Det er bare nitten når man opdager skimmel i sine mikrogrøntsager.

Men der kan heldigvis gøres noget ved problemet. Denne artikel stiller ind på, hvorfor skimmel (eller mug) opstår i mikrogrønt og hvad du gør for at undgå det.

Først og fremmest: Hvornår er det faktisk skimmel og hvornår er det ikke?

Ja, det er almindeligt at opleve skimmel, men rigtigt mange forveksler skimmel med det man kalder rodhår. Rodhår er nogle små, fine hår der udgår fra stammen og som planten sender ud for at optage næring. Det ligner mug fordi de er hvide og strenge-agtige, men de er altså en del af planten og ikke farlige at spise. Billedet i toppen er et billede af rodhår, som nemt kan forveksles med skimmel.

Hvordan finder du ud af om det er rodhår eller skimmel i bunden af bakken?
Hvis det er rodhår, er hele bunden af bakken dækket af dette hvide fnuller – ikke blot et lille hjørne. Hvis det var mug, er det normalt kun på en lille plet eller et lille område.

Rodhår sidder kun ved rødderne. Når planten bliver større så følger rodhårene ikke med op ad stænglen.

Mug har det med at bevæge sig opad og følge med op ad stænglen og op til bladene, så hvis noget vandrer opad, er det mug.

Ser du et slags spindelvæv, en hvid klat på toppen af bakken, er det helt sikkert mug.

Er du i tvivl, kan du lave en simpel lille test: Spray noget vand på området. Hvis det hvide forsvinder, er der tale om rodhår.

Hvilken farve har skimmel?

Hvis de mistænkte fnuller er hvidt, kan det enten være rodhår eller skimmel.

Hvis materialet er gråt eller sort, er det helt sikkert mug eller råd i rødderne.

Hvordan undgår man skimmel i sit mikrogrønt?

Helt generelt sagt, så er den nemmeste måde at undgå mug at prøve at forebygge det, snarere end at prøve at fjerne det. Så derfor er det ret vigtigt at vide, hvorfor det overhovedet opstår.

Problemet med mug opstår som oftenst når

Man vander for meget/forkert

Det er her de fleste går galt i byen, og derfor et vigtigt sted at sætte ind.

Den rigtige måde at vande på, for at undgå mug er som hovedregel:

Når planten er i spiringsfasten, vandes der ovenfra.
Det vil sige med en spray hvor du sprayer overfladen. I dette stadie har planten endnu ikke rødder der henter vand længere væk fra – og frøet har i øvrigt brug for fugt direkte på sig, for at kunne spire. Derfor er det vigtigt at holde overfladen fugtig

Når planten er i gro-fasten, vandes der kun fra bunden.
I denne fase har planten fået rødder og kan således hente vand et stykke vækfra. Når planten vokser til, bliver der meget tæt i bakken – nærmest en lille regnskov under bladene. Hvis du tilfører vand ovenfra, så glider det ned af stænglen og der dannes varme nede i underskoven. Det er perfekte forhold for mug.
Derfor er det ikke godt at spraye planten på bladene ovenfra (det virker med tomater og potteplanter men ikke mikrogrønt)
Hvis du vander fra bunden, så opstår denne fugt og varme ikke på samme måde.
Det er derfor en rigtig stor fordel at dyrke mikrogrønt i to bakker – en såbakke med huller i bunden, og en ”underskål”.

Når der er for høj luftfugtighed
Der kan opstå mugproblemer hvis luftfugtigheden er for stor. Det vil sige, hvis rummet er meget småt og der ikke er særligt meget luftcirkulation. Jo lavere luftfugtighed desto bedre. Prøv om du kan holde luftfugtigheden i rummet på 35-50%.
Hvis du oplever lugtproblemer, så er det fordi der er for fugtigt omkring planten eller fordi luftfugtigheden er for høj. Prøv om du kan reducere begge dele.

Ved forkert genbrug af jorden
Hvis du bruger et gromedium som jord eller kokosmuld, så opstår der nemt mug eller skadedyrsproblemer, hvis du genbruger denne jord uden at varme den grundigt op. Brug ny jord hver gang, hvis du vil være sikker.

Ved dyrkning ved for høj temperatur
Hvis man prøver at skabe drivhuslignende forhold for sit mikrogrønt, ja så kommer man hurtigt galt afsted. Den bedste grotemperatur er 20-22 grader

Jeg har fået råd i rødderne
Det er ikke mug, men det ligner og det sker for mange når frøene er sået for tæt. Enten fordi de ligger for tæt i klumper eller fordi der er for mange frø i bakkerne. Så sørg for at frøene ikke ligger ovenpå hinanden. Det skal være spredt jævnt og med passende afstand. Hvis du har problemer med råd i rødderne, så prøv at bruge lidt færre frø næste gang.

Vil du blive endnu klogere på, hvordan du dyrker mikrogrønt med succes?

Jeg har lavet et gratis minikursus der viser dig, hvordan du kan dyrke masser af mikrogrønt. Det er rent faktisk muligt at dyrke så meget mikrogrønt at man bliver selvforsynende med bladgrønt ved at dyrke det indenfor – og endda helt uden problemer med skimmel.

Eksempel på skimmel i mikrogrønt

Dette er et eksempel på mikrogrønt der er ramt af skimmel

Rodhår ikke skimmel

Dett er et eksempel på hel almindelige, ufarlige rodhår.

Det var mine bedste tips, jeg håber du fik svar på dine spørgsmål. Ellers smid en kommentar herunder, så skal jeg være på pletten.

Rigtig god grolyst!

🙂 Katrine fra Mikrohaven