Du kender den helt sikkert: Små irriterende fluer der flyver rundt om dit ansigt på de mest trælse tidspunkter. Og en sværm der rejser sig når du går hen til planten i vinduet eller frugtstkålen… Måske er du fan af urban gardening og dyrker noget af dit grønt inde. Så er det en ekstra træls bekymring!

I denne artikel er klærer vi krig mod bananfluer i planter – læs hvordan du kommer dem til livs

Men først – er din modstander virkeligt den som du tror? Det skal vi lige have afklaret.

Identificér din flue: Bananflue vs sørgemyg

De fleste kalder de her irriterende fluer for bananfluer – men i rigtigt mange tilfælde er der ikke tale om bananfluer men snarer om sørgemyg.

OG det er ret væsentligt at finde ud af hvilken type det er, for de bekæmpes på forskellig vis.

Derfor er det ret vigtigt at du finder ud af, om det er den ene eller anden fætter.

 

Sådan ved du om det er en bananflue

Bananfluer er ikke så store og er for det meste at finde i nærheden af frugt og søde sager. Derfor kaldes de også frugtfluer eller eddikefluer. De kendes især på deres rustbrune krop og de store, røde øjne. Vingerne strækker sig et godt stykke ud over bagkroppen.

 

Sådan ved du om det er sørgemyg

De ligner en blanding af en myg og en flue. De er sorte, spinkle, med lange ben og antenner. De er alt imellem 1 og 8 mm., oftest ca. 3 mm.

De befinder sig oftest i nærheden af planter med jord og hvis du døjer med bananfluer i planter, så er der nok tale om en sørgemyg.
Den nemmeste måde at identificere om det er en sørgemyg er at kigge på dens løb. Hvis den piler afsted på krukkekanten og er ret dårlig på vingerne når den flyver, ja så er det ret sikkert en sørgemyg.

 

Sådan bekæmper du bananfluer

Det handler i første omgang om at fjerne fødekilderne så de har mindre adgang til disse.

Det kan feks være noget som:

  • Læg et låg på din frugtskål
  • Tøm skraldespanden hver dag
  • Fjern overmoden frugt og grøntsager eller opbevar det i køleskabet
  • Overvej en neutralt duftende opvaskemiddel i stedet for noget der lugter af frugt

Derudover kan du købe en fælde eller lave en selv:

 

Sådan laver du en bananflue-fælde:

Tag et gammelt syltetøjsglas og lav et hul i låget.

Fyld lidt æbleeddike i. Det vil tiltrække fluerne. Har du ikke det, kan du bruge alm eddike som er tilsat noget sødt som æblejuice, sukker eller saft.

 

Du kan også købe en bananfluefælde

Der findes bananfluefælder på markedet, som kan være ganske effektive. En af de mest populære er bananfluefælden fra Ecostyle. Med fluefælden lokkes banfluerne ned i lokkemidlet, hvorefter de ikke kan finde op igen. Lokkemidlet er 100% giftfri, og du undgår bananflueangreb uden brug af gift.

Du kan finde sådan en på www.skadedyrs-fri.dk.(reklamelink)

bananflue fælde

 

Sørgemyg – hvorfor kommer de og sådan bekæmper du sørgemyg:

Der vil som oftest være sørgemyg i et eller andet omfang i dine planter, men ofte opdager man dem ikke. De vil dog tiltrækkes af planter som du har overvandet over noget tid, og det er faktisk med stor sandsynlighed overvanding der er grunden til, de har formeret sig.

Det der sker med overvandet jord er at der dannes en svampebelægning som myggene kan lide. Dette bliver endnu mere udtalt når planten står lunt i vindueskarmen.
Her vil sørgemyggen altså rigtigt gerne bo, fordi det er et perfekt sted at lægge æg og her vil være masser af føde til larverne.

 

Tips til at komme sørgemyg til livs:

  • Metoden der er lettest at gå til er at lade dine planter tørre lidt mere ud i mellem dine vandinger. På dem måde bliver det vanskeligere for laverne at formere sig, og det vil med tiden betyde færre myg. Det kan dog tage lidt tid at komme helt af med problemet, så det kan give mening også at bruge andre midler.
  • Luk vinduerne op nogle minutter hver dag
  • Få fat i noget fluepapir. Det vil fange de voksne fluer. Men husk at sørgemyggen er et spadserende væsen og går rundt snarer end det flyver. Så sørg for at lægge papiret i eller ret tæt på potten.
  • Hvis du vil gå all-in på bekæmpelsen, kan du købe noget der hedder nematoder. Det er en lille bitte orm der kan tilføjes dit vand og vandes ned i jorden. Herfra finder de selv frem til miderne. Dette fås på nettet eller i velassorterede planteskoler.

Dette fluepapir er en velegnet fælde til sørgemyg i potteplanter

Det her er fluepapir fra Trinol, der er nemt at sætte på planteskjuleren. Det er en lugtfri limfælde, der ikke tørrer ud. Prøv den hvis du vil af med de små hurtigløbere.

Du kan finde produktet hos www.skadedyrs-fri.dk (reklamelink)

sørgemyg fælde
lær at dyrke dine egne grøntsager

Vil du gerne selv dyrke flere grøntsager selvom du har meget lidt plads?

Få mine 3 bedste tips til at komme i gang med det samme. Alt du skal bruge er en vindueskarm og en altan eller lille bitte have. Guiden koster 0,- kroner, så hent den nu mens du har gejsten.

Vent et øjeblik

Tak for din tilmelding

Samtidigt kommer du med på mit nyhedsbrev hvor jeg sender endnu flere tips til at dyrke egne grøntsager på den nemmeste måde. Nul spam, bare vitaminer.

Jeg håber du blev klogere på de små banditter, og at du går sejrrigt fra slagmarken!

Har du spørgsmål, så er du meget velkommen til at lægge dem i kommentarfeltet herunder.

 

Ha det godt så længe

Smil og haveheld fra

Katrine fra Mikrohaven