fbpx

Hvis du oplever at din salat og spinat går i stok – det vil sige, pludseligt skyder i vejret og sætter blomst, ja så er du ikke alene. I denne artikel fortæller jeg dig hvorfor det sker og hvad du kan gøre, for at undgå det.

Det er bare super irriterende når det sker, for når planten går i stok, ja så holder den op med at producere lækre blade, som vi kan blive ved at plukke, og så er høstfesten ovre… Rimeligt noller.

Det sker fordi disse planter er bedst egnede til dyrkning i ydersæsonen – som i foråret (og efteråret) hvor temperaturen ikke er høj og dagene er kortere.

Sommerens varme og lange lyse dage er plantens signal til, at nu er det tid til at sætte frø og den skynder sig derfor at lave en blomst, så den kan sprede sine frø og sikre sig nyt liv til næste sæson.

Kan man spise spinat eller salat der er gået i stok?

Det spørgsmål hører jeg tit, og det kan man sagtens, men det er ikke nødvendigvis den store fornøjelse. Bladene bliver lidt tørre og kedelige og smagen ikke så frisk som før. Især salat bliver ekstra bitter når det sker. Men der er altså ikke noget farligt i at spise det.

Hvad kan man gøre for at forlænge sæsonen?

Det giver jeg dig svar på her ud fra følgende præmisser:

Er din plante allerede gået i stok?

Så kan den desværre ikke reddes. Her er du nødt til at høste det der høstes kan og i stedet så en ny omgang.

Alternativt – lad den gå helt i blomst. Blomsterne er dekorative, insekterne vil elske dem, og frøstandene vil du senere kunne høste og på den måde sikre dig frø til næste sæson (og slippe for at købe nye frø hvert år)

Er din salat eller spinat ikke gået i stok endnu?

Så sørg for at dyrke dem et skyggefyldt sted. Her er et par muligheder:

  • Dyrk dem på bagsiden af større planter (så som en ærterække) der giver skygge til salaten
  • Sæt noget fiberdug op som kan fungere som parasol
  • Hvis du dyrker i krukker, så flyt krukken til et skyggefyldt sted
  • Hvis du dyrker i højbed eller jord, så sørg for at så disse planter på køkkenhavens skyggefulde plet næste gang du sår.

 

En hemmelighed til succes i haven

En af hemmelighederne til en succesfuld have er at dyrke med naturen og ikke imod den. Så overordnet set bør du ikke dyrke salat og spinat lige midt på sommeren, hvor det er aller varmest og dagene er aller længst. Jeg vil dog sige at det stadigt sagtens kan være en god ide at dyrke det som babygrønt og høste bladene som ganske små – inden de overhovedet når at tænke på, at gå i stok.

Verdens nemmeste måde at dyrke køkkenhave

Jeg ved at mange indimellem føler sig overvældet, når de begiver sig ud i kunsten at dyrke egne grøntsager. Der er meget der kan gå galt inden man står med noget man faktisk kan høste. Kan du nikke genkendende til dette, så kan jeg anbefale dig at tjekke mit kursus ud: Skab Verdens Nemmeste Køkkenhave. Her giver jeg dig den aller mest simple metod til at lykkes med at dyrke dit eget grønt – igen og igen. Tjek det ud her.

Jeg håber det gjorde dig lidt klogere, og at du fik mod på at starte endnu en runde friske grønne blade. Du kan finde lidt flere tips til at dyrke grøntsager i højbede på siden her.

Har du spørgsmål, så smid en kommentar herunder…

Smil og haveheld fra

Katrine fra Mikrohaven

Ny metode: Verdens Nemmeste Grøntsagsdyrkning

Til dig der gerne vil dyrke egne grøntsager på altan og terrasse.

Dyrke som en pro – også selvom du ikke har “grønne fingre”

lær at dyrke dine egne grøntsager

Vil du gerne selv dyrke flere grøntsager selvom du har meget lidt plads?

Få mine 3 bedste tips til at komme i gang med det samme. Alt du skal bruge er en vindueskarm og en altan eller lille bitte have. Guiden koster 0,- kroner, så hent den nu mens du har gejsten.

Samtidigt kommer du med på mit nyhedsbrev hvor jeg sender endnu flere tips til at dyrke egne grøntsager på den nemmeste måde. Nul spam, bare vitaminer.

Tilbud på mikrogrønt kurser lige nu

X