Lær at dyrke dine egne microgreens – uden at investere i udstyr. Den enkle vej til at dyrke masser af grønt indenfor.
Jeg er kæmpe fan af microgreens. Det er en af de få genveje til mere sundhed, det smager fantastisk og så er det super nemt at dyrke.
Flere og flere får øjnene op for disse små lækkerbiskener og jeg vil rigtigt gerne vise dig, hvordan du kommer i gang med at dyrke til din salatskål og gøre dit liv en smule grønnere.
Artiklen indeholder affiliate links

Skrevet af Katrine fra Mikrohaven
– Passioneret mikrogrønt dyrker
Min absolutte favorit
Jeg har dyrket have i mere end 35 år, og skulle jeg vælge én favorit, så er det helt sikkert microgreens. Selvom jeg betragter mig selv som ret god til det der have, så repræsenterer microgreens altså også en genvej for mig.
Det er så nemt at gå til, det kræver meget lidt vedligehold, der er et hurtigt resultat, du skal ikke bøvle med skadedyr, ingen ukrudt.
Kort sagt er der ikke andet end nemhed og velsmag.
Alle kan dyrke microgreens – også “potteplantedræbere”
En af de ting der står aller højest på min dagsorden er at gøre det muligt for alle at dyrke deres egen mad.
Og her viser de små spirer sig igen fra sin bedste side. Alle kan dyrke dem og det kræver nærmest ingen forudgående erfaring. Ja faktisk vil jeg sige, det er det nemmeste sted at starte, hvis man gerne vil lære at dyrke sit eget grønt. Det giver nemlig en rigtig god fornemmelse for spireprocessen og de små planter, og det er noget af det vigtigste at få styr på, hvis man gerne vil have succes med haven.
Gratis minikursus – sådan kommer du nemt i gang – uden indkøb af udstyr og andet gejl
Jeg har lavet et gratis minikursus til dig, der gerne vil se hvordan man gør. I kurset fortæller jeg dig, hvordan du nemmest kommer i gang – uden at skulle investere i udstyr. Det hele kan gøres med genbrugsmaterialer og på et meget lille budget.
Vil du i gang med det samme? Klik på knappen herunder.

Hvor mange microgreens kan man egentligt dyrke indenfor?
Mange tror fejlagtigt, at microgreens er noget der dyrkes i små mængder der kun er beregnet til drys på ostemaden.
Det behøver absolut ikke være sådan. Du kan dyrke ret store mængder, hvis du vil. Ja faktisk kan du blive selvforsynende med bladgrønt bare ved at dyrke det op ad en væg i dit køkken.
Alt det kræver er den rette teknik, nogle bakker, noget grolys og et hyldesystem. Det er super simpelt og så er det rigtigt dekorativt.
Hvor kan man dyrke det?
Det er faktisk kun fantasien der sætter grænser. Du kan dyrke det bare du har en fri væg et sted. Det er lige meget om det er i dit køkken, i badeværelset eller i kælderen. Du har dog en helt klar fordel hvis du kan finde et sted at dyrke ved almindelig stuetemperatur. Planterne spirer og vokser hurtigere end hvis du dyrker i en kølig kælder. Men en kælder er altså helt fin. Her skal du bare være bevidst om at der skal tilføres kunstigt lys. Det koster heldigvis ikke længere en bondegår, og så er det nemt at skaffe.
Hvad skal jeg starte med at dyrke?
Jeg plejer at anbefale at starte med ærter, radiser og solsikkeskud. Det er super nemt at dyrke disse micro greens. Både fordi de er spirevillige, robuste og så tørrer de ikke så nemt ud. Det er vigtigt at komme fra start med en god oplevelse så gør dig selv den tjeneste at start her og gør det enkelt.
Er det rigtigt, det er en superfood?
Ja for søren, det er virkeligt en gave fra naturen til os. De er totalt pakkede med alle de ting, vores kroppe skal bruges. Faktisk er det en af de mest komplette fødevarer, man kan tænke sig. Det var faktisk først i 2012 – efter offentliggørelsen af denne artikel fra University of Maryland at det blev almindeligt kendt, at disse sprirer er super sunde.
En undersøgelse viste at de indeholder op til 40 gange så mange vitaminer, mineraler og andet godt en deres fundvoksne version. Hvis du vil vide lidt mere om deres superfood egenskaber, kan du læse min artikel om emnet her.

Skal man købe dyrt udstyr, for at komme i gang?
Nej, det skal man heldigvis ikke. Du skal have nogle bakker at dyrke dem i. Det kan være genbrugsbakker (se guide til bakker her).
Derudover skal du have et gro medie. Det kan være almindeligt pottemuld. Og så skal du naturligvis bruge vand og sol fra en vindueskarm eller lignende.
Det vigtigste er frøene
Her er det vigtigt at købe frø der er egnede til mikrogrønt. For det første fordi de er testede for farlige bakterier. Og for det andet så får du dem i større partier og er derfor en del billigere end almindelige frø til haven.
Er du nybegynder, kan du købe mindre partier i en dansk webshop som plantelys.dk På den måde kan du lige tjekke, om det er noget for dig.
Vil du købe større partier, kan du med fordel købe dem i en udenlandsk webshop.

Den danske webshop plantelys.dk sælger godkendte, økologiske frø til microgreens. Tjek dem her.
Hvorfor er microgreens så sunde at alle bør dyrke det?
Microgreens er små, spirede planter, der er høstet på et tidligt udviklingsstadium, normalt når de kun har udviklet de første to blade. Disse små planter er ikke kun smukke og farverige, men de er også utroligt sunde på grund af deres tætte næringsprofil. Her er nogle grunde til, hvorfor mikrogrønt er så sundt:
Høj koncentration af næringsstoffer:
Micro greens er kendt for at have en høj koncentration af vitaminer, mineraler og antioxidanter på grund af deres tidlige høsttidspunkt. De er mere næringsrige end de fuldt udviklede planter, hvilket gør dem til en koncentreret kilde til sundhedsgivende stoffer.
Rig på antioxidanter
Antioxidanter beskytter kroppens celler mod skader forårsaget af frie radikaler, der er forbundet med sygdomme og aldring. Mikrogrønt er kendt for deres høje antioxidantindhold, hvilket gør dem til en fremragende kilde til at styrke immunsystemet og beskytte mod kroniske sygdomme.
Forbedret fordøjelse
Mikrogrønt indeholder en god mængde kostfibre, der kan fremme en sund fordøjelse. Fibre hjælper med at regulere fordøjelsen, fremme tarmens sundhed og forhindre forstoppelse.
Rig på essentielle næringsstoffer
Mikrogrønt er ofte rige på essentielle næringsstoffer som vitamin A, C, E og K, samt mineraler som jern, calcium og magnesium. Disse næringsstoffer er afgørende for kroppens funktion og vedligeholdelse af sundhed.
Lavt kalorieindhold
Mikrogrønt er normalt lavt i kalorier og sukker, hvilket gør dem til en ernæringsmæssig tæt fødevare med minimalt bidrag til det samlede kalorieindtag.
Rigtigt mange varianter
Der findes en bred vifte af microgreens, der hver især har deres unikke smag og næringsprofil. Dette giver dig mulighed for at inkludere en bred vifte af næringsstoffer i din kost ved at vælge forskellige typer micro greens.
Bæredygtig dyrkning
Microgreens kan dyrkes indendørs året rundt, hvilket gør dem til en bæredygtig kilde til friske grøntsager, uanset årstiden.
Jeg håber du er blevet inspireret til at booste din egen sundhed med hjemmedyrket grønt af den højeste kvalitet.
Har du spørgsmål, så er du meget velkommen til at lægge dem i kommentarfeltet herunder.
Ha’ det godt så længe
Smil og haveheld fra
Katrine fra Mikrohaven

Vil du gerne selv dyrke flere grøntsager selvom du har meget lidt plads?
Få mine 3 bedste tips til at komme i gang med det samme. Alt du skal bruge er en vindueskarm og en altan eller lille bitte have. Guiden koster 0,- kroner, så hent den nu mens du har gejsten.
Samtidigt kommer du med på mit nyhedsbrev hvor jeg sender endnu flere tips til at dyrke egne grøntsager på den nemmeste måde. Nul spam, bare vitaminer.
Spændende. Tak for en god artikel. Jeg glæder mig til at prøve
Det var sørme så lidt, rigtig god dyrkelyst 🙂
Smil og haveheld fra
Katrine fra Mikrohaven