Her finder du de mest almindelige spørgsmål der opstår, når du begynder at dyrke mikrogrønt.
Hvilke typer mikrogrønt er det nemmest at dyrke?
Der er helt sikkert forskel på, hvor nemt det er at dyrke de forskellige typer mikrogrønt. Derfor kan det anbefales at starte med ærter, solsikker, broccoli eller radiser. Det er som oftes lidt nemmere at få succes med store frø end med de mindste af slagsen.
Hvorfor spirer mit mikrogrønt ikke?
Der er typisk tre grunde til at mikrogrønt ikke spirer. Den mest almindelige forklaring er at jorden ikke er fugtigt nok til at planten kan spire. En anden grund kan være at temperaturen i rummet enten er for høj eller for lav. Den tredje grund er at kvaliteten af frøene ikke er god nok.
Hvorfor bliver mine planter meget lange?
Det er som oftest fordi de ikke får lys nok. Hvis du har dem stående i vindueskarmen, så prøv at flytte dem til et sted med mere sol. Alternativt kan det være nødvendigt at tilføre kunstigt lys. Hvis du bruger kunstigt lys, kan du prøve at sætte lampen tætter på planterne. Planterne skal have 8-10 timers kunstigt lys (hvis du bruger det) for at trives. Læs min artikel om lys til mikrogrønt for at blive endnu klogere.
Mine planter vælter rundt i bakken, hvorfor?
Det kan der være flere grunde til. Jeg har skrevet en artikel om emnet, som du kan finde her.

Mine planter visner, hvorfor det?
Det er typisk et tegn på at de får for meget varme og at de ikke får vand nok. Prøv at flytte planten væk fra varmekilden og sørg for at de bliver vandet tilstrækkeligt.
Hvornår er mikrogrønt klart til at blive høstet?
Det afhænger helt af typen. Men som hovedregel kan det siges, at de er klar til høst når det andet sæt blade dukker frem.
Kan jeg blive ved at høste af planten når jeg har høstet en gang?
De fleste typer mikrogrønt vil ikke vokse mere, når de først er blevet høstet. Det skyldes at de så ikke længere har blade til at opsamle energi til at vokse videre. Nogle typer kan dog høstes flere gange, så som ærter og hvedegræs. Du vil dog finde ud af at det ikke vokser tilbage med samme styrke og med den samme intense smag.
Er det rigtigt at mikrogrønt er en superfood?
Ja for søren – det er en af de mest næringsfyldte – hvis ikke DEN mest næringsfyldte fødevare på koden. Jeg har skrevet en artikel omkring mikrogrønts superfood egenskaber som du kan læse her.
Hvor længe holder mikrogrønt sigt friskt?
Hvis du putter det i køleskabet straks efter høst, så holder det sig friskt imellem fem og syv dage. Nogle typer, som f.eks. ærter og solsikker, kan holde sig friske i flere uger. Men bemærk, at nogle af vitaminerne går tabt når de er høstet, så det er en god ide at spise dem så friske som muligt. Du kan vælge ikke at høste hele bakken på én gang, men høste efter behov. Her skal du dog være opmærksom på at planten ofte ændre smag når den bliver ældre og de ægte blade bliver større. Så husk lige løbende at tjekke at de bliver ved at smage dig som ønsket.

Bør man vaske sit mikrogrønt før man spiser det?
Som alle andre friske grøntsager, så anbefales det at man vasker mikrogrønt inden man spiser.
Men når det er sagt, så er mikrogrøntsager faktisk ret rene fordi de skæres af over jorden. Hvis du er typen der ville spise en tomat eller agurk direkte fra planten, så gør du sikkert det samme med dine mikrogrøntsager. Jeg vasker ikke mit mikrogrønt, men sørger for at høste det i en tilpas højde over jorden til ikke at få jord med i skålen.
Kan jeg tåle mikrogrønt hvis jeg er gluten allergiker?
Mange planter som normalt sætter frø med glutenindhold – f.eks. hvede og byg – er glutenfri i mikrogrønt stadiet. Dette skyldes at gluten kun er en del af frøet. Mikrogrønt er kun plante (før den sætter frø) og indeholder derfor ikke gluten. Men du bør selvfølgeligt lige sikre dig at dette er tilfældet for hver enkelt plantetype, inden du spiser den.
Kan jeg spise mikro-versionen af en grøntsag, jeg ellers er allergisk overfor?
Mikrogrønt er en mini-version af den fuldt voksne grøntsag. Derfor kan du godt gå ud fra at mikrogrønt har de samme egenskaber. Nogen er f.eks. allergiske overfor soya bønner, og derfor bør disse personer undgå at spise soya mikrogrønt.
Vil du gerne selv lære at dyrke mikrogrønt?
Jeg har lavet et gratis mini video kursus der lærer dig, hvordan du gør. Klik på linket herunder og se kurset.
Derudover har jeg lavet en række kurser om mikrogrønt – og generelt bare havekurser der er dedikeret til dyrkning på lidt plads. Hvis vil vide mere, kan du se en liste over alle mine havekurser lige her.
Har du selv et spørgsmål, du brænder inde med?
Så læg en kommentar herunder, det er der mange der kan få glæde af 🙂
🙂 Katrine fra Mikrohaven

Vil du gerne selv dyrke flere grøntsager selvom du har meget lidt plads?
Få mine 3 bedste tips til at komme i gang med det samme. Alt du skal bruge er en vindueskarm og en altan eller lille bitte have. Guiden koster 0,- kroner, så hent den nu mens du har gejsten.
Samtidigt kommer du med på mit nyhedsbrev hvor jeg sender endnu flere tips til at dyrke egne grøntsager på den nemmeste måde. Nul spam, bare vitaminer.
Jeg har et vindue i stuen, hvor de får meget lys. Der fungerer det fint at dyrke min basilikum, men det går ikke så godt med mit mikrogrønt. Hvorfor det?
Hej Lone
Indimellem kan det være hård kost for mikrogrønt med direkte sollys. Især om sommeren. Det er små sarte planter uden den store modstandskraft. Så prøv engang at flytte dem til en anden placering, som har et mere indirekte lys, og se om ikke det bliver bedre.
Rigtig god fornøjelse.
🙂 Katrine