fbpx

Slut med at købe ny jord til højbedene – sådan tilfører du ny næring til bedene med dit køkkenaffald.

Du bør helt sikkert kigge nærmere på jorden i dit højbed, hvis du vil lykkes med at dyrke store flotte grøntsager i det. Mange bruger kompost til at genopfriske jorden, men ikke alle har plads til eller lyst til at have en kompostbunke. Men der findes en metode der dur for alle. Hør hvad og hvordan du gør.

Hvis ikke du ved det, så er god jord en af nøglerne til succes i køkkenhaven. Er det fyldt med næring, rigt på organisk materiale og fyldt med mikroliv, så er du også garanteret større, flottere og sundere grøntsager. Ikke alene er dine planter sundere og mindre tilbøjelige til at blive ramt af sygdom, men dine grøntsager vil også være mere næringsrige og fyldt med vitaminer og mineraler.

Efter hver sæson bør du genopfriske jorden i dine højbede

Efter en dyrkningssæson vil planterne have optaget en stor del af næringen i dit højbed, og derfor er det efter sæsonafslutning nødvendigt at genopfriske jorden i et højbed.

Det behøver absolut ikke at være særligt svært.

Har du adgang til en kompostbunke, så er det oplagt at bruge dette til at tilføre godt næringsholdigt materiale til jorden.

Men nu er det jo også sådan, at mange folk i byen ikke har adgang til en kompostbunke.

Og hvis det er dig, så fortvivl ikke, du kan nemlig lave din egen kompost i dit køkken med bokashi metoden. Det går kort fortalt ud på at du fylder dit organiske materiale fra køkkenet i en lufttæt spand, hælder kompostgær på og lader det stå i minimum 14 dage.
Herefter har du et fermenteret produkt der er lige så godt som andet kompost. Når det tilføres jorden vil det omdannes til rigtig god og nærende jord på 14 dage. Det er nemt og helt lugtfrit.

Du kan læse lidt mere om metoden og hvordan du laver bokashi kompost i denne artikel om bokashi kompostering.

Bokashi i spanden

Sådan genopfrisker du jorden i højbedet med bokashi

Det er altid en god ide at genopfriske jorden efter hver dyrkningssæson. Du kan tilføre det hele året, men det giver ekstra god mening at tilføre det fra efteråret når alt er høstet fra dit bed og frem til du begynder at dyrke det igen. Det gør ikke noget at frosten dukker op, det betyder bare at det hele går i stå.

Når det er koldt i vejret, tager det et par måneder for bokashi at blive omsat til næring. Kulden bevirker at mikroorganismerne går i dvale.

Når varmen stiger og foråret kommer, vil processen fortsætte og bokashien bliver omsat til næring som er klar til dine planter når det bliver sæson igen.
Så du kan roligt tilføre dit bokashi om vinteren også.

 

Sådan gør du:

Grav en rende i den ene side af højbedet og tøm din bokashispand ned i renden.

Fordel bokashien godt i hele renden. Hak bokashien godt til mindre stykker med en spade og bland det med jord. Når det er gjort, så dækker du med 10-20 cm jord.

Næste gang du har en fyldt spand med færdig bokshi, så graver du en rende ved siden af og gentager processen.

 

Efter materialet er tilføjet, er det en god ide at lægge et låg over dit bed. Det giver et varmere klima i bedet og dermed hurtigere omsætning af materialet, og det kan også holde evt. nysgerrige gnavere ude.

Hvis du ønsker at hjælpe mikroorganismerne lidt på vej i den kolde tid, kan du lave en dyne og holde temperaturen oppe med noget jorddække bestående af visne blade, græsafklip, kompost, staudeafklip og lignende.
Til sidst dækkes med en dyne af f.eks. et tæppe eller en fiberdug.

 

Brug bokashi i bedene hvert år

Hvis du husker at gøre dette efter hver dyrkningssæson, så vil du være rigtigt godt på vej til altid at have frisk og nærende jord i dine højbede. Og når du endda bruger det grønne affald fra din egen husholdning, ja så sender du dit affald ind i den ”store cyklus” og bidrager positivt til co2 regnskabet. Det er meget bæredygtigt og jo absolut værd at tage med.

Lige her kan du hente en guide til at lave sit eget bokashi. Guiden fortæller hvordan du laver spanden og hvordan du gør, for at dit køkkenaffald omdannes til næring. Snup den nu mens du har gejsten.

Bokashien tilføjes jorden i højbedet
DIY bokashi spand

Mini-DIY-guide:
Lav din egen bokashi spand

Du kan nemt og hurtigt lave din egen bokashi spand, og det kan gøres med gratis materialer. Her får du en video der viser dig hvordan samt en hurtig instruks på hvordan du bruger den.  Guiden koster 0,- kroner, så hent den nu mens du har gejsten, og vær igang om få minutter.

Samtidigt kommer du med på mit nyhedsbrev hvor jeg sender endnu flere tips til at dyrke egne grøntsager på den nemmeste måde. Nul spam, bare vitaminer.

Jeg håber du er blevet inspireret til at komme i gang med at lave dit eget næringsfyldte jord til højbedene. Det er rigtigt godt for miljøet, for dine planter og i længden også for din krop.

Har du spørgsmål, så er du meget velkommen til at lægge dem i kommentarfeltet herunder.

 

Ha’ det godt så længe

Smil og haveheld fra

Katrine fra Mikrohaven