Højbed inspiration – få tips til valg af højbed

Hej mikrogartner! Denne side er til dig, der gerne vil finde højbed inspiration og komme rigtigt godt fra start med at dyrke i højbed. 

Rigtig god fornøjelse :)

Artiklen indeholder reklamelinks

Det helt klassiske højbed

Hvis du er på udkig efter højbed inspiration, så kan jeg forestille mig at du har får denne type billede på nethinden. Disse firkantede cortenstål højbede laver en flot afgrænsning omkring nyttehaven.

Det er virkeligt en god måde at gøre køkkenhaven overskuelig. Jeg kan anbefale både nybegyndere og mere erfarne at dyrke på denne måde – havearbejdet føles en hel del mere overskueligt, når der er nogle definerede rammer.

Disse højbede er fundet hos zinkbakken og havegald som begge er gode webshops med stort udvalg.

Firkantede højbede – i alle størrelser

De fleste tænker nok i firkanter, når de tænker højbede. De fleste højbede på markedet er også firkantede, og det er i øvrigt den form, der er nemmest selv at lave.

Men en firkant kan jo varieres uendeligt. Både i bredden og i højden. Har du f.eks. tænk på muligheden for at lave firkantede bede, der også fungerer som afgrænsning og/eller læ til andre områder, f.eks. terrasse, frugthave, nyttehave, garage, havegang og meget andet?

Det er jo kun fantasien der sætter grænser.

På billedet her ser du nogle firkantede bede med en vis højde, der vil fungere fint som afgrænsning til andre områder. Billederne er fra www.jernbede.dk hvor de har et fint udvalg i mange forskellige størrelser.

Klik og se udvalget af firkantede højbede hos www.jernbede.dk her.

Firkantede højbede

De aflange former kan fungere som smukke plantekasser langs muren. Se hvordan dette bed ser lækkert ud i den rustne farve der matcher op imod de gule mursten.

Her har man valgt at plante de smukke camelia, som har stedsegrønne blade. Det betyder der altid vil være en grøn kontrast til de gul/brune farver. Rhondondendron og azelia vil give samme smukke farvespil.

Denne plantekasse i rustent stål kan du finde hos www.plantelys.dk

plantekasse i rustent stål

Indramning af små træer

Du kan bruge højbede – i form at større plantekasser, som ståsted til mindre træer. På den måde er det nemt at have små træer – det kan være æbletræer, kirsebær eller pærer – på terrasseområder eller i indkørsler med fast belægning.

Denne plantekasse til små træer og buske kan du finde på www.plantelys.dk

Plantekasse med lille træ

Runde højbede kan bare noget

Jeg er absolut stor fan af runde højbede. De er smukke og egner sig godt til de bløde former, man finder i haven.

De findes i mange forskellige bredder og højder, og kan derfor være et spændende værktøj til den kreative sjæl.

Du kan bruge det som traditionelt grøntsagsbed. men du kan også bruge det som en flot afgrænser til træer og buske.

Jeg er f.eks. vild med at plante 3 blåbærbuske i et rundt højbed af cortenstål. Det giver et super dramatisk look om efteråret, når blåbærbuskens løv chancerer fra dyb-grøn til ildrød og får ekstra power af det rustrøde cortenstål.

Vælg gerne en specialiseret leverandør til runde højbede.

Jeg vælger ofte en specialiseret leverandør af runde højbede – så jeg kan få det præcis som jeg vil have det. Det kan være den lokale smed eller www.jernbede.dk . Sidstnævnte gør det ret godt, og er dem der er leverandør af de runde bede på billedet.

www.zinkbakken.dk gør det også ret godt ifht. at tilbyde runde højbede til enhver smag.

Klik her og se udvalget af runde højbede hos www.jernbede.dk

Klik her for at se udvalget af runde højbede fra www.zinkbakken.dk

 

Runde højbede

Trekantede højbede findes også

Jo den er ganske vis, du kan også finde trekantede højbede, hvis du kigger dig lidt omkring.

Her kan højbedene ses som moduler der sættes sammen, præcis efter din idé. Byg det på som en stjerne, en blomst, eller lav trekanter med trekanter i, lad dig inspirere af former omkring dig. Her kan det være en god idé at sætte sig ned og tegne på et stykke papir, hvordan det skal se ud.

Eksemplet her er set på zinkbakken.dk

Eller hvad med denne her som kaldes for “Margueritten” og selvfølgeligt også ligner sådan en. Den er smukt opbygget som blomsten og de trekantede kamre gør det nemt at fordele krydderurter og blomster i et fint design.

Denne model består af seks elegant spidse trekantede højbede, der måler 40 x 60 x 60 cm hver.

Denne her er set hos haveglad.dk

 

Smart byggesæt til højbede

Vil du have et højbedsdesign, der virkeligt skiller sig ud, så leg med tanken om at stable højbede. På den måde kan du skabe præcis det udtryk du ønsker, og lave noget der passer præcis til din terrasse eller have.

Hvis du køber højbede fra den samme leverandør, vil de ofte kunne stables. Dog vil jeg anbefale dig at købe dem med medfølgende beslag til sammenkobling, eller få en til at lave et beslag.

Disse højbede fra HWAM er særdeles lækre og der kan tilkøbes samlebeslag til at samle højbedene sikkert.

Se højbedene her på pejsen.com

Det rå “urban gardening” amerikaner look

Følger du med på trendy amerikanske urban gardening blogs og instgramprofiler, så bruger de ofte en type højbede i et materiale der minder lidt om tagplader.

Det har et råt og lidt minimalistisk look, og lur mig om ikke designet er opstået fordi man i urban gardening ofte bruger de forhåndenværende materialer – så som tagplader.

Man kan dog få disse bede i et design, lavet specifikt til højbede.

Urban gardening style højbed

Her er lidt billeder, der måske kan få inspirationen til dit næste højbed til at flyde…

Inspiration runde højbede

Idéer til valg af det rigtige materiale

Det siger sig selv at det har ret stor æstetisk betydning, hvilket materiale du vælger til dit højbed. Foretrækker du et bed af stål, er der kæmpe stor forskel på om det er galvaniseret eller om det er cortenstål.

Galvaniseret stål har en blank og skinnende overflade hvor cortenstål i løbet af ret kort tid ruster til en flot rustrød farve.

Det er vigtigt at have gjort sig nogle tanker om det på forhånd og det kan du læse mere om her.

Derudover er der jo også mulighed for at finde noget i træ eller bygge sine højbede af mursten eller marksten.

Herunder får du højbed inspiration med billeder i lidt forskellige materialer.

Højbed galvaniseret stål

Højbed i galvaniseret stål.

Se det hos zinkbakken.dk

Højbed galvaniseret stål

Højbed i corten stål.

Set hos zinkbakken.dk

Højbed inspiration genbrugstræ

Højbed bygget i genbrugstræ.

 

Inspiration højbed i sten

Højbed i en rest af herregårdssten

 

Inspiration til højbede i træ – det klassiske look

Det kan se utroligt lækkert ud med et højbed i træ. En udfordring er at fordi træet vil være i konstant berøring med fugtig jord, så er der risiko for det går i forrådnelse.

Den bedste løsning på dette er at vælge en træsort, der er virkeligt holdbar som er tilfældet med træsorter med en høj kerneandel og en tæt struktur.

Et godt eksempel på et holdbart højbed i træ er dette Timberrud højbed fra haveglad.dk som er udført i robinietræ. Her er du sikret et højbed der holder i mange år.

Sibirisk lærk er en anden utroligt holdbar træsort, og growcamp.dk har et fint udvalg af disse, der er oplagte at kigge på, hvis du foretrækker et højbed i træ. Læs mere om dem her på growcamp.dk 

Højbed med sneglekant

Dette højbed er set hos haveglad.dk

Med eller uden sneglekant

Vi kan hurtigt blive enige om at snegle ikke hører til i et højbed. De lækre grøntsager deler vi helst ikke med de slimpinde.

Af samme grund er det muligt enten at købe et højbed med sneglekant eller købe en sneglekant, der kan monteres på et eksisterende højbed.

Det fungerer typisk sådan, at der monteres en vinkel som er designet til at snegle ikke kan kravle over det.

Min personlige erfaring med sneglekant er, at det fungerer fint det første år. Men der kommer altså typisk en sneg eller to ind i løbet af sæsonen. Med lidt uheld så bliver de til mange flere næste år, som så bare bor i højbedet.

Så min erfaring er, at hvis du er meget plaget af snegle, kan det nok betale sig. Hvis ikke, så gør det ikke nødvendigvis en forskel.

Store og små højbede med sneglekant

Det er muligt at finde højbede med sneglekant i snart sagt alle størrelser. Det er en god idé fra starten at beslutte sig for om det skal være med eller uden, da du så udvider dine muligheder fordi du både kan få højbede med indbyggede sneglehegn men også nogle du selv monterer.

Det kommer lidt an på modellen, hvor nemt eller svært det er evt. at eftermontere sneglehegn.

Design selv dit højbed – og køb “stålplader på mål”

Har du en god idé til et højbed, og vil gerne selv lave et bed der matcher præcis dine ønsker, så er det absolut muligt at bygge det selv.

På hjemmesiden www.staalet.dk kan du købe stålplader på mål og få skåret det i præcis den bredde, tykkelse og længde, du ønsker. Du kan et langt stykke hen ad vejen vælge dit materiale selv, f.eks. rustfri stålplader, cortenstål, kobber og aluminium. 

Du har virkeligt mulighed for at designe et højbed, lige efter dit hoved.

Gå all-in med et overdækket højbed 

Det er altså smart, det her. Growcamp.dk har specialiseret sig i at lave højbede, hvor du får højbed OG overdækning  med i pakken.

På den måde får du faktisk et helt lille drivhus i din have, som nemt kan monteres og afmonteres efter behov.

Det betyder du kan forlænge sæsonen for dyrkning væsentligt, idet du kan beskytte planterne mod kulde i ydersæsonerne.

En anden stor fordel er at du kan holde utøj ude på nemvis. Er du kålelsker, og har prøvet at dyrke dette, så ved du også hvor meget man kan kæmpe med kållarver, der spiser det hele før festen er i gang. Det kan du altså bestkytte dig ud af med de her smarte overdækkede højbede.
De er i øvrigt ofte udført i top materialer.

Disse højbede findes i mange størrelser og variater og vil du gerne have lidt mere højbed inspiration når det gælder dem med overbygning,  kan du se en masse forskellige typer hos growcamp.dk her.

Byg en overdækning på dit eksisterende højbed

Har du allerede etableret et højbed, eller har du specielle ønsker til materialer, så er det også muligt at få moduler til overdækning.

Her får du samme fordele ifht. forlængelse af sæson og beskyttelse mod skadedyr, som hvis du køber en færdig løsning med både højbed og overdækning.

Hos growcamp kan du købe overdækningen alene, dog kun til bede i størrelserne 120 x 240 cm eller 120 x 360 cm.

Her kan du se de forskellige muligheder for at få et overdække til dit eksisterende højbed hos growcamp.

Lav en hel gårdhave af højbede

Vil du gå hele vejen, og lave et helt fantastisk gårdmiljø af højbede, så se med her. Zinkbakken.dk tilbyder denne opstilling, som byder på både højbede, siddeplader og bålfad i en kvadratisk opstilling. Den helt perfekte opskrift på bålaftener med snobrød og hygge.

Du kan vælge at lade dig inspirere af opstillingen, eller bestille det færdige miljø hos zinkbakken.dk

Inspiration til gårdhave
Overblik over gårdmiljøet

Få skræddersyet et gårdmiljø med højbede og det hele

Eksemplet ovenfor på et gårdmiljø er desigenet udfra standard moduler, men hvis du vil have en helt unik og speciel løsning, kan du naturligvis få sådan noget lavet af en anlægsgartner eller en tømrer.

Her kan jeg virkeligt anbefale dig at tage fat i 3byggetilbud.dk. På dette sted kan du indhente 3 gratis tilbud på opgaven. De håndplukker håndværkere til din opgave, og der er faktisk virkeligt meget at spare ifht. de tilbud, man typisk selv henter. Tjek det ud.

I dette tilfælde er det fantasien der sætter grænser og måske er det billigere end du tror at få drømmen gjort til virkelighed. Det er i al fald ganske uforpligtende at få 3 konkrete tilbud.

Skræddersyet løsning

Kombiner trallebænk og højbede

Mere højbed inspiration: Tænk ud af boksen og slå to fluer med et smæk ved at skabe et hyggeligt siddeområde med smukke planter omkring sig. Det kan du gøre nemt og enkelt ved at kombinere en bestemt type højbede med en trallebænk.

Dette eksempel er set hos kabeltromlen.dk hvor man kan købe både højbede og trallebænk. Disse højbede er lavet i cortenstål, som giver det et ekstra lækkert look.

Trallebænken er inkl. beslag. så det er nemt at montere det på højbedene. Disse beslag er ret universelle, så du kan nemt montere det på de fleste højbede af en vis højde.

trallebænk cortenstål

Slip kreativiteten løs med kantafgrænsning i jern

Se nu det smukke billede (fra pinterest) som er et meget godt eksempel på, hvordan man kan skabe et super smukt bed i mange niveauer ved hjælp af bedafgrænsning og en god omgang kreativitet.

Det siger sig selv, at det er et større projekt, at skabe en have præcis som denne, men mindre kan altså også gøre det.

Du kan lave de her organiske former ved hjælp af kant-afgrænsnings moduler. På jernbede.dk er de gode til denne disciplin, og du vil helt sikkert kunne finde noget kantafgrænsning, der passer til dit projekt. Du kan se nogle eksempler hos jernbede.dk her.

 

Bedafgrænsning i jern

Vil du lidt mere i dybden med et tema

Hvis du vil lidt mere i dybden med et bestemt type højbed, kan du finde mere inspiration i disse guides. God læselyst :)

Materialer til højbede – ja eller nej

Materialer til højbede – ja eller nej

Skal du bygge et højbed, og er du i tvivl om, hvilke materialer der egner sig? Her er et overblik over nogle af de materialer, der er flest spørgsmål på anvendelsen af.Du har besluttet at bygge et højbed og dyrke dine egne grøntsager og blomster. Hurra for det! Men...

Guide til højbed på hjul

Guide til højbed på hjul

Højbed på hjul er et hit i den moderne have. Find ud af hvorfor, og få inspiration til en smuk, mobil have.De seneste år er det blevet stadigt mere populært at dyrke grøntsager og blomster i højbed på hjul. Det hænger sammen med at flere i byen er blevet opmærksom på...

Guide til højbed i jern

Guide til højbed i jern

Et højbed i jern er for mange et lidt vidt begreb. Det kan f.eks. dække over aluminium, galvaniseret stål, råjern eller corten stål. I denne artikel kommer jeg omkring de forskellige materialer og deres fordele og ulemper, så du kan træffe det rigtige valg, når du...

Jord til højbede – få de 9 bedste råd

Jord til højbede – få de 9 bedste råd

Jord til højbed – her er 9 rigtigt gode råd til dig, der vil have succes med at dyrke grøntsager eller blomster i dit højbed. Jorden i højbedet er noget af det vigtigste at have styr på, hvis man vil lykkes med at dyrke planter. Forskellige planter har forskellige...

Søger du inspiration til at bygge dit eget højbed?

Det kan selvfølgeligt sagtens lade sig gøre at bygge sit eget højbed, og måske artiklen allerede har givet dig inspiration til, hvordan det skal se ud.

Herunder finder du en ganske fin video fra Bolius om, hvordan du kan bygge dit højbed. Og i øvrigt også nyttig information til materialevalg og størrelse på dit højbed.

Vil du gerne blive klogere på matererialerne, kan du læse min artikel omkring valg af materialer til højbed her.

3 ting du skal være opmærksom på, når du kigger efter højbed inspiration

De tre ting, du især skal have med i overvejelserne, når du leder efter det ideelle højbed er:

 

 1: Udseende – form, stil og materiale

Denne artikel handler præcis om det visuelle udtryk, så derfor har du helt sikkert gjort dig tanker om dette. Det er bare afgørende at du finder noget, der passer stilmæssigt, til det sted, de skal stå. Hvis du vil kigge på lidt flere muligheder ifht. højbede i metal, så kan du tjekke min guide til højbede i jern.

Husk at tænke højbede som noget, du indretter med. Hvis du finder bede med den rigtige højde og størrelse, kan du bruge disse til at indrette små rum på terrassen eller i haven. Eller du kan bruge dem til afskærmning for vind og nysgerrige blikke.

Højbede er ikke kun beregnet til dyrkning, men kan i lige så høj grad bruges som et designredskab.

 

1: Volumen – altså mængden af jord, det skal indeholde

Størrelsen på dit højbed har naturligvis indflydelse på, hvor meget jord der kan være i det. Jo mere jord, desto bedre forhold for planterne. Men det betyder jo også noget for, hvor meget jord du skal fylde i det.
Disse tal kan give dig en ide om, hvor meget jord der skal til for at fylde dit højbed.
  • Højde 75cm x 150×50 kan indeholde 300 liter jord
  • Højde 75cm x 75×50 kan indeholde 300 liter jord
  • Højde 50cm x 150×50 kan indeholde 225 liter jord
  • Højde 50cm x 75×50 kan indeholde 112,5 liter jord

 

3: Graden af vedligehold

Vi er vel alle en smule dovne indeni. Har du det lidt på den måde, ja så kan det betale sig at tænke over, om dine højbede skal vedligeholdes på en eller anden måde. Det kan være at der skal tilføjes maling eller olie, eller at de ikke tåler vejr og vind og derfor skal beskyttes om vinteren. Tag det med i overvejelserne inden du vælger dit bed.

Hvilken jord skal du vælge, når du er klar til at tage bedet i brug?

Så langt, så godt. Du har fået masser af højbed inspiration og måske fundet det perfekte højbed, som passer præcis til dine behov. Men det skal selvfølgeligt fyldes med jord, før du kan komme rigtigt i gang.

Udover lysforhold er jorden det vigtigste element til at få smukke, sunde planter, og det er ikke her du vil springe over hvor gærdet er lavest. For man er jo lige langt hvis højbedet er pænt men planterne er skravlede at se på.

Du kan selv vælge at sammensætte dit jord på en måde der egner sig til dyrkning i højbed, eller du kan vælge at købe færdig højbedsmuld.

Jeg har lavet en artikel med 9 gode råd omkring valg af jord – artiklen er til dig, der gerne vil have succes med at dyrke i dit højbed.
Klik og læs artiklen “Jord til højbede – få de 9 bedste råd”.

Højbedsmuld

Den nemmeste løsning er at finde et produkt skabt specielt til dyrkning i højbed og så få det leveret til døren i en bigbag. F.eks. dette økologiske højbedsmuld fra haveglad.dk