fbpx

Køkkenhave i højbed – få de bedste tips og tricks

Hej mikrogartner! Denne side er til dig der gerne vil lære at dyrke masser af mad i din egen højbeds-køkkenhave. Her kan du finde masser af tips og tricks du kan tage med hjem og bruge i haven med det samme.

Rigtig god fornøjelse.

Bøvler du med spinat eller salat der går i stok?

Bøvler du med spinat eller salat der går i stok?

Hvis du oplever at din salat og spinat går i stok - det vil sige, pludseligt skyder i vejret og sætter blomst, ja så er du ikke alene. I denne artikel fortæller jeg dig hvorfor det sker og hvad du kan gøre, for at undgå det. Det er bare super irriterende når det sker,...

Dyrk ærter i højbed – på 3 spændende og (måske) nye måder

Dyrk ærter i højbed – på 3 spændende og (måske) nye måder

Få 3 (måske nye) ideer til, hvordan du kan dyrke ærter i højbed og krukker.   Ærter er en af mine favoritgrøntsager at dyrke, simpelthen fordi de er ret nemme at dyrke, og så kan man dyrke dem på flere forskellige måder og få lidt forskelligt ud af dem hver gang....

Dyrk salat i højbede og krukker: Sådan gør du

Dyrk salat i højbede og krukker: Sådan gør du

I havebogens abc står der, at den nemmeste vej til succes i haven er at dyrke de afgrøder der passer til sæsonen. Hvis du vil dyrke salat i højbed, ja så får du altså mest ud af det ved at starte i foråret.Denne artikel handler om, hvordan du kommer rigtigt godt fra...

Pak choi dyrkning – Must-have grøntsag til hjemmedyrkning

Pak choi dyrkning – Must-have grøntsag til hjemmedyrkning

Hvis du ikke er begyndt på pak choi dyrkning, så er det ved at være på tide at prøve det.I denne artikel fortæller jeg dig, hvorfor pak choi bare er for fed. Jeg giver dig et par tips til at komme igang med at dyrke det derhjemme, hvordan du dyrker det hele året og...

Jord til højbede – Sådan genopfrisker du jorden med bokashi

Jord til højbede – Sådan genopfrisker du jorden med bokashi

Slut med at købe ny jord til højbedene - sådan tilfører du ny næring til bedene med dit køkkenaffald. Du bør helt sikkert kigge nærmere på jorden i dit højbed, hvis du vil lykkes med at dyrke store flotte grøntsager i det. Mange bruger kompost til at genopfriske...

Hvis du bor i byen er det på alle måder relevant at interessere sig for at dyrke grøntsager i højbede.

Ja altså, faktisk er det interessant for alle, for det er en af de bedste metoder til at dyrke rigtigt mange af sine egne grøntsager.

Der er flere grunde til at højbedsdyrkning er så populært, og her nævner jeg lige nogle af grundene:

 

Fordele ved dyrkning i højbede

  • Det kræver ikke meget plads, du kan putte sådan et bed ind i de fleste haver – ja endda på terrasser
  • Du er ikke afhængig af at du har god jord i haven – den skaber du selv
  • Det er meget mere overskueligt at dyrke grønt på et lille areal end et stort – det betyder du ikke så nemt går kold i lugning og vedligehold
  • Jorden i højbede er lidt varmere og bliver hurtigere lun om foråret. Det betyder du har en længere dyrkningsson
  • Det er nemt at dække den af hvis du har brug for at beskytte mod fugle og larver der vil have en bid af herlighederne
  • Pyt med om byjorden under kan være forurenet, du kan bare lukke af og skabe din egen jord

 

Gode tips til dyrkning på lidt plads

Hvis du kun har et enkelt højbed til rådighed, ja så er det en god ide at ”bryde reglerne” ifht. dyrkning i almindelig køkkenhave.
I havebøger og på frøpakkerne er der anvisninger til bestemte afstande. Du behøver ikke overholde disse til punkt og prikke. Dyrk i stedet tingene lidt tættere og høst løbende.

Jeg giver dig lige et par eksempler på dyrkning af salat og rødbede:

Så dit salat rimeligt tæt og høst det løbende. Start med at høste hele planter når de når 10 cm højde. Høst på denne måde indtil der er 10-15 cm imellem hver plante. Når disse planter er 10 cm høje, nøjes du med at høste de yderste blade på planten og lade de inderste stå. På den måde bliver de ved med at yde, uden at være i for stor konkurrence med hinanden.

Så dine rødbeder i små klumper af 4-5 styk. Høst den største i hver klump når den når en egnet størrelse. På den måde giver du plads til at den næste i rækken kan gro…

Kan du se princippet? Det kan være en stor fordel at gentænke pladsen for at få mest muligt høst.

 

Jeg får en del spørgsmål ifht. at komme i gang med at dyrke i højbed, og jeg snupper lige et par af de mest almindelige:

Hvor højt skal et højbed være?

Det er et rigtigt godt spørgsmål. Og svaret er: Det kommer an på hvad du vil dyrke…

Den mindste højde der er ”egnet” er ca 15 cm jord. Dette er beregnet til planter der har overfladiske rødder. Derfor, hvis du ikke har mulighed for at lave et bed med mere end 15 cm jord, så vil jeg anbefale dig at dyrke de følgende planter: Salat, rasider, purløg, bønner, tomater, ærter, hvidløg, bladbeder og tallerkensmækker. Disse planter sender deres rødder ud til siderne, og er specielt egnet til lavbundet dyrkning.

Hvis du gerne vil dyrke rodfrugter, så skal dit bed helst være minimum 30-35 cm dybt for at de trives optimalt. Nogle laver også bedene dybere end det, men det er nu ikke nødvendigt for at få succes med dine planter.

Du kan finde lidt inspiration til forskellige højbedstyper på linket her.

Køkkenhave i højbed

Kan jeg have et højbed på terrassen?

Ja, det kan godt lade sig gøre at dyrke selvom du har fliser under bunden. Du skal bare sørge for at dit bed er minimum 30-35 cm dybt, også gerne dybere. Så skal det nok gå. Husk at sikre dig at evt. overskudsvand kan løbe ud af bunden og væk.

 

Kan mit bed stå i skyggen?

Det er ikke optimalt. De fleste planter skal have 6-8 timers lys for at trives. Nogle typer, så som salat, kan godt klare sig med mindre. Men hvis du vil have stor fornøjelse med en køkkenhave i højbed, jeg vil anbefale dig at prøve at finde et sted, hvor der er minimum de her 6-8 timers lys i løbet af dagen. Det behøver ikke være sammenhængende timer.

Jeg håber du får blod på tanden til at gøre endnu mere i at dyrke dine egne grøntsager, og husk: Godt begyndt er halvt fuldendt.

Giv lyd hvis du har spørgsmål eller jeg på anden vis kan hjælpe dig.

Smil og haveheld fra

Katrine fra mikrohaven

Komposteret bokashi er god næring til dine planter i højbed
lær at dyrke dine egne grøntsager

Vil du gerne selv dyrke flere grøntsager selvom du har meget lidt plads?

Få mine 3 bedste tips til at komme i gang med det samme. Alt du skal bruge er en vindueskarm og en altan eller lille bitte have. Guiden koster 0,- kroner, så hent den nu mens du har gejsten.

Samtidigt kommer du med på mit nyhedsbrev hvor jeg sender endnu flere tips til at dyrke egne grøntsager på den nemmeste måde. Nul spam, bare vitaminer.