Kan man bruge kompost fra genbrugspladsen?

Mange spørger, om man kan bruge kompost fra genbrugspladsen til haven. Enten i køkkenhaven og højbedet eller som strøelse under hækken og i blomsterbedet. Og svaret er: Ja, det er generelt muligt at bruge kompost fra genbrugspladsen i din have, men der er nogle ting, du bør overveje, før du bruger det i din have. De er følgende:

 

Myte: Planter dør når de vokser direkte i kompost

Dette er en udbredt myte i haveverdenen, og den vil jeg gerne aflive med det samme. Kompost er noget af det aller bedste, du kan tilføre haven. Ja faktisk behøver dine planter ofte ikke andet, når de dyrkes i god kompost.

Der hvor det kan gå galt er, hvis komposten er lavet med på baggrund af ”urent indhold” eller af ”sure” planter. I dette tilfælde kan det have en sammensætning og ph værdi, der skader dine planter. Ofte er dette tilfældet hvis det er lavet på nåletræer. Derfor kan det være en god idé på forhånd at vide, om komposten fra genbrugspladsen er lavet af godt organisk materiale. Især hvis du bruger det i køkkenhaven.

Artiklen er skrevet af Katrine fra Mikrohaven

Dette skal du være obs på omkring kompost fra genbrugspladsen

 

Kvaliteten af komposten

Kvaliteten af komposten kan variere afhængigt af, hvordan og hvornår den er produceret på genbrugspladsen. Hvis komposten er lavet korrekt og er blevet varmebehandlet tilstrækkeligt, bør den være fri for ukrudtsfrø og sygdomme.

Spørg på genbrugspladsen om, hvordan komposten er blevet produceret, og om den er egnet til brug i haver. Nogle genbrugspladser behandler komposten ordentligt, mens andre måske ikke gør det. Spørg gerne om den kompost der findes på genbrugspladsen lige nu er lavet på juletræer – hvor surhedsgraden er anderledes.

Jeg har i enkelte tilfælde hørt om nogle der oplever at planter er døde efter at være plantet ud i kompost fra genbrugspladsen. Her har man været ekstremt uheldig og der har formodentligt været noget gift i jorden. Det kan være en god idé at teste jorden før brug, det skriver jeg mere om nedenfor.

 

Tjek for affald i komposten

Komposten kan indeholde spor af affald, som ikke bør være i haven. Tjek derfor, om der er nogen synlige affaldsprodukter, som plastik, metal eller glas, i komposten, før du bruger den.

 

Test evt jorden før brug

Inden du bruger komposten fra genbrugspladsen i større mængder, kan det være en god idé at teste jorden med en mindre mængde for at sikre, at den ikke påvirker dine planter negativt. Prøv eksempelvis lade nogle forspirede planter vokse direkte i komposten. Ser de raske og sunde ud efter 14 dage, så vil du godt kunne bruge komposten i køkkenhaven.

Som nævnt før er det i sjældne tilfælde sket at planter er døde efter at være plantet i komposten. Det kan du undgå ved at lave en test på forhånd.

 

Vil du være sikker på at din kompost er ok til køkkenhaven og højbedet?

Hvis du vil være helt sikker på at der ikke er skadelige stoffer i din kompost, så kan du overveje at købe det fra en forhandler der leverer din kompost i bigbags. Vælg evt. en økologisk version, hvis du gerne vil være helt sikker på at det er egnet til dyrkning af grøntsager

Jord til højbede i bigbag

Prisvenlig højbedsmuld fra havehandel.dk der er   Sammetsat af varmebehandlet naturgødning, langtidsmodnet kompost, harpet muldjord og skarpt bakkesand. Findes også i en økologisk version.
Set på havehandel.dk

champost jord til højbed

Champost højbedsmuld er der tilføjet Champost naturgødning og god harpet muldjord, fri for sten og ukrudtsrødder. Et rigtigt godt produkt.
Set på plantetorvet.dk

Højbedsmuld

GreenBio højbedsmuld er sammensat specielt til brug i højbede og plantekasser. Højbedsmulden er en sammensat muld til højbed bestående af naturgødning, bakkesand, kompost og muld. Findes også i en økologisk version.
Set på haveglad.dk

Jeg skal lige sige at dette er reklamelinks som betyder, jeg får en lille procentdel hvis du køber dit muld via disse links. Så tak på forhånd for at støtte min blog 🙂

 

Vil du selv sammensætte en god jord til dit højbed?

Det er ret vigtigt at sammensætte din jord rigtigt i dit højbed, hvis du vil have grøntsager og planter der trives.

Du kan læse mere om hvordan du sammensætter god jord til højbedet i denne artikel.

Få mere inspiration til dyrkning af have

Ønsker du mere inspiration til dyrkning i højbed og have, kan du besøge siden her eller læse en af artiklerne herunder. God fornøjelse 🙂

Guide til højbed på hjul

Guide til højbed på hjul

Højbed på hjul er et hit i den moderne have. Find ud af hvorfor, og få inspiration til en smuk, mobil have.De seneste år er det blevet stadigt mere populært at dyrke grøntsager og blomster i højbed på hjul. Det hænger sammen med at flere i byen er blevet opmærksom på...

Guide til højbed i jern

Guide til højbed i jern

Et højbed i jern er for mange et lidt vidt begreb. Det kan f.eks. dække over aluminium, galvaniseret stål, råjern eller corten stål. I denne artikel kommer jeg omkring de forskellige materialer og deres fordele og ulemper, så du kan træffe det rigtige valg, når du...

Artiklen indeholder affiliate links