Oplever du at dit mikrogrønt vælter over og lægger sig fladt i bakken eller ned over kanten?
Det er der helt sikkert en god forklaring på, og de mest almindelige forklaringer vil jeg dække i denne artikel.
Hvis du vil vide endnu mere om at dyrke mikrogrønt generelt, er du velkommen til at se mit gratis minikursus, der vil få dig i gang med det samme, uden indkøb af dyrt udstyr. Tjek det gratis kursus på knappen herunder.
Dit grønt har ikke fået vand nok
Hvis planterne ikke får nok vand, vil planterne naturligt falde sammen. Hvis jorden er tør, eller hvis der ikke er mere vand i underbakken, skal du prøve at give dem lidt mere vand og sørge for de på intet tidspunkt tørrer ud.
Bemærk: Hvis du benytter direkte sollys, altså hvis dit grønt får mere end 2 timers direkte sollys om dagen, f.eks. i et sydvendt vindue, så tørrer de nemmere ud. Er dette tilfældet, så vær mere opmærksom på at de ikke tørrer ud. Prøv evt at placere dem i mindre lys, og suppler evt. med grolys.
Intet eller lidt dræn i bakken
Planterødder bryder sig ikke om at stå i for meget vand. Rent faktisk har de brug for cyklussen fra at gå fra vådt til tørt for at gro ordentligt. Hvis de altid har vand om rødderne, vil mikroorganismer og svampe få overtaget i gromediet (et fænomen man på engelsk kalder dampening off), og det skader planterne.
Så prøv dette: Brug to identiske bakker. Bor godt med huller i den ene bakke og placer den øverst, oven i den anden bakke. Herefter sår du som vanligt. Når spiringsfasen er overstået, vander du to gange dagligt i den nederste bakke. Bare så meget at det absorberes hver gang. Rødderne vil gro ned igennem hullerne og skaffe sig den fugt de har brug for. Og der opstår ikke problemer i gromediet.
Dit mikrogrønt får for lidt lys
Hvis planter får for lidt lys, så vil de strække sig indtil de finder hvad de skal bruge. Dette kan resultere i lange, ranglede planter der ikke kan holde sig selv. Jo mindre lys desto mere gullig/hvid farve vil du opleve. Jo mere lys desto dybere grønne blade.
Selvom planterne får lys, er det ikke sikkert det er nok til at de får en god og sund struktur. Prøv at sætte dem i en vindueskarm med lidt mere lys. Eller overvej om du skal tilføre kunstigt lys ved vækstlys. Vil du vide lidt mere om lys til dine mikrogrøntsager, så læs min artikel “Hvor meget lys skal mit mikrogrønt bruge for at gro”.
Manglende vægt på overfladen ved spiring
Har du lagt noget ekstra vægt ovenpå låget da dine planter spirede? Hvis ikke, kan dette anbefales. Det vil imitere jorden der trykker og det vil stimulere spiringsprocessen og gør at dine planter får bedre fat i gromediet. Har de bedre fat, vil de ikke vælte så nemt.
Du gør dette nemmest ved at sætte en identisk bakke oveni bakken hvor du har sået. Læg derefter lidt vægt herpå.
Protip: Spirer du flere bakker ad gangen, sætter du dem oveni hinanden. På den måde så bliver de ekstra bakker den nødvendige ekstra vægt.
Dine planter står ikke tæt nok
Det vil sige, du har ikke brugt nok frø i denne bakke. Hvis planterne står med en passende tæthed, vil de støtte hinanden og sørge for at hinanden ikke vælter. Prøv derfor at bruge lidt flere frø næste gang du sår en bakke.
Hvad hvis dit grønt kun vælter delvist – i nogen dele af bakken?

Hvis dit grønt vælter på en måde i stil med det her, så kan det skyldes:
Udtørring fordi bakken står skævt
Det er ret vigtigt at din bakke er i vatter for at vandet fordeles jævnt når du vander i underbakken. Prøv at teste om vandet løber væk fra den ende hvor problemet er opstået.
Det kan være en god ide at rotere bakken ved hver vanding, så sikrer man en mere jævn fordeling.
Vil du lære endnu mere om, hvordan du dyrker rigeligt med mikrogrønt
Jeg har lavet et minikursus til dig, der gerne vil godt i gang med at dyrke mikrogrønt. Det er ganske gratis, og du kan se det via linket herunder.
God fornøjelse.
Har du spørgsmål?
Tøv ikke med at lægge en kommentar herunder, jeg bliver glad for at høre fra dig!
Smil og haveheld fra
Katrine fra Mikrohaven