fbpx

Højbed inspiration – få tips til valgt af højbed

Hej mikrogartner! Denne side er til dig, der gerne vil finde højbed inspiration og komme rigtigt godt fra start med at dyrke i højbed. 

Rigtig god fornøjelse 🙂

Artiklen indeholder affiliate links

Guide til højbed på hjul

Guide til højbed på hjul

Højbed på hjul er et hit i den moderne have. Find ud af hvorfor, og få inspiration til en smuk, mobil have.De seneste år er det blevet stadigt mere populært at dyrke grøntsager og blomster i højbed på hjul. Det hænger sammen med at flere i byen er blevet opmærksom på...

Guide til corten stål højbede

Guide til corten stål højbede

Et corten stål højbed står øverst på listen for mange haveejere, og det er der rigtig god grund til. De er super smukke med deres varme, rustrøde glød og giver et råt og lækkert udtryk til haven. På siden her har jeg samlet nogle af de flotteste bede på markedet, så...

Det helt klassiske højbed

Hvis du er på udkig efter højbed inspiration, så kan jeg forestille mig at du har får denne type billede på nethinden. Disse firkantede cortenstål højbede laver en flot afgrænsning omkring nyttehaven.

Det er virkeligt en god måde at gøre køkkenhaven overskuelig. Jeg kan anbefale både nybegyndere og mere erfarne at dyrke på denne måde – havearbejdet føles en hel del mere overskueligt, når der er nogle definerede rammer.

Disse højbede på billedet er fundet på www.zinkbakken.dk som har et rigtigt stort udvalg af denne type højbede, såvel som mange andre typer.

Klik og se disse højbede hos www.zinkbakken.dk her

Inspiration til firkantet højbed

Firkantede højbede – i alle størrelser

De fleste tænker nok i firkanter, når de tænker højbede. De fleste højbede på markedet er også firkantede, og det er i øvrigt den form, der er nemmest selv at lave.

Men en firkant kan jo varieres uendeligt. Både i bredden og i højden. Har du f.eks. tænk på muligheden for at lave firkantede bede, der også fungerer som afgrænsning og/eller læ til andre områder, f.eks. terrasse, frugthave, nyttehave, garage, havegang og meget andet?

Det er jo kun fantasien der sætter grænser.

På billedet her ser du nogle firkantede bede med en vis højde, der vil fungere fint som afgrænsning til andre områder. Billederne er fra www.jernbede.dk hvor de har et fint udvalg i mange forskellige størrelser.

Klik og se udvalget af firkantede højbede hos www.jernbede.dk her.

Firkantede højbede

Runde højbede kan bare noget

Jeg er absolut stor fan af runde højbede. De er smukke og egner sig godt til de bløde former, man finder i haven.

De findes i mange forskellige bredder og højder, og kan derfor være et spændende værktøj til den kreative sjæl.

Du kan bruge det som traditionelt grøntsagsbed. men du kan også bruge det som en flot afgrænser til træer og buske.

Jeg er f.eks. vild med at plante 3 blåbærbuske i et rundt højbed af cortenstål. Det giver et super dramatisk look om efteråret, når blåbærbuskens løv chancerer fra dyb-grøn til ildrød og får ekstra power af det rustrøde cortenstål.

Vælg gerne en specialiseret leverandør til runde højbede.

Jeg vælger ofte en specialiseret leverandør af runde højbede – så jeg kan få det præcis som jeg vil have det. Det kan være den lokale smed eller www.jernbede.dk . Sidstnævnte gør det ret godt, og er dem der er leverandør af de runde bede på billedet.

www.zinkbakken.dk gør det også ret godt ifht. at tilbyde runde højbede til enhver smag.

Klik her og se udvalget af runde højbede hos www.jernbede.dk

Klik her for at se udvalget af runde højbede fra www.zinkbakken.dk

 

Runde højbede

Smart byggesæt til højbede

Vil du have et højbedsdesign, der virkeligt skiller sig ud, så leg med tanken om at stable højbede. På den måde kan du skabe præcis det udtryk du ønsker, og lave noget der passer præcis til din terrasse eller have.

Hvis du køber højbede fra den samme leverandør, vil de ofte kunne stables. Dog vil jeg anbefale dig at købe dem med medfølgende beslag til sammenkobling, eller få en til at lave et beslag.

Disse højbede fra HWAM er særdeles lækre og der kan tilkøbes samlebeslag til at samle højbedene sikkert.

Se højbedene her på pejsen.com

Det rå “urban gardening” amerikaner look

Følger du med på trendy amerikanske urban gardening blogs og instgramprofiler, så bruger de ofte en type højbede i et materiale der minder lidt om tagplader.

Det har et råt og lidt minimalistisk look, og lur mig om ikke designet er opstået fordi man i urban gardening ofte bruger de forhåndenværende materialer – så som tagplader.

Man kan dog få disse bede i et design, lavet specifikt til højbede.

Jeg har set denne type bede hos hjemmets.dk og du kan se det lige her.

Her er lidt billeder, der måske kan få inspirationen til dit næste højbed til at flyde…

Inspiration runde højbede

Idéer til valg af det rigtige materiale

Det siger sig selv at det har ret stor æstetisk betydning, hvilket materiale du vælger til dit højbed. Foretrækker du et bed af stål, er der kæmpe stor forskel på om det er galvaniseret eller om det er cortenstål.

Galvaniseret stål har en blank og skinnende overflade hvor cortenstål i løbet af ret kort tid ruster til en flot rustrød farve.

Det er vigtigt at have gjort sig nogle tanker om det på forhånd.

Derudover er der jo også mulighed for at finde noget i træ eller bygge sine højbede af mursten eller marksten.

Herunder får du et billede af højbede i lidt forskellige materialer.

Højbed galvaniseret stål

Højbed i galvaniseret stål.

Se det hos zinkbakken.dk

Højbed galvaniseret stål

Højbed i corten stål.

Set hos zinkbakken.dk

Højbed inspiration genbrugstræ

Højbed bygget i genbrugstræ.

 

Inspiration højbed i sten

Højbed i en rest af herregårdssten

 

Med eller uden sneglekant

Vi kan hurtigt blive enige om at snegle ikke hører til i et højbed. De lækre grøntsager deler vi helst ikke med de slimpinde.

Af samme grund er det muligt enten at købe et højbed med sneglekant eller købe en sneglekant, der kan monteres på et eksisterende højbed.

Det fungerer typisk sådan, at der monteres en vinkel som er designet til at snegle ikke kan kravle over det.

Min personlige erfaring med sneglekant er, at det fungerer fint det første år. Men der kommer altså typisk en sneg eller to ind i løbet af sæsonen. Med lidt uheld så bliver de til mange flere næste år, som så bare bor i højbedet.

Så min erfaring er, at hvis du er meget plaget af snegle, kan det nok betale sig. Hvis ikke, så gør det ikke nødvendigvis en forskel.

Du kan se højbede med sneglekant hos zinkbakken her.

Højbed med sneglekant

Kombiner trallebænk og højbede

Mere højbed inspiration: Tænk ud af boksen og slå to fluer med et smæk ved at skabe et hyggeligt siddeområde med smukke planter omkring sig. Det kan du gøre nemt og enkelt ved at kombinere en bestemt type højbede med en trallebænk.

Dette eksempel er set hos www.kabeltromlen.dk hvor man kan købe både højbede og trallebænk. Disse højbede er lavet i cortenstål, som giver det et ekstra lækkert look.

Trallebænken er inkl. beslag. så det er nemt at montere det på højbedene. Disse beslag er ret universelle, så du kan nemt montere det på de fleste højbede af en vis højde.

Her kan du se trallebænken hos kabeltromlen.dk

Her kan du se højbedene fra billedet (men andre højbede vil også passe til).

trallebænk cortenstål

3 ting du skal være opmærksom på, når du kigger efter højbede

De tre ting, du især skal have med i overvejelserne, når du leder efter det ideelle højbed er:

 

 1: Udseende – form, stil og materiale

Denne artikel handler præcis om det visuelle udtryk, så derfor har du helt sikkert gjort dig tanker om dette. Det er bare afgørende at du finder noget, der passer stilmæssigt, til det sted, de skal stå.

Husk at tænke højbede som noget, du indretter med. Hvis du finder bede med den rigtige højde og størrelse, kan du bruge disse til at indrette små rum på terrassen eller i haven. Eller du kan bruge dem til afskærmning for vind og nysgerrige blikke.

Højbede er ikke kun beregnet til dyrkning, men kan i lige så høj grad bruges som et designredskab.

 

1: Volumen – altså mængden af jord, det skal indeholde

Størrelsen på dit højbed har naturligvis indflydelse på, hvor meget jord der kan være i det. Jo mere jord, desto bedre forhold for planterne. Men det betyder jo også noget for, hvor meget jord du skal fylde i det.
Disse tal kan give dig en ide om, hvor meget jord der skal til for at fylde dit højbed.
  • Højde 75cm x 150×50 kan indeholde 300 liter jord
  • Højde 75cm x 75×50 kan indeholde 300 liter jord
  • Højde 50cm x 150×50 kan indeholde 225 liter jord
  • Højde 50cm x 75×50 kan indeholde 112,5 liter jord

 

3: Graden af vedligehold

Vi er vel alle en smule dovne indeni. Har du det lidt på den måde, ja så kan det betale sig at tænke over, om dine højbede skal vedligeholdes på en eller anden måde. Det kan være at der skal tilføjes maling eller olie, eller at de ikke tåler vejr og vind og derfor skal beskyttes om vinteren. Tag det med i overvejelserne inden du vælger dit bed.