fbpx

I havebogens abc står der, at den nemmeste vej til succes i haven er at dyrke de afgrøder der passer til sæsonen. Hvis du vil dyrke salat i højbed, ja så får du altså mest ud af det ved at starte i foråret.

Denne artikel handler om, hvordan du kommer rigtigt godt fra start med at dyrke salat i højbede og krukker.

Så, altså, som jeg fortalte ovenfor så er der størst chance for at få en lang og god sæson med at dyrke salat, hvis du starter i foråret. Salat vokser nemlig bedst ved koldere temperaturer, og hvis det bliver for varmt, så får frøene sværere ved at spire og planten går i stok.

Kunsten er derfor at komme i gang i tide.

Ja faktisk kan du med stor fordel starte med forspiring i vindueskarmen allerde i midten af februar.

Hvis du gør det tidligt, vil du have robuste planter som du kan plante ud allerede i slutningen af marts/starten af april og dermed at sikre dig en tidlig høst.

Kunsten i det tidligste forår er at få frøene til at spire. De skal bruge mere varme til spiring end til at gro, og derfor kan du med stor fordel starte spiringen indendøre.

Men altså, der er forskel på frø, så prøv at finde en salattype der passer til sæsonen, om det er til tidlig dyrkning eller til sommerdyrkning. Der findes en fin oversigt over salattyper her.

Sådan forspirer du salaten:

  • Find dine salatfrø frem samt en såbakke med små moduler
  • Find dit så- og priklemuld frem og fyld det i en beholder.
    Hvis du har noget vermiculite, eller noget perlite ved hånden, ja så bland en håndfuld af dette i. Salatplanter bryder sig ikke om for meget vand om rødderne og det er en måde at holde jorden mere tør og således give dem lidt bedre forhold. Har du ikke det, kan du også bruge en håndfuld sand.
  • Tilfør derefter vand til jorden og rør godt rundt – det skal være fugtigt men ikke vådt
  • Fordel jorden jævnt i bakkerne (gem lidt til at dække frøene med)
  • Læg nu 2-3 frø i hver celle.
  • Dæk med et MEGET tyndt lag jord, de skal kun lige være dækket.
  • Stil det i vindueskarmen – gerne dækket med et gennemsigtigt plastlåg eller en plastpose.

Frøene spirer ret hurtigt og efter en uges tid, vil du se en række små fine planter.

Lad dem vokse til i en måneds tid og plant dem herefter ud i dit højbed eller i en beholder på terrassen.

Det kan være en god ide at vænne dem til de udendørs temperaturer ved at sætte dem ud nogle timer om dagen den sidste uge op til udplantning, og så til slut det meste af en dag, inden du planter dem ud.

Ligeledes vil det være smart at dække med lidt fiberdug i den første tid for at beskytte mod kold vind (især hvis de ikke er i læ).

Når planterne er ca 10 cm, kan du begynde at høste.

 

Så dem direkte eller forspiring indendøre?

Som nævnt ovenfor, så er det en god idé at starte forspiringen indendøre, for at få en så tidlig start som muligt.

Du kan dog sagtens så direkte på voksestedet og lægge frøene i jorden fra april måned. Det er tit nemmere og kræver lidt mindre håndtering.

Men hvis du bøvler lidt med dræbersnegle, så kan det også være ret smart at starte dem indenfor, da planterne vil have en større modstandskraft hvis de plantes ud når de har en vis størrelse.

Jeg gør selv det at jeg sår mine planter inde af flere gange og så har jeg altid nogle “friske” planter at plante ud, efterhånden som jeg høster.

 

Høst din salat

Når planten er vokset til, kan du høste de yderste blade løbende og lad de inderste blade stå. På den måde bliver planten ved med at yde, og du sikrer dig en kontinuerlig høst et stykke ind i forsommeren. Høst med hånden og ikke kniven, da sidstnævnte vil skade planten.

Alternativt kan du høste hele hoveder når de er klar. Her er det en god ide at have forspiret en ny række planter, så du kan plante sådan en der hvor du har høstet, og forstsat sikre dig mere høst.

Vigtigt at vide for at få den maksimale næringværdi fra dine hjemmedyrkede salater

I den her video afslører jeg fakta, det er nyt for de fleste men ikke desto mindre uhyre vigtig viden for din sundhed. Se med på videoen herunder.

Ny metode: Verdens Nemmeste Grøntsagsdyrkning

Til dig der gerne vil dyrke egne grøntsager på altan og terrasse.

Dyrke som en pro – også selvom du ikke har “grønne fingre”

Jeg håber du blev klogere på dyrke salat i højbed og krukker, og at du kommer godt i gang med at dyrke masser af lækker salat! Det er helt oplagt hvis du gerne vil dyrke lidt mere grønt til dig selv, selvom du kun har lidt plads. Her kan du i øvrigt få flere tips til urban gardening og dyrkning på lidt plads hvis du har mod på mere.

Har du spørgsmål, så er du meget velkommen til at lægge dem i kommentarfeltet herunder.

 

Ha det godt så længe

Smil og haveheld fra

Katrine fra Mikrohaven

lær at dyrke dine egne grøntsager

Vil du gerne selv dyrke flere grøntsager selvom du har meget lidt plads?

Få mine 3 bedste tips til at komme i gang med det samme. Alt du skal bruge er en vindueskarm og en altan eller lille bitte have. Guiden koster 0,- kroner, så hent den nu mens du har gejsten.

Samtidigt kommer du med på mit nyhedsbrev hvor jeg sender endnu flere tips til at dyrke egne grøntsager på den nemmeste måde. Nul spam, bare vitaminer.