Artiklen indeholder affiliate links
Få 3 (måske nye) ideer til, hvordan du kan dyrke ærter i højbed og krukker.
Ærter er en af mine favoritgrøntsager at dyrke, simpelthen fordi de er ret nemme at dyrke, og så kan man dyrke dem på flere forskellige måder og få lidt forskelligt ud af dem hver gang.
Et af de vigtigste ting at holde sig for øje, hvis man vil dyrke grøntsager med succes, er at man bør arbejde med naturen og ikke imod den. Det gør man bland andet ved at dyrke de afgrøder der passer til sæsonen. På den måde undgår man meget bøvl med f.eks. sygdomme.
Ærter er en af de ting du bør dyrke i foråret. Du kan så dem fra midt i marts men helst ikke senere end midt i juni. De er en af de afgrøder der er først ude af starthullerne, og derfor en rigtig god afgrøde at dyrke fra det tidlige forår.
I det følgende giver jeg dig tre tips til, hvordan du kan dyrke ærter i højbed og krukke – og lur mig om ikke et af mine tips vil give dig nye, gode ideer til at dyrke ærter hjemme hos dig.
So, here we go:
Tip 1: Dyrkning af ærter som mikrogrønt
Mikrogrønt er blevet et rigtigt populært fænomen, og det er af flere grunde. Planten topper rent ernæringsmæssigt i denne fase, og så går der kun 10-14 dage fra såning til høst (meget afhængigt af temperaturen – jo koldere desto langsommere går det). Læs alt om mikrogrønt her.
Det er en virkeligt god måde at dyrke ærter på, hvis du hører til den utålmodige gartner, for det giver dig afkast ret hurtigt.
Du skal bruge en god del ærtefrø, så det er billigst at købe dem i større portioner, f.eks. som mikrogrønt hvis du gør det på denne måde. De kan købes i en butik som denne.
Sådan gør du:
- Sæt dine ærter i blød i 12-24 timer (så spirer de nemmere)
- Bred dem ud på et begrænset område i dit højbed.
- De skal sås ret tæt, ca med 1 ærts mellemrum. På den måde kan de støtte hinanden
- Dæk med et tyndt lag jord.
Høst hele planten som ærteskud når planten er ca 15 cm høj. I dette stadie er den lækker og sprød og du kan spise det hele – lækkert, lækkert.
Tip: Hvis du klipper ca 4 cm over jorden, så vil ærten skyde igen og du kan høste 2-3 gange, dog vil de næste skud ikke være lige så store og lækre.
Vil du have et gratis minikursus i at dyrke fantastisk mikrogrønt indenfor?
Jeg har lavet et minikursus til dig der vil vide mere om at dyrke mikrogrønt indenfor. Du kan se det ved at følge linket herunder.

Tip 2: Dyrkning af ærteskud fra planten
Denne taktik går ud på at dyrke planten som du plejer at gøre, blot med den undtagelse at du nipper planten som skud frem for at lade den vokse sig høj.
Når planten har nået en vis størrelse, så nipper du toppen af (og spiser denne). Herefter vil de skyde nedefra og den vil starte med at forgrene sig fra stammen og lave flere skud.
Alle disse skud kan så høstes på ny en gang om ugen i lang tid, indtil den begynder at sætte bælge. Når dette sker, går energien i planten til det, og den vil ikke producere samme mængde skud.
Det er en virkeligt nem måde at sikre dig en kontinuerlig høst af ærteskud til at putte i salaten.
Igen bruger man en del frø, så det kan være en fordel at købe dem i multikøb (feks som mikrogrønt).
Mangler du frø, kan du købe Danmarks (måske) billigste økologiske frø på blandselvfrø.dk.
Brug rabatkoden FRØ10 og få 10% rabat – klik her og se udvalget hos blandselvfrø.dk
Sådan gør du:
- Sæt frøene i blød 12-24 timer (for hurtigere spiring)
- Så frøene i højbed eller krukke i grupper af 3-4 styk med ca 10 cm afstand mellem grupperne og i 3 cm dybde.
- Husk at vande godt efter såning
- Lad dem vokse og nip top-skuddet af når planten er 20-25 cm høj.
Høst igen og igen når sideskudene er 10 cm lange (eller efter smag)
OBS: Det kan være en fordel at støtte planterne med noget de kan vokse op ad, da planterne bliver ret store

Tip 3: Dyrk dem på traditionel vis for at få ærtebælge
Dette er den klassiske metode at dyrke ærter på. Du lader dem vokse til den sætter bælge og høster dem når de er klar.
Prøv også at høste bælgene og spis dem i salater, det er virkeligt lækkert.
Tip: Det er vigtigt at høste bælgene så ofte som muligt, for jo mere du høster desto flere bælge vil planten producere.
Sådan dyrker du ærter i højbed og krukke på traditionel vis:
- Sæt frøene i blød 12-24 timer (for hurtigere spiring)
- Så ærterne i rækker med 2o cm afstand mellem rækkerne. Så ærterne med ca 5 cm afstand og i 3 cm dybde
- Husk at vande godt efter såning
- Lad planten vokse og husk at sætte noget den kan vokse op ad, det giver en kraftigere og sundere plante og en bedre høst.
- Høst bælgene løbende, både med og uden modne ærter.
Jeg håber du er blevet inspireret til at dyrke endnu flere ærter. “Ær’ter” noget der smager af forår og sommer, er det ærter :D.
Er du først i opstartsfasen med dyrkning i højbed, kan jeg anbefale at finde mere inspiration her, eller se nogle bud på nogle rigtigt flotte corten stål højbede her.
Har du spørgsmål, så er du meget velkommen til at lægge dem i kommentarfeltet herunder.
Ha’ det godt så længe
Smil og haveheld fra
Katrine fra Mikrohaven

Vil du gerne selv dyrke flere grøntsager selvom du har meget lidt plads?
Få mine 3 bedste tips til at komme i gang med det samme. Alt du skal bruge er en vindueskarm og en altan eller lille bitte have. Guiden koster 0,- kroner, så hent den nu mens du har gejsten.
Samtidigt kommer du med på mit nyhedsbrev hvor jeg sender endnu flere tips til at dyrke egne grøntsager på den nemmeste måde. Nul spam, bare vitaminer.
Hej Katrine,
Kan man spise de ærter, som kommer på ærteskudsplanten? Og omvendt, kan man spise de skud og blade, som kommer på den almindelige ærteplante? (Altså, jeg er i tvivl om de to planter egentlig er de samme..)
Vh. Mai
Hej Mai
Tak for dit spørgsmål ☺️.
Og ja du kan spise både skud, bælge og ærter på alle “almindelige” ærter.
De har lidt forskellig tekstur og smag men alle “almindelige” ærter kan du altså spise det hele af.
Smil og haveheld fra
Katrine