Det lyder helt skørt at dyrke planter i vand uden jord, men ikke desto mindre er det et meget populært fænomen. Det har især vundet indpas i byen, hvor man gerne vil dyrke planter uden at skulle bøvle med jorden. Fænomenet hedder med et fint ord ”hydroponi” eller “hydroponisk dyrkning” og i denne artikel finder du ud af, hvordan du selv kan dyrke planter i vand.

 

Hvilke planter kan man dyrke i vand uden jord?

Det er nærmest kun fantasien, der sætter grænser. Med de rette teknikker, så kan man dyrke de fleste planter i vand. Men der er naturligvis nogen planter der er nemmere og mere tilgængelige end andre.

Artiklen er skrevet af Katrine fra Mikrohaven

Hvordan gør man rent praktisk?

Det siger sig selv at du skal have en beholder med vand. Dertil skal du have en form for ”holder” til dine planter og et materiale i denne holder, som frøet kan sås i. Det er nødvendigt fordi planten er nødt til at have noget at slå rødder i og skabe stabilitet i, så den ikke bare svømmer rundt. Når der ikke er jord, så er man nødt til at finde et andet materiale. Det kan f.eks. være stykker af kokosmåtter som lægges i en lille plasturtepotte der placeres i en holder over vandkarret.

Her er nogle konkrete eksempler på set-ups til dyrkning i vand

Det nemmeste er de færdige løsninger

Her findes der nogle forskellige typer på markedet, der passer til forskellige behov. Herunder kan du se nogle af dem.

hydroponisk køkkenhave

Billedet herover er LEDlife Hydroponisk køkkenhave og er fra MrPerfect.dk. Det er et super smart plug-and-play system til dyrkning i vand, som inkluderer det hele – både vandbeholder, planteholder, luftpumpe og vækstlys.

Velegnet til:

  • Dyrkning af krydderurter
  • Dyrkning af forskellige typer salat

Mindre egnet til:

  • Høje planter

Se det her hos MrPerfect.dk

hydroponisk plantekasse

Plantekassen herover hedder LEDlife hydroponisk plantekasse og er fra MrPerfect.dk. Det er en plantekasse med medfølgende luftpumpe til iltning af vandet. Med denne kasse er der kapacitet til at dyrke en del planter – op til 24 stk ad gangen.

Velegnet til:

  • Dig der vil dyrke lidt større mængder grønt
  • Fleksibel løsning fordi du kan tilpasse den med egne vækstlys eller stille den i vindueskarmen for naturligt lys

Mindre egnet til:

  • Den kan det meste

Se den her hos MrPerfect.dk

Jeg skal lige sige at der findes reklamelinks på denne side, som betyder, jeg får en lille procentdel hvis du køber dine ting via disse links. Så tak på forhånd for at støtte min blog 🙂.

Herunder er nogle DIY løsninger til dyrkning i vand

På billedet herunder dyrkes i syltetøjsglas hvor der er sat en planteholder i (en såkaldt kurv). I kurven ligger et gromedie i form af en fiberklump. Frøet er placeret i fiberklumpen, spiret og har vokset sig til en stor plante.

 

Her kan du finde materialer til dette DIY projekt:

Planter i syltetøjsglas

Her har man brugt en lille plastik kop med fiberfyld. Den her placeret i en holder, der holder rødderne nede i jorden.

diy løsning på dyrkning i vand

Husk gødning når du dyrker i vand uden jord

Planterne får næring fra jorden, og når der ikke er jord til stede, er du nødt til at tilføre gødning for at lykkes. Frøet kan godt spire uden gødning men det vokser sig ikke stort og vil gå ud på et tidspunkt.

Her er gødningskit der dækker de fleste behov.

 

Eksempler på planter der kan dyrkes i vand

Nogle af de planter, der trives godt i hydroponiske systemer, inkluderer:

Forskellige typer salat: Som salatblade, spinat, rucola og pak choi.

Krydderurter: Såsom basilikum, koriander, mynte og timian.

Tomater: Visse sorter af tomater kan dyrkes hydroponisk.

Bælgfrugter: Såsom ærter og bønner.

Blomster: Visse blomster, såsom orkideer, kan også trives i hydroponiske systemer.

Disse er blot nogle eksempler, da mange andre afgrøder også kan dyrkes på denne måde, afhængigt af den specifikke type hydroponisk system og de tilgængelige ressourcer.

 

Alle planter skal have lys

Husk at dine planter skal have rigeligt med lys for at trives. Dyrker du ude, er der sikkert ikke noget problem. Dyrker du inde, så skal de helst stå i vindueskarmen. Der er dog også muligt at dyrke planter i vand andre steder i vindueskarmen. Det kræver dog som oftest at man tilfører kunstigt lys. Du kan læse mere om forskellige typer vækstlys her.

Få mere inspiration til dyrkning indenfor

Ønsker du mere inspiration til dyrkning indenfor, kan du besøge siden her eller læse en af artiklerne herunder. God fornøjelse 🙂

Vækstlys til forspiring – sådan gør du

Vækstlys til forspiring – sådan gør du

Vækstlys til forspiring er et vigtigt element, hvis du vil tidligt igang med havesæsonen og forspire nogle sunde og robuste planter. I årets første måneder er det naturlige lys i Danmark ofte utilstrækkeligt til at give sunde planter. I denne artikel kigger vi på,...

Artiklen indeholder affiliate links