Kom godt fra start med din hydroponiske have med disse 5 planter

Artiklen Indeholder affiliate links

 

Mega fedt, jeg gætter på du læser denne artikel, fordi du er i gang med at udforske hydroponisk dyrkning – altså dyrkning i vand.

Jeg skal med største fornøjelse give dig et tip om, hvilke 5 planter jeg synes er særdeles fantastiske at prøve i dit system, og til sidst i artiklen giver jeg også et par bud på noget godt udstyr til din vandhave.

Et vigtigt råd du skal have med på vejen er, at starte med de lavest hængende frugter. Du skal drage erfaringer med de planter, der er ok nemme at komme i gang med.
Som i alt anden læring, så er det fedest at starte med en succes. Når du så har opbygget selvtillid og mere erfaring med systemet, kan du kaste dig ud i mere avanceret dyrkning.

Nå, jeg skal ikke kede dig mere.

 

Top 5 planter til nye hydroponiske haver

De fem bedste planter til dyrkning i et hydroponisk system er:

Salat
Spinat
Krydderter
jordbær
Chili

Grunden til at de er meget velegnede er, at de er robuste, hurtigt-voksende og det kræver ikke meget arbejde at komme i gang.

Lad os nu se på hver af disse lidt nærmere:

 

Salat til dyrkning i vand

Du bør starte med salat. Ja i det hele taget er bladgrøntsager et rigtigt godt sted at begynde. Disse planter har et lavt rodsystem og en kort højde over jorden. Det betyder, at der ikke er behov for at støtte planterne – du kan bare lade dem vokse.

Væksttid: Cirka 30 dage
Bedste pH: 6,0 til 7,0
Tip: Så salat med intervaller – så du hele tiden har frisk salat til skålen!

Dyrkning af spinat

Spinat vokser hurtigt i et hydroponisk system. Hvis du har prøvet at dyrke spinat i haven, vil du opleve at du bruger langt mindre vand med dette system. Det er let at starte disse planter fra frø og en uge efter spiring, kan de flyttes ind i dit system.

Væksttid: Cirka 40 dage
Bedste pH: 6,0 til 7,5
Tip: Hvis du ønsker en sødere smag i planten, skal du holde dine væksttemperaturer mellem 18 og 22 grader. De lavere temperaturer giver dog en langsommere vokse tid.

 

Krydderurter til hydroponisk dyrkning

Der er en lang række krydderurter, der er utroligt velegnede til dyrkning i vand. Helt sikkert fordi de bare er mere smagfulde og aromatiske end dem, der dyrkes i haven (eller kommer fra butikken). Hvad er dine yndlingskrydderurter? Basilikum, rosmarin, koriander, dild, oregano, persille, purløg , timian og brøndkarse er alle velegnede. For ikke at tale om mynten til mojitos – det er en sikker vinder. Væksttid: varierer efter plante

Bedste pH: varierer efter plante
Tip: Skyl dit system cirka en gang om ugen for at rense det for overskydende næringsstoffer.

 

Dyrkning af jordbær i hydroponics

Den helt store fordel ved at dyrke jordbær i dette system er, at du har friske jordbær uanset sæson. Du kan rent faktisk lave friske jordbær året rundt (dog forudsat at du hjælper med lys i de mørke måneder).

Væksttid: Cirka 60 dage
Bedste pH: 5,5 til 6,2
Tip: Køb ikke jordbærfrø. Det tager år, før planter dyrket fra frø giver bær. Køb i stedet nogle små planter eller få nogle ”afstikkere” af din farmor.

 

Dyrkning af chili

Det er lidt mere avanceret at dyrke chili i vand. Lad dem ikke vokse til deres fulde højde, beskær i stedet planten når den er ca 20 centimeter, og knib de første blomster af – for at sætte gang i frugt-udviklingen.

Væksttid: Cirka 90 dage
Bedste pH: 6,0 til 6,5
Tip: Forvent at dine chilier skal have op til 18 timers lys om dagen, så det er nødvendigt med ekstra lys. Hæv dit lysstativ, når planterne vokser, så de er ca 15 cm fra lysene.

Vil du hurtigt i gang med at dyrke hydropondisk?

 

Man kan få nogle super smarte “plug and play” kits derude, med alt du skal bruge for at komme i gang.

 

Udstyr på webshoppen www.mrperfect.dk

Webshoppen www.mrperfect.dk har et ret godt udvalg af hydropondiske starterkits til en god pris. De har specialiseret sig i LED lys og har derfor et ret stort udvalg af dette – inkl. til hydropondisk dyrkning.

Jeg oplever de er ret konkurrencedygtige på prisen, og et godt sted at starte, hvis du vil i gang nu.

Jeg har altid fået god service og hurtig levering når jeg har handlet her.

Klik her og se hydropondisk udstyr hos www.mrperfect.dk

Kit 1: (luksuspakken med lys og det hele)

Dette er alt i en pakken der inkluderer alt du skal bruge for at komme i gang indendøre. Fordi der er vækstlys med, kan du dyrke hvor som helst – også på en mørk hylde eller på køkkenbordet. 

Den har hele 12 huller til dyrkning, hvilket er ret meget, når det er et anlæg med lys.

Se kittet hos www.mrperfect.dk her.

 

hydropondisk kit

Kit 2: (Den nemme pakke til vindueskarmen)

Det her er et rigtigt godt starterkit til vindueskaren. Der er ikke vækstlys med, så det er nødvendigt med lys fra et vindue for at lykkes. Men ellers er det lige ud af landevejen og der er plads til 12 planter ad gangen, og der er en luftpumpe med, så vandet bliver iltet og sikrer, at planterne har det godt.

Bemærk dog at om vinteren vil du skulle supplere med vækstlys for at lykkes.

Se kittet hos www.mrperfect.dk

hydropondri uden lys

Jeg skal lige nævne at jeg er amazon partner og får en lille kommission hvis du vælger at købe via et af disse links. Så tak på forhånd hvis du gør 🙂

Vil du have flere tips til indendørs dyrkning?

Det er sjovt at dyrke i vand, men jeg har nu en ting jeg elsker endnu mere, nemlig at dyrke mikrogrønt. Kender du dette?

Hvis ikke kan jeg lige hurtigt sige at det er små planter man dyrker i bakker og høster efter 10-14 dage. De kan dyrkes i vindueskarmen eller under vækstlys, og det er i mine øjne den hurtigste måde at producere grønt når man dyrker inde.

Årsagen er at man dyrker en hel masse planter på een gang og høster mange små planter. Det giver en større effektivtet ifht at skulle vente på at planterne vokser til  i et hydropondisk system.

Derudover er der nærmest ikke noget vedligehold og ikke de store investeringer i udstyr. Så med få midler kan man gøre sig selv selvforsynende med bladgrønt der dyrkes inde.

Vil du se hvordan man dyrker masser af mikrogrønt, så klik her og tjek mit gratis mini kursus i at dyrke mikrogrønt uden brug af meget udstyr.

Rigtig god dyrkelyst 🙂

Smil og haveheld fra Katrine fra Mikrohaven