fbpx

Et højbed i jern er for mange et lidt vidt begreb. Det kan f.eks. dække over aluminium, galvaniseret stål, råjern eller corten stål. I denne artikel kommer jeg omkring de forskellige materialer og deres fordele og ulemper, så du kan træffe det rigtige valg, når du vælger dit højbed i metal.

Først og fremmest er der stor forskel på det visuelle udtryk ved de forskellige typer metal. Galvaniseret stål og aluminium er til den blanke side, hvorimod råjern og cortenstål ruster. Det er vigtigt at holde sig dette for øje, før du vælger materialet til dit højbed. Obs: siden indeholder affiliatelinks.

I artiklen kan du læse mere om fordele og ulemper ved:
– Cortenstål højbede
– Højbede i råjern
– Højbede i galvaniseret stål
– Højbede i almuminium

Artiklen er skrevet af Katrine fra Mikrohaven

Her er ekspempler på de nævnte materialetyper:

Højbed galvaniseret stål

Højbed i galvaniseret stål.

Se det hos zinkbakken.dk

Jernbed i cortenstål

Højbed i corten stål.

Set hos jernbede.dk

højbed i råjern

Højbed i råjern.

 Set hos havehandel.dk

højbed i aluminium

Højbed i aluminium

Set hos plantetorvet.dk

 

Ønsker du højbede, der ruster?

Så skal du vælge et bed af enten cortenstål eller råjern. Det er meget moderne med det rustrøde look, der giver et dramatisk udtryk sammen med de grønne planter.

Forskellen på de to er at råjern er ubehandlet, og cortenstål er overfladebehandlet for at sikre en længere holdbarhed. Men de vil begge ruste i overfladen. Længere nede i artiklen fortæller jeg om fordele og ulemper ved de to jerntyper. Herunder kan du finde noget mere inspiration til det rustne jern-look.

 

Cortenstål – et meget populært valg

Corten stål højbede har en speciel form for legering der bevirker, at den er specielt godt egnet til at modstå vind og vejr. Legeringen giver et flot og intenst rust look. Dette look er lidt mere intenst end rustfarven ved råjern.

Den blev i sin tid udviklet for at have et materiale der egnede sig godt til steder, hvor vedligehold af ståloverfladen var vanskelig. F.eks. på undersiden af køretøjer, facader og broer. Det betød at man i mindre grad skulle påføre overfladebehandling – f.eks. i form af maling.

Denne legering betyder, at corten stål nedbrydes 8 gange langsommere end råjern, men til gengæld er det også ofte et væsentligt dyrere valg.

Det kan være en rigtigt stor fordel at materialet gennemtæres langsomt, når du vælger et materiale til dit højbed. Når du dyrker i bedet, vil materialet være i konstant kontakt med jord, og dermed fugt fra jorden, og det betyder, at der opstår forholdsvist stor tæring. Denne tæring vil i de fleste tilfælde foregå langsommere når der er tale om corten stål frem for råjern.

Se min fulde guide til corten stål højbede her

 

Har corten-legeringen nogen betydning?

I en Corten-legering findes der tungmetaller i form af kobber, nikkel og krom. Dette kan give eksem og i værste fald forgiftninger. Derfor skal man overveje om man skal dyrke afgrøder i bede af cortenstål,  da grøntsagerne kan ske at optage disse tungmetaller.

Nedenfor kan du finde nogle flotte bud på forskellige højbede i cortenstål.

Råjern – det billigere valg

Rå jern er helt almindelige, ubehandlede stålplader. Fordi de er ubehandlede, vil de også ofte være noget billigere end overfladebehandlet metal.

Da de ikke er behandlede, vil de afgive jern til omgivelserne. Jern er dog et metal der allerede findes i jord, vand og i miljøjet omkring os, og det er ikke skadeligt. Derfor kan man roligt dyrke sine grøntsager i et højbed i jern.

Højbede i galvaniseret stål

Du kender helt sikkert dette helt blanke look, der står helt skarpt i starten og med tiden toner ned når vind og vejr har haft fat.

Galvaniseret stål er stål der er blevet behandlet med et lag zink. I vores nordiske klima er det bedst at vælge varmgalvaniseret stål, da det er beregnet til vores klima. F.eks. er det som oftest dette materiale, de fleste tagrender er lavet af. Denne galvanisering beskytter mod rust, så hvis zinkoverfladen bevares, vil bedet ikke ruste.

Herunder kan du finde mere inspiration til et højbed i galvaniseret stål.

Højbede i aluminium

Det er ganske populært med højbede i pulverlakeret aluminium. Disse har et lækkert, moderne look, og er særdeles modstandsdygtige overfor corrosion. Dertil er de ikke så tunge som et højbed i jern, og kan derfor være en del nemmere at få fragtet og placeret på den ønskede plads.

Et højbed i pulverlakeret aluminium er vedligeholdelsesfrit og vejrbestandigt, og det er altså en løsning, der er langtidsholdbar. Så dette er helt sikkert en god løsning for dig, der ikke ønsker det rustne look.

Højbede med hjul

Har du ikke meget plads, kan det være en virkeligt god ide at skaffe dig et højbed på hjul. Det betyder du kan flytte det rundt efter behov – både for at få mest muligt sol, men også når du flytter rundt på terrassen. De her højbede på hjul findes ofte i metal, enten galvaniseret eller med rustlook. Du kan se artiklen her for mere inspiration til højbede på hjul.

Brug den rigtige jord og bliv klar til at dyrke 

Når du har valgt dit bed, skal det sættes op og fyldes med jord. Det er jorden der er hemmeligheden bag succesfyld dyrkning i højbed, og når først man har skaffet sig der perfekte højbed, ja så vil man selvfølgeligt også gerne have det til at se flot ud med planter.

I denne artikel kan du læse mere om, hvilken jord du skal bruge i højbede.