender og endnu færre dyrker. Ja faktisk er der op til 40 x flere vitaminer i dette end i f.eks. broccoli (som i øvrigt i sig selv er en superfood) Jeg kalder det en af naturens bedst bevarede hemmeligheder. Med artiklen her vil jeg inspirere dig til også selv at begynde at dyrke dit eget super food.

Navnet er mikrogrønt og jeg tror du vil blive overrasket over dets egenskaber…

Jeg synes billedet i toppen er fantastisk og det siger ganske tydeligt, hvad mikrogrønt kan.

Det er så spræng fyldt med vitaminer og mineraler at man skulle tro det er løgn. Undersøgelser viser at det indeholder enorme mængder af vitaminer, mineraler, antioxidanter, proteiner, fytokemikalier og andre essentielle næringsstoffer som er afgørende for vores kroppes funktion.

Alle de vitaminer og mineraler, du finder naturligt i den fuldvoksne plante, er pakket i store mængder i disse små spirer.

Dette betyder at bare ved at tilføje en lille mængde mikrogrønt til dine salater, dips eller smoothies vil du øge næringsværdien med det samme.

 

Men hvad er mikrogrønt?

Mikrogrønt (kaldes også microgreens) er alverdens forskellige grøntsager og krydderurter der får lov at vokse indtil det stadie der ligger imellem spirer og babygrønt.

Det høstes lige efter at kimbladet er færdigudviklet (i nogle tilfælde vokser man et par ægte blade også).
De er altså mindre end “babygrøntsager” som man lader vokse lidt længere tid til de har udviklet flere blade og er en lidt større plante.

ært

Hvorfor er det så super sundt?

Der er en helt simpel biologisk forklaring. Alle frø indeholder en ”madpakke” der skal sikre plantens overlevelse indtil den har etableret rødder og blade, der vil skaffe den næring på sigt. Når frøet spirer, aktiveres denne madpakke, og planten vil indeholde store mængder af denne madpakke de første 14 dage af plantens levetid.

Når vi høster planterne som mikrogrønt, ja så høster og spiser vi også plantens madpakke. Man høster dermed planten lige når den topper rent ernæringsmæssigt.

 

Hvor sundt er det egentligt?

I 2012 kom der en undersøgelse fra Maryland University i USA, der sammenlignede næringsindholdet i de 25 mest almindelige typer mikrogrønt med næringsindholdet i den fuldvoksne plante.

Da resultaterne kom frem, løb de som en steppebrand i især rawfood verdenen. Tallene var totalt overraskende for mange og virkeligt lidt af en sensation.

 

“The micro-greens were 4 to 40 fold more concentrated with nutrients than their mature counterparts. When we first got the results we had to rush to double and triple check them.”

Qin Wang

PhD, assisterende professor ved University of Maryland

Der er mange forskellige typer mikrogrønt med hver sine superfood egenskaber, men man fandt bland andet følgende:

 

Rødkåls mikrogrønt sammenlignet med fuldvoksent rødkål

 

Mikrogrønt indeholder:

 • 6 x mere C vitamin end fuldvoksent rødkål
 • 40 x mere E vitamin end fuldvoksent rødkål
 • 260 x mere beta-karoten end fuldvoksent rødkål

Det vil sige du blot skal spise 50 g mikrogrønt og du vil få den samme mængde E-vitamin som hvis du spiser 2 kg fuldvoksen rødkål.

 

Ærteskud

Dette er den nok mest kendte form for mikrogrønt, og er både lækkert og super nemt at dyrke.

Her kommer lidt fakta på deres næringsmæssige indhold: 

 • Indeholder 7 x mere C-vitamin end blåbær
 • 8 x mere folat end bønnespirer
 • 4 x mere A-vitamin end tomater

 

Hvedegræs

I mere end 60 år har hvedegræs været kendt i den naturlige helsekostindustri som den mest effektive måde at udrense og regenerere kroppen på.

Hvedegræs dyrkes som mikrogrønt og høstes efter 7-10 dage, hvor det topper ernæringsmæssigt. Herefter laver man en juice der typisk drikkes som shot.

Juice af hvedegræs har nogle imponerende antioxidante egenskaber, højere end nogen anden grøntsag eller ekstrakt. Nogle af de imponerende egenskaber er følgende:

 • Det er en af de rigeste kilder til A- og C- vitamin
 • Indeholder et fuldt, afbalanceret spektrum af B-vitaminer
 • Indeholder højkvalitets calcium, phosphor, magnesium, natrium og kalium i et afbalanceret forhold
 • Tilfører organisk jern til blodet
 • Indeholder 92 af de 102 spormineraler der findes i planter

 

Hvad koster det at dyrke sit eget superfood mikrogrønt?

Det er faktisk overraskende billigt. Jeg dyrker f.eks. ærteskud til ca 3,50 kr. pr. 80-100 gram. Det Vil koste mindst 20 kr. i butikkerne (som er af en langt dårligere kvalitet).

Den største udgift er frøene, men hvis du køber dem de rette steder, så er det absolut en god forretning af dyrke sit eget superfood. Der er meget at hente hvis du plejer at købe dyre kosttilskud. Den bedste og billigste måde at tilføre sin krop de essentielle vitaminer og mineraler er at dyrke det selv.

Naturens egne, friske råvarer er den ægte super food

 

Thomas Edison sagde engang følgende:

 

“Until man duplicates a blade of grass, nature can laugh at his so-called scientific knowledge.” 

 

I essensen betyder det, at vi ikke på nogen måde er i stand til på videnskabelig vis at fremstille produkter med de samme egenskaber, som det naturen er i stand til.

Så den mest enkle måde at skaffe sig selv fødevarer af en superfood kvalitet, er at dyrke det selv.

Her er mikrogrønt altså den største gave fra naturen til os. I mine øjne er det en af de få ægte genveje til en mere næringsrig kost.

Det er virkeligt nemt at dyrke (du behøver ikke nogen forudgående haveerfaring), det kræver nærmest ingen plads og kan dyrkes i vindueskarmen, på en hylde i køkkenet eller i kælderen, og så kan det gøres for utroligt få penge.

 

Vil du lære at dyrke dit eget super sunde mikrogrønt?

Jeg har lavet et minikursus der viser dig, hvordan du kommer i gang med succes. Klik på knappen herunder og se kurset nu.

Jeg håber du er blevet inspireret til at booste din egen sundhed med hjemmedyrket grønt af den højeste kvalitet. 

Har du spørgsmål, så er du meget velkommen til at lægge dem i kommentarfeltet herunder.

 

Ha’ det godt så længe

Smil og haveheld fra

Katrine fra Mikrohaven

Frisk salat i skålen
lær at dyrke dine egne grøntsager

Vil du gerne selv dyrke flere grøntsager selvom du har meget lidt plads?

Få mine 3 bedste tips til at komme i gang med det samme. Alt du skal bruge er en vindueskarm og en altan eller lille bitte have. Guiden koster 0,- kroner, så hent den nu mens du har gejsten.

Vent et øjeblik

Tak for din tilmelding

Samtidigt kommer du med på mit nyhedsbrev hvor jeg sender endnu flere tips til at dyrke egne grøntsager på den nemmeste måde. Nul spam, bare vitaminer.