fbpx

Meget kort fortalt: Mikrogrønt er en af planterigets bedst bevarede hemmeligheder. Her finder du ud af, hvorfor.

Alt for få spiser mikrogrønt i forhold til, hvor meget smæk du får på sundhedsbarometeret. De er en ægte superfood – fyldt med alt det vores kroppe har brug for. Ja faktisk er planter høstet i ”mikrogrøntstadiet” op til 40 gange(!!) mere næringsrige end deres fuldvoksne version.

Denne form for grønt er blevet en ny superfood. Den er blevet en kæmpe trend verden over – med rigtig god grund. Ikke mindst fordi det er så nemt at komme igang. 

Lidt mere faktuelt sagt er mikrogrønt forskellige grøntsager og krydderurter der får lov at vokse indtil det stadie der ligger imellem spirer og babygrønt.

Mikrogrønt høstes lige efter at kimbladet er færdigudviklet  (i nogle tilfælde vokser man et par ægte blade også).
De er altså mindre end “babygrøntsager” som man lader vokse lidt længere tid til de har udvilket flere blade og er en lidt større plante.

 

Hvorfor er mikrogrønt så sundt?

Måske undrer du dig over, hvorfor mikrogrøntsager er så sunde at de ligefrem bliver kaldt en superfood?

Det kan jeg faktisk også godt forstå, du undrer dig over. Men der er en helt naturlig forklaring som har med de dette stadie i deres liv at gøre. Alle frø er udstyret med en madpakke, for at klare den første tid indtil de har blade og rødder til at sørge for overlevelsen.

Vi spiser så at sige denne madpakke.

Det er faktisk vildt interessant, og derfor har jeg lavet en lille video om hvorfor de her små planter er så sunde, og hvor sunde de faktisk er. I videoen fortæller jeg også om, hvilket mikrogrønt der er aller sundest og hvad du skal dyrke for at få maksimalt vitaminudbytte.

Tjek videoen herunder

Mange forskellige typer og et stort udvalg

Der er et stort udvalg af frø til mikrogrønt på markedet – fra kendte og almindelige grøntsagere, til mere ukendte grøntsager samt spændende urter. Det kan feks være:

Amaranth
Basilikum
Bladbede
Broccoli
Brøndkarse
Chia
Dild
Fennikel
Grønkål
Gulerødder
Karse
Koriander
Kål
Mizuna
Mynte
Persille
Purløg
Radise
Kina radise
Ruccola
Selleri
Sennep
Solsikke
Ærter

Ikke det samme bøvl som med de traditionelle spirer

Mange forveksler mikrogrønt med spirer. Altså de spirer som mange har prøvet at dyrke og som også ofte anses som lidt bøvlede fordi man skal skylle og ordne flere gange dagligt. Den type arbejde er man udover ved mikrogrønt. Det dyrkes i et gromedium (f.eks. jord eller kokosmuld) og når planten er klar, høster man dem ved at skære dem af over rødderne. Det betyder der er langt mindre vedligehold ved denne metode, og der er derfor langt nemmere at gøre det til en del af rutinen derhjemme.

ærteskud-mikrogrøntsager

Utroligt nemt at komme i gang

Har du en lille gartner gemt dybt i dig?

Du vil gerne dyrke dit eget grønt men ser virkeligheden sådan ud:

Du føler, du slår flere planter ihjel end de fleste?

Ja så kan mikrogrønt blive din redning og din adgangsbillet til at dyrke dine egne grøntsager. For det er virkeligt nemt at komme i gang.

Du vil hurtigt opleve at du kan få noget til at blive grønt i stedet for brunt. Og på blot 7-14 dage kan du høste flot grønt til din frokost.

Nederst på siden kan du se en quick guide til at komme i gang med det du har hjemme i skabet. Ingen dyre indkøb, ingen deggedarer. På ti minutter kan du være i gang med at starte din egen mikrogrønne minihave.

 

Metoden virker lige nu – året rundt 

Ud over at det er super nemt at komme i gang, kan du bruge denne metode året rundt. Da mikrogrøntsager kan dyrkes indendørs, er det ikke nødvendigt at vente på forår og varmt vejr.
Du skal blot have adgang til rimeligt med lys og alminelig rumtemperatur for at kunne høste året rundt.

Spis mikrogrønt på din frokost

Nyt online kursus: Køkkenhave i krukker

Til dig der gerne vil have en flot, frodig og fantastisk krukke-køkkenhave på altanen eller terrassen.

Dyrke som en pro – også selvom du ikke har “grønne fingre”

Sådan bruger du mikrogrøntsager

Mikrogrønt ser bare godt ud, og tilføjer farve og tekstur til enhver ret. Giv din rugbrødsmad et drys grønt, eller put dem i suppen. Drys det på hovedretten og det ligner en million. De indeholder virkeligt meget smag, så bare et lille drys vil peppe din yndlingsret gevaldigt op og give dig et ordentligt skud vitaminer og mineraler.

Dertil er de rigtigt gode i juice, smoothies og salater fordi det er en super nem måde at pimpe disse sager med gode, sunde, ægte ”vitaminer”.

 

Hvordan får jeg fat i disse skønne planter?

Hvis du er heldig, kan du muligvis finde mikrogrøntsager i specialbutikker eller gårdbutikker. Indimellem kan det fås i supermarkeder. Men de er sandsynligvis ret dyre og så er udvalget ofte begrænset til ærteskud og måske solsikker og radiser.

Dette er et par af grundene til at komme i gang med at dyrke dem selv. De er utroligt simple at dyrke og du kan gøre det til en rimelig pris. Går du den vej, så har du et langt større udvalg af planter. Udover solsikker, ærter og radiser (som er noget af det nemmeste at starte på) kan du også eksperimentere med sorter som ruccula, basilikum, gulerod, amarant, spinat, rødbeder, linser og sennep. Der er virkeligt mange forskellige slags på markedet nu.

Derfor bør du interessere dig for mikrogrønt

For at opsummere, kommer jeg lige med listen der bør fortælle dig, at du burde prøve det her med mikrogrønt.

  • Det er noget af det sundeste du kan proppe i hovedet. Ifølge en undersøgelse fra University of Maryland er Broccoli i mikroform f.eks. op til 40 gange sundere end den voksne broccoli plante.
  • Du kan dyrke dit eget super food – til langt mindre priser end nogle af de produkter der er derude.
  • De er rigtigt hurtige at dyrke: på 7-14 dage kan du høste til salatskålen (afhængigt af hvilken type du vælger)
  • Der kræves kun et minimalt tidsforbrug fra din side (når du har dit set-up på plads)
  • Perfekt løsning til ”byfolket” som kun har lidt tid og ikke meget plads til en urtehave
  • De kan dyrkes året rundt – og derfor også en kilde til grønt om vinteren for dem med køkkenhave
  • Nemt at komme i gang og alle kan gøre det, hvis de har lys og en vindueskarm.
  • De er fyldt med smag, farve og ”knas” og vil være et pift til al din madlavning.
  • Kort vej fra jord til bord. Når du høster dit grønt lige før servering, får du det maksimele ud af næringsstofferne.

 

Hvordan kommer jeg i gang med at dyrke dem selv?

 

Her er en lille quickguide til, hvordan du prøver at dyrke dem selv:

Du skal bruge:

  • En ren beholder (det kan være en kødbakke, et fad, en underskål, en højkantet tallerken.
  • Et gromedium. Det kan være pottemuld eller kokosmuld. Har du ikke det ved hånden, kan du som et forsøg prøve med vat eller et par lag køkkenrulle (det er ikke optimalt, men det kan bruges til forsøg).
  • Frø. Og det er nok det vigtigste. Egentligt er frøene ikke anderledes end dem du sår i haven. Disse er bare behandler med sager man ikke vil have i sin mad, så dem skal du ikke bruge. Du bør købe frø (på nettet) som er beregnet til mikrogrønt da de er helt fri for alt skadeligt. Vil du bare gerne lige prøve det af derhjemme, kan du lave et forsøg med en pose økologiske solsikkefrø, chiafrø eller hvad du har i skabet. Det er ikke optimalt, men sjovt at prøve.

Sådan gør du:

  1. Læg jorden i et lag på 2-3 cm i din beholder.
  2. Fugt det godt. Det skal være gennemfugtigt men ikke drive af vand.
  3. Spred dine frø ud på jorden. De skal ligge ret tæt, men ikke ovenpå hinanden i lag.
  4. Dæk bakken til. De skal stå mørkt for at spire.
  5. Vent nu nogle dage – indtil frøene er spirede og vokset lidt. Det er vigtigt at de ikke tørrer ud i denne proces. Vand med en sprayflaske (hvis du har sådan en) hvis de begynder at blive tørre.
  6. Tag låget af og stil dem lyst i en vindueskarm (pas på med direkte lys om sommeren). Vand ca en gang om dagen efter behov.
  7. Hold øje og smag på dem hen ad vejen. Planten skifter ofte smag jo ældre den bliver.
  8. Høst ca der omkring hvor det andet bladsæt dukker frem (det rigtige høsttidspunkt afhænger af, hvilken plante du har sået men prøv dig frem efter udseende og smag).
  9. Du høster ved at skære dem af ved stænglen ca 1-2 cm over jorden.
Mange forskellige typer mikrogrønt du kan dyrke

Hvad hvis man vil dyrke så meget mikrogrønt at man kan erstatte det med det salat man køber i supermarkedet?

Ovenstående metode er til dig der blot vil prøve at dyrke det for at se hvad det er. Hvis du vil gøre det til en reel del af dit grøntindtag, og faktisk blive selvforsynende med bladsalat, så det er slut med at købe kedelig salat i supermarkedet, ja så skal du gå lidt anderledes til værks.

Her kan det være en fordel at skaffe sig nogle bakker med underbakker for dræn. Også meget gerne noget vækstlys – især om vinteren. Det giver sundere, grønnere planter, større succesrate og en mere forudsigelig produktion.

Og så er der også forskel på hvordan man dyrker hver enkelt type plante, og forskel på hvilke planter man skal vælge for at gøre det aller nemmes for sig selv.

Det er rent faktisk muligt at dyrke ret store mængder grønt indenfor – blot ved at sætte det lidt i system og gå taktisk til værks. Man vinder meget ved at udnytte plantens naturlige cyklus. Det er slet ikke svært, når man har opskriften.

Hvis du gerne vil dyrke mikrogrønt på en skala der batter, så tjek mit online kursus “Sådan dyrker du rigeligt med mikrogrøntsager i dit køkken” ud. Du finder mere information herunder.

Vil du gerne være selvforsynende med bladgrønt i form af mikrogrønt - udelukkende ved at dyrke i dit køkken?

Det er slet ikke svært. Jeg har lavet et online kursus, der lærer dig præcis dette. I kurset har jeg samlet alt du skal vide for at dyrke rigeligt med grønt året rundt.

Klik på videoen herunder og hør mere.

Vil du vide mere om kurset?

Dyrker du mikrogrønt?

Skriv en kommentar herunder, og giv os dine anbefalinger til den mest velsmagende spire at starte med.

🙂 Katrine fra Mikrohaven

lær at dyrke dine egne grøntsager

Vil du gerne selv dyrke flere grøntsager selvom du har meget lidt plads?

Få mine 3 bedste tips til at komme i gang med det samme. Alt du skal bruge er en vindueskarm og en altan eller lille bitte have. Guiden koster 0,- kroner, så hent den nu mens du har gejsten.

Samtidigt kommer du med på mit nyhedsbrev hvor jeg sender endnu flere tips til at dyrke egne grøntsager på den nemmeste måde. Nul spam, bare vitaminer.