Der er virkeligt kommet fart på efterspørgslen på højbede, og det med god grund. I denne artikel fortæller jeg dig, hvorfor det er en super godt idé at trække højbede ind i haven.

Hvis ikke du har et højbed, så kender du helt sikkert én der har. Disse bede har i stor stil gjort deres indtog i villahaver og byhaver – ja det er ligefrem blevet en trend der også fremhæves af tidens havedesignere og landskabsartiktekter.

Tidligere var højbede til dyrkning af køkkenhave, men det er i lige så stor stil blevet en trend i havedesign og er noget der i høj grad benyttes for æstetikkens skyld.

Når det så er sagt, så er der nogle helt klare fordele ved at dyrke i højbed – især hvis du bor i byen. Her kommer en håndfuld gode grunde til at komme i gang:

Artiklen er skrevet af Katrine fra Mikrohaven

Højbede er lig med en ”nem” have

Vi vil gerne have det nemt, og et højbed er en genvej til en nemmere og mere succesfuld have.

Det er en nem have i den forstand at du afgrænser området så det er langt mere overskueligt. Afgrænsningen gør at du nemmere kan overskue at renholde det for ukrudt og pleje planterne i bedet. Men det betyder også en afskærmning for andet ukrudt der gerne vil snige sig ind.

Den ekstra højde gør også, at din arbejdsstilling bliver bedre og at det er nemmere at komme til.

Er du ny i haveverdenen eller er tid en mangelvare i dit liv, så kan jeg absolut anbefale dig at starte med et højbed.

 

Hurtig opvarmning af jorden – bedre forhold for planterne

Jordtemperaturen er afgørende for, hvornår frø de spirer. I et højbed varmes jorden hurtigere op af solen, og det betyder, du har en tidligere start med din have, når du dyrker på denne måde. Hvis højbedet er lavet af sten eller tegl, vil disse også holde på varmen og det giver dig en yderligere fordel. Så forlæng din sæson med et højbed.

 

Mere orden og ro for øjet

Hvis du godt kan lide orden, er højbede et hit. Ikke alene rammer du haven ind på smuk vis og kan lave rene linjer og en overordnet struktur i haven, men det bliver også en del nemmere at holde ukrudtet i have, så haven ser velplejet ud. Når græsset er slået omkring bedet, kan det se utroligt stramt, frodigt og lækkert ud.

 

Højbede er en måde at lave udendørs boligdesign

Fordi højbede er så populære, så er der også ved at være en hel del forskellige typer højbede at vælge imellem. Lige fra højbede i jern og metal til højbede af genbrugstræ eller marksten. Du kan finde runde højbede, aflange højbede i moduler og alt derimellem. Det er faktisk kun fantasien der sætter grænser. Lige nu er højbede i corten stål en absolut bestseller og jeg synes selv de er ganske smukke med deres rå rustlook.

Når du anskaffer dig et højbed, så tænk design lige så meget som dyrkning. Vil du have mere inspiration til, hvordan du kan designe med højbede, kan jeg anbefale min artikel omkring højbed inspiration.

Højbede udnytter pladsen – især højbede med hjul

Har du ikke meget plads, kan det være en virkeligt god ide at skaffe dig et højbed på hjul. Det betyder du kan flytte det rundt efter behov – både for at få mest muligt sol, men også når du flytter rundt på terrassen. De her højbede på hjul findes ofte i metal, enten galvaniseret eller med rustlook. Du kan se artiklen her for mere inspiration til højbede på hjul.

 

Jeg håber du har fået blod på tanden til at begynde at dyrke i højbed, for det er virkeligt en lækker måde at tænke have på.

Rigtig god fornøjelse!

Smil og haveheld fra

Katrine fra Mikrohaven