Vil du bare i gang med at dyrke dine egne grøntsager i højbed, uden det skal være store forkromede løsninger?

Så læs med her. Her giver jeg dig opskriften op verdens nemmeste højbed, der er billigt og hurtigt at lave.

Hvis du gerne vil lære at dyrke have på den nemme måde, så bør du spidse ører hver gang nogen snakker om den gravefri have. Jeg er selv stor fan, fordi det virkeligt bare er den hurtigste vej til så lidt havearbejde som muligt.

Det højbed jeg præsenterer dig for her, bygger netop på de principper. Det er derfor det er et utroligt nemt højbed.

Jeg vil give dig tips til den nemmeste løsning men også til, hvordan du kan gøre det lidt mere luksuriøst.

Artiklen er skrevet af Katrine fra Mikrohaven

Overblik over processen

Her giver jeg dig lige en skridt for skridt oversigt. Jeg går nærmere ind i de enkelte punkter længere nede i artiklen

1: Find en god placering
2: Afgræns dit bed
3: Lav kanter – hvis du vil
4: Dæk jorden med pap
5: Tilfør gødning
6: Fyld på med kompost
7: Dæk med topjord
8: Dyrk

 

1: Find en god placering til dit højbed

Det er vigtigt at gøre sig nogle tanker om, hvor højbedet skal placeres. Planter skal typisk have 6-8 timers sol om dagen. Det behøver ikke være i et stræk, men god sol er altså nødvendigt for at du kan lykkes med at dyrke flotte grøntsager og blomster.

Gå en tur i haven og læg mærke til, hvordan solen bevæger sig. Og sørg derefter for at vælge en solrig placering. Hvis der ikke er sol i haven pga. disse, så kan det være nødvendigt at få ryddet træer og buske for at få mere sol i haven. Sol er som tidligere nævnt en forudsætning for succes med din køkkenhave. Du kan læse mere om rydning af træer og buske i haven her.

 

2: Afgræns dit højbed

Man vil oftest sørge for at bygge et højbed på et afgrænset område. For det første fordi man gerne vil undgå at gå i bedet. For det andet for at sørge for at bedet har en størrelse, der er bekvem at arbejde i. Du skal gerne kunne nå alle dele af bedet. Så det skal helst ikke være bredere end at du kan nå alle planter.

 

3: Lav kanter, hvis du vil

Det er en misforståelse at højbede skal have kanter. Det er absolut ikke nødvendigt. Du kan sagtens nøjes med at lægge jord på jordoverfladen og dermed opnå en forhøjning. Men kanterne har en afgrænsende funktion, der giver en god fornemmelse af orden og hjælper med at holde jorden på plads. Derfor vælger mange at lave kanter på deres højbed.

I mit tilfælde har jeg hentet nogle gratis herregårdssten i lokalområdet. Du kan ofte være heldig at finde det gratis på den blå avis eller facebook markedspladsen.

Du kan få mere inspiration til materialer til højbed i denne artikel. Og vil du gerne have visuel inspiration til udformningen, kan du læse mere i denne artikel.

 

4: Dæk jorden med pap for at forhindre ukrudt i at vokse op

Dette er en af de vigtige elementer i en gravefri have. Udlæg et lag kraftig pap på dit afgrænsede bedområde og vand det godt. Det vil forhindre ukrudt i at komme igennem, og på denne måde er det ikke nødvendigt først at grave haven.

Når du vander pappet, vil det igangsætte en nedbrydning af materialet. Og når ukrudtet er kvalt, vil pappet være forsvundet, og du har hverken ukrudt eller papbund at bekymre dig om.

Tilhængere af gravefri have siger faktisk at det er bedst at undgå at forstyrre den jord, du vil dyrke i. Jorden har en utroligt kompleks struktur og indeholder mikroorganismer, svampearter og smådyr, der alt sammen hjælper planterne til at vokse sig sunde.

Derfor får planterne de bedste vækstbetingelser, hvis jorden efterlades uforstyrret.

Du slipper for at grave – og jorden er glad. Det er da win-win.

Dæk jorden i højbedet med pap

5: Tilfør gødning – det er valgfrit

Har du adgang til hestemøg, kaninpøller, koklatter eller måske noget hønsemøg, så læg et tyndt lag ovenpå dit pap. Når planterne vokser sig store, vil de nå dette gødningslag, og det vil give dem et ekstra skub i væksten.

I næste punkt tilfører du kompost. Kompost er ikke jord og det tager lidt tid at frigive næringen. Derfor kan det være smart at tilføje lidt gødning for at hjælpe planterne på vej. Men det er ikke nødvendigt.

 

6: Læg et godt lag kompost oven på pappet

Yes, den er god nok, du skal dyrke grøntsager i kompost. Som skrevet ovenfor er det ikke jord, men organisk materiale, der langsomt nedbrydes og frigiver næring til planterne.

Tilføj et lag på 10-15 cm som vil hjælpe til at holde ukrudtet nede og give dine planter masser af næring i flere år fra nu.

Det er en skrøne at kompost er for stærkt til at dyrke i. Du kan roligt give den gas, enten med kompost du selv har lavet, eller ved at hente en trailerfuld gratis kompost på genbrugsstationen. Læs evt. min guide til kompost fra genbrugspladsen.

 

Har du ikke adgang til kompost eller har du ikke mulighed for at hente det?

Så kan jeg anbefale dig at købe noget ægte højbedsjord i bigbags og få det leveret direkte til din dør.

Dette er den helt nemme måde at få jord til højbede på og vælger du den løsning, kan du springe over punkt 5 og 7 over, da jorden så har den nødvendige næring og er egnet til såning fra start.

 

Disse typer jord er perfekte til et nemt højbed:

Jord til højbede i bigbag

Prisvenlig højbedsmuld fra havehandel.dk der er   Sammetsat af varmebehandlet naturgødning, langtidsmodnet kompost, harpet muldjord og skarpt bakkesand. Findes også i en økologisk version.
Set på havehandel.dk

champost jord til højbed

Champost højbedsmuld er der tilføjet Champost naturgødning og god harpet muldjord, fri for sten og ukrudtsrødder. Et rigtigt godt produkt.
Set på plantetorvet.dk

Højbedsmuld

GreenBio højbedsmuld er sammensat specielt brug i højbede og plantekasser. Højbedsmulden er en muldblanding, bestående af naturgødning, bakkesand, kompost og muld. Findes også i en økologisk version.
Set på haveglad.dk

Køber du jorden her får jeg en lille procentdel til at drive bloggen. Tak på forhånd 🙂

 

Vil du nørde lidt i at lave din egen jord til højbede, kan du læse denne artikel.

 

7: Fyld lidt topjord på – dog ikke nødvendigt

Fordi kompost ikke er rigtigt jord, oplever jeg at det kan være en fordel at lægge et par cm almindelig jord på toppen af bedet.

Det er ikke nødvendigt hvis du forspirer alle dine planter for at plante dem ud i bedet. Men hvis du gerne vil så frø direkte i bedet, oplever jeg at frøene kommer bedre fra start hvis der er lidt jord omkring dem.

Dette jord kan du få f.eks. ved at tage toppen af muldvarpskud, tage lidt topjord af fra andre steder i haven eller købe et par plantesække og fordele det i bedet.

 

8: Dyrk dine yndlingsgrøntsager og blomster i dit nye højbed

Tillykke, nu har du et højbed, hvor du kan dyrke stort set alt, du drømmer om.

Hvis du fortsætter det gravefri princip, er alt du skal gøre til næste år at lægge 5 cm ny kompost på toppen. Herefter vil bedet være rigeligt næret det næste år også.

Fordi du dyrker gravefrit og dækker jorden med kompost, vil du opleve meget lidt ukrudt i dit bed. Så det er på alle måder en virkeligt nem måde at lave højbed på.

Sådan laver du et nemt og billigt højbed

Få mere inspiration til dyrkning i højbede

Ønsker du mere inspiration til dyrkning i højbed, kan du besøge siden her eller læse en af artiklerne herunder. God fornøjelse 🙂

Guide til højbed på hjul

Guide til højbed på hjul

Højbed på hjul er et hit i den moderne have. Find ud af hvorfor, og få inspiration til en smuk, mobil have.De seneste år er det blevet stadigt mere populært at dyrke grøntsager og blomster i højbed på hjul. Det hænger sammen med at flere i byen er blevet opmærksom på...

Guide til højbed i jern

Guide til højbed i jern

Et højbed i jern er for mange et lidt vidt begreb. Det kan f.eks. dække over aluminium, galvaniseret stål, råjern eller corten stål. I denne artikel kommer jeg omkring de forskellige materialer og deres fordele og ulemper, så du kan træffe det rigtige valg, når du...