Skal du bygge et højbed, og er du i tvivl om, hvilke materialer der egner sig?
Her er et overblik over nogle af de materialer, der er flest spørgsmål på anvendelsen af.
Du har besluttet at bygge et højbed og dyrke dine egne grøntsager og blomster. Hurra for det!
Men når du bruger så meget energi på at søsætte planen, så er det en god ide at vælge den rigtige løsning fra starten, så dit projekt også bliver en succes på længere sigt.
Der er nemlig forskel på egnethed af materialer til højbede alt efter hvad du vil dyrke i højbedet. Skal du dyrke grøntsager til dig selv, ja så vil du helst bruge materialer der ikke afgiver dårlige ting til grøntsagerne.
Dyrker du blomster, ja så gør det faktisk ikke så meget, hvilket materiale du vælger til højbedet.

Skrevet af Katrine fra Mikrohaven.dk.
Er det farligt at bruge trykimprægneret træ til højbede?
Det er ikke nødvendigvis farligt at bruge trykimprægneret træ til højbede, men det kan være en god idé at overveje alternative materialer.
Trykimprægneret træ indeholder kemikalier, der hjælper med at bevare træet og beskytte det mod råd og svamp. Disse kemikalier kan dog også udgøre en potentiel sundhedsrisiko for mennesker og dyr, især hvis træet brydes eller skæres, så kemikalierne kan frigives.
Hvis du ønsker at bruge trykimprægneret træ til dit højbed, kan du overveje at vælge en trætype, der er trykimprægneret med miljøvenlige kemikalier. Du kan også vælge at lade træet være uden at skære eller bryde det, så der ikke frigives kemikalier.
Skal du bruge træ, er det dog bedst at bygge det i en træsort, der er egnet til højbede.
Gode træsorter til højbede
- Bøg: Bøg er et stærkt og holdbart træ, der kan modstå råd og korrosion. Det er velegnet til at skabe struktur og stabilitet i et højbed.
- Lærk: Lærk er et smidigt og lettere træ, der er velegnet til at skabe kurvede former i et højbed. Det er også resistent over for råd og svamp.
- Douglasgran: Douglasgran er et stærkt og holdbart træ, der er velegnet til at skabe stabilitet og styrke i et højbed. Det er også resistent over for råd og svamp.
- Eg: Eg er et stærkt og holdbart træ, der er velegnet til at skabe struktur og stabilitet i et højbed.
Andre træsorter, der er populære til højbede, inkluderer birk, ask, lærk, kirsebær. Disse træsorter kan give dit højbed liv og farve, samtidig med at de tilføjer naturlig skønhed til din have.
Er det farligt at have højbede i cortenstål?
Corten stål er en legering af stål og kobber, der er specielt udviklet til at modstå råd og korrosion. Det er et robust og holdbart materiale, der kan holde i mange år uden at blive beskadiget. Du kan se en guide til corten stål højbede her.
Corten stål indeholder dog et lille indhold af kviksølv, som er en potentiel sundhedsrisiko for mennesker og dyr. Dette indhold er dog meget lille, og der er ikke nogen risiko for at blive eksponeret for kviksølv, hvis du bruger corten stål til dit højbed.
Overvej derfor om du vil bruge det til din køkkenhave, hvor du spiser planterne. Risikoen er minimal men hvis du vil være på den sikre side, så brug dine corten stål højbede til dyrkning af blomster og ikke-spiselige planter.
Er det sikkert at dyrke grøntsager i et højbed af jern?
Højbede i jern er ganske smukke – du kan se en guide til højbede i jern her. Men er det sikkert at dyrke grøntsager i jernhøjbede? Det er et relevant spørgsmål og svaret er:
Det er ikke farligt at dyrke grøntsager i et højbed af jern. Jern findes naturligt i jorden og verden omkring os, så indtaget er ikke farligt. Det kan dog påvirke jordens pH-værdi, hvilket kan påvirke dine grøntsagers vækst. Så hvis dine planter mistrives, kan det være en god ide at tjekke jordens PH værdi og rette op på dette, hvis ikke det svarer til den jord, dine planter gerne vil gro i.
Vil du have inspiration til, hvilken jord du skal bruge i dit højbed?
Udover lysforhold er jorden det vigtigste element til at få smukke, sunde planter, og det er ikke her du vil springe over hvor gærdet er lavest. For hvor fedt er det hvis planterne ikke overlever i dit bed.
Du kan selv vælge at sammensætte dit jord på en måde der egner sig til dyrkning i højbed, eller du kan vælge at købe færdig højbedsmuld.
Jeg har lavet en artikel med 9 gode råd omkring valg af jord – artiklen er til dig, der gerne vil have succes med at dyrke i dit højbed.
Klik og læs artiklen “Jord til højbede – få de 9 bedste råd”.
Den nemmeste løsning er at finde et produkt skabt specielt til dyrkning i højbed og så få det leveret til døren i en bigbag. F.eks. dette økologiske højbedsmuld fra haveglad.dk
Bliv endnu klogere på dyrkning i højbed
Har du mod på at gå i gang med at dyrke seriøst i højbede, kan jeg anbefale denne bog “Design din have med højbede” af Nina Ewald. Denne bog vil inspirere dig til at have din helt egen højbede. I ”Design din have med højbede” får du et A-Å indføring i, hvordan du dyrker i højbede.
Har du lyst til at få mere inspiration til dit haveliv, så kan jeg anbefale dig at tjekke nogle af de mest poplære artikler ud – f.eks. artiklen om inspiration til dyrkning i højbed, Rigtig god fornøjelse.
Smil og haveheld fra
Katrine fra mikrohaven
Artiklen indeholder affiliate links