Hvis du oplever at din salat og spinat går i stok – det vil sige, pludseligt skyder i vejret og sætter blomst, ja så er du ikke alene. I denne artikel fortæller jeg dig hvorfor det sker og hvad du kan gøre, for at undgå det.

Det er bare super irriterende når det sker, for når planten går i stok, ja så holder den op med at producere lækre blade, som vi kan blive ved at plukke, og så er høstfesten ovre… Rimeligt noller.

Det sker fordi disse planter er bedst egnede til dyrkning i ydersæsonen – som i foråret (og efteråret) hvor temperaturen ikke er høj og dagene er kortere.

Sommerens varme og lange lyse dage er plantens signal til, at nu er det tid til at sætte frø og den skynder sig derfor at lave en blomst, så den kan sprede sine frø og sikre sig nyt liv til næste sæson.

Kan man spise spinat eller salat der er gået i stok?

Det spørgsmål hører jeg tit, og det kan man sagtens, men det er ikke nødvendigvis den store fornøjelse. Bladene bliver lidt tørre og kedelige og smagen ikke så frisk som før. Især salat bliver ekstra bitter når det sker. Men der er altså ikke noget farligt i at spise det.

Hvad kan man gøre for at forlænge sæsonen?

Det giver jeg dig svar på her ud fra følgende præmisser:

Er din plante allerede gået i stok?

Så kan den desværre ikke reddes. Her er du nødt til at høste det der høstes kan og i stedet så en ny omgang.

Alternativt – lad den gå helt i blomst. Blomsterne er dekorative, insekterne vil elske dem, og frøstandene vil du senere kunne høste og på den måde sikre dig frø til næste sæson (og slippe for at købe nye frø hvert år)

Er din salat eller spinat ikke gået i stok endnu?

Så sørg for at dyrke dem et skyggefyldt sted. Her er et par muligheder:

  • Dyrk dem på bagsiden af større planter (så som en ærterække) der giver skygge til salaten
  • Sæt noget fiberdug op som kan fungere som parasol
  • Hvis du dyrker i krukker, så flyt krukken til et skyggefyldt sted
  • Hvis du dyrker i højbed eller jord, så sørg for at så disse planter på køkkenhavens skyggefulde plet næste gang du sår.

 

Har du prøvet evighedsspinat – der ikke går i stok?

Der findes noget der hedder evighedspinat. Det er en type spinat, der er virkeligt nem at dyrke og som ikke går i stok.

Faktisk er det mere en bladbede end en spinat, men det smager meget som spinat – og kræver bare så meget mindre vedligehold end rigtig spinat.

Når først det har fat så kan planten vokse sig ret stor og du vil kunne blive ved at høste af den fra maj til oktober – ja faktisk helt til frosten.

Du kan så det fra marts til august, så såsæsonen er ganske lang.

Hvis ikke du har prøvet det, så synes jeg du skulle. Du kan købe frø lige her.

 

spinat der ikke går i stok

Du kan købe evighedsspinat hos blandselvfrø.dk 
Brug koden  FRØ10  og få 10% rabat
Det er i øvrigt det måske billigste sted i DK at købe frø.

Tak på forhånd hvis du køber dine frø her, de støtter mig med et lille beløb ved et salg.

En hemmelighed til succes i haven

En af hemmelighederne til en succesfuld have er at dyrke med naturen og ikke imod den. Så overordnet set bør du ikke dyrke salat og spinat lige midt på sommeren, hvor det er aller varmest og dagene er aller længst. Jeg vil dog sige at det stadigt sagtens kan være en god ide at dyrke det som babygrønt og høste bladene som ganske små – inden de overhovedet når at tænke på, at gå i stok.

Jeg håber det gjorde dig lidt klogere, og at du fik mod på at starte endnu en runde friske grønne blade. Du kan finde lidt flere tips til at dyrke grøntsager i højbede på siden her.

Er du først i opstartsfasen med dyrkning i højbed, kan jeg anbefale at finde mere inspiration her, eller se nogle bud på nogle rigtigt flotte corten stål højbede her.

Har du spørgsmål, så smid en kommentar herunder…

Smil og haveheld fra

Katrine fra Mikrohaven

lær at dyrke dine egne grøntsager

Vil du gerne selv dyrke flere grøntsager selvom du har meget lidt plads?

Få mine 3 bedste tips til at komme i gang med det samme. Alt du skal bruge er en vindueskarm og en altan eller lille bitte have. Guiden koster 0,- kroner, så hent den nu mens du har gejsten.

Vent et øjeblik

Tak for din tilmelding

Samtidigt kommer du med på mit nyhedsbrev hvor jeg sender endnu flere tips til at dyrke egne grøntsager på den nemmeste måde. Nul spam, bare vitaminer.