Er du i tvivl om der er lys nok i vindueskarmen til at dyrke dit mikrogrønt?

Lys er den måske vigtigste faktor for at få planter til at vokse sig store og sunde.Men det forholder sig en lille smule anderledes med mikrogrønt. I den artikel fortæller jeg dig hvordan du bruger lyset bedst for at lykkes med dit minigrønt.

Mikrogrønt er bare små bitte planter, som ikke har udviklet hele deres ”lysopsamlings-apparat” endnu. Det betyder at de kun har brug for en moderat mængde lys i løbet af de ca 10 dage det tager fra såning til høst.

Men det er stadigt meget relevant at forholde sig til det lys du giver dem, fordi at de har brug for noget lys i vækstperioden. Sørger man for det rette lys, vil det give dem en rigere og dybere farve, bedre og mildere smag og så sætter det gang i produktionen af de sunde næringsstoffer.

Planterne herunder har fået godt med lys og har en mørk, sund farve.

Mikrogrønt som har fået nok lys

Undlader man at give dem lys, kan de blive ranglede, blege og lidt bitre i smagen.

Men fordi de er en plante ”under udvikling” er de slet ikke i stand til at optage lys før deres første sæt blade er foldet ud, og det vil sige de reelt ikke har brug for lys i de første 5-7 dage. Ja faktisk er det vigtigt de står mørkt for at de overhovedet kan spire.

På dette tidspunkt er det på tide at finde et sted til din bakke, f.eks en vindueskarm, der får indirekte dagslys eller et par timers direkte lys. Er lyset for kraftigt, kan de blive svedet eller nemt tørre ud. Men bemærk, der er stor forskel på sommer og vinter herhjemme. Det betyder at dit grønt kan reagere meget forskelligt alt efter tid på året og mængde af lys.

Finder du et sydvendt vindue, er det vigtigt at holde ekstra meget øje med planterne og sørge for at de ikke tørrer ud. Prøv dig lidt frem og se hvad der virker bedst for dig.

 

Brug af kunstigt grolys til dit mikrogrønt

Hvis du ikke har lys nok eller du vil sikre dig et ensartet resultat med dine små darlings, kan det være en rigtig god ide at bruge grolys.

Planterne behøver, som du nok kan regne ud, ikke lys i hele groperioden. Når planterne har foldet deres blade ud, og bladene har fået farve, er det tid til at tænde lyset. Herefter skal de helst have minimum 8 timers lys fra lampen (i et stræk) for at du får et optimalt udbytte. Husk at slukke lyset om natten, for ligesom vi mennesker har brug for hvile, har planterne det også.

Herunder giver jeg et par bud på nogle gode, prisvenlige vækstlamper, der fungerer til mikrogrønt.

Lys til mikrogrønt

Vækstlyset herover hedder LEDlife Pro-Grow 2.0 og er fra www.mrperfect.dk. Det er et virkeligt prisbilligt vækstlys og en stor fordel er at man kan købe en smart lille timer med, der er bygget ind i ledningen.

Se vækstlyset her hos MrPerfect.

grolys

Ønsker du et lidt kraftigere lys, kan du vælge SunLight Pro-Gro T8 fra plantelys.dk. Dette er også et fint vækstlys der er rigeligt kraftigt til dit mikrogrønt.

Se vækstlyset her hos Plantelys.dk

Protip:

Hvis du først tilfører lys efter 5-7 dage, vil de små planter prøve at strække sig efter lyset. Det betyder de får længere stilke og dermed større planter. Så det kan faktisk godt svare sig at eksperimentere med, hvornår man tilfører lys for at få mest muligt plante der samtidigt har en dyb farve og dejlig smag.

Hvor står dit mikrogrønt og bruger du lys for at hjælpe dem frem i verden? Det vil jeg meget gerne høre, så skriv en kommentar og fortæl.

Hvordan kommer du i gang med at dyrke dem selv?

Jeg har lavet et gratis minikursus til dig der gerne vil se en video om, hvordan man gør. Dette gratis minikursus kan du finde via knappen herunder.

Hvis du gerne vil læse dig til det, kan du få mere info her:

Her er en lille quickguide til, hvordan du prøver at dyrke dem selv:

 

Rigtig god dyrkelyst til dig! Har du spørgsmål, så læg det gerne i en kommentar herunder, så er jeg på pletten.

Smil og haveheld fra

Katrine fra mikrohaven