Evighedsbuketter er en fantastisk og bæredygtig måde at give liv til rummet med smukke blomster

– et langt mere bæredygtigt valg end friske buketter

Alle elsker blomster, og hvad enten du ønsker at give dig selv en smuk buket eller måske give den til en du holder af, så er evighedsbuketter en af de mest bæredygtige måder du kan gøre det på.

Mit hjerte banker både for blomster og bæredygtighed, og jeg synes det er fantastisk at du har fået øjenen op for denne skønne måde at hive naturen ind i stuen på.

Her på siden finder du inspiration til fantastiske buketter og du vil finde viden om, hvordan du selv kan lave smukke tørrede buketter.

Siden indeholder reklamelinks, som er med til at drive denne blog. Tak for at støtte op.

Katrine fra Mikrohaven

Skrevet af Katrine fra Mikrohaven.dk. 

farverig evigheds buket

Langtidsholdbar “gylden” buket fra livingflowers.dk

Evigheds buketter i grøn

Grønne buketter ses ikke så ofte – denne er fra livingflowers.dk

Røde evighedsbuketter

Klassisk buket til jul og fødselsdag fra livingflowers.dk

Evigheds buket rolige farver

Endnu et eksempel på en evighedsbuket fra livingflowers.dk

En bæredygtig buket og måde at købe blomster på 

Hvad mange ikke tænker over er at det er helt enormt bæredygtigt at skifte den ugentlige buket ud med en evighedsbuket. Det er der flere grunde til. 

Den første er, at det selvsagt betyder, du bruger langt færre buketter hvis din buket holder i 6 måneder, end hvis den skal skiftes hver uge.

Den anden er at evighedsbuketter ofte er produceret på langt mere bæredygtig vis end almindelige buketter.

Blomster til almindelige buketter drives ofte frem i drivhus og med brug af store mængder pesticider, hvilket ikke er super godt i c02 regnskabet eller for miljøet.

Vælger du evighedsbuketter fra de rigtige producenter vil du finde at de er lokalt produceret under åben himmel og uden brug af sprøjtemidler. 

Evighedsbuketter findes i et væld af farver

Mange tror at buketter af tørrede blomster er kedelige at se på. Det er bestemt ikke tilfældet. Hvis du gerne vil købe en buket med masser af farver, kan jeg virkeligt anbefale Living Flowers. Buketterne fra dem er helt utroligt smukke, synes jeg, og de er alle produceret og håndbundet med omtanke for klimaet, hvilket er et stort plus. Min erfaring er at de holder sig smukke i langt længere end de 6 måneder, som de lover. Buketten fra billedet i toppen er herfra, ligesom dem herunder.

Disse er flotte eksempler på buketter, og du kan enten lade dig inspirere til at lave dine egne buketter, eller du kan tage genvejen og bestille en hos livingflowers.dk

Brug græsser til det fjerlette udtryk

 

Græsser er generelt en rigtig fin plante til tørring (fordi de på forhånd er ret tørre) og du kan skabe nogle skønne, lette buketter ved at bruge forskellige typer græsser.

Jeg har her fundet nogle flotte eksempler på evigheds buketter med et græs-agtigt udtryk. Online butikken www.cosogkrog.dk gør det rigtigt godt ifht. denne type buket.

Du kan lade dig inspirere af denne stil, eller bestille en buket hos dem.

tørrede evigheds blomster høje vaser
Blomster i flotte dekorationer

Hvordan laver man sin egen evigheds buket?

Det er absolut muligt at lave sin egen evighedsbuket, og som have og naturelsker, er jeg meget stor fan af at hive naturen med ind i stuen i form af hjemmelavede tørrede blomster buketter. Det er ganske enkelt, og det vigtigste er at have styr på tørringen. Hvis dine blomster er gennemtørre, så holder de længere. Det har også betydning for farveintensiteten i buketten, at du får dem tørret rigtigt. 

Herunder får du mine bedste tips til, hvordan du kan finde og tørre dine blomster og komme videre med projektet.

Hvilke blomster egner sig til tørring?

Du skal selvfølgeligt først og fremmeste finde nogle blomster til din buket, enten nogle de er tørrede eller nogen du kan sætte til tørring. Her er nogle tips til hvordan du kan gøre. Alternativt kan du læse min artikel omkring velegnede blomster til buket.

Gå på opdagelse i køkkenhaven

I køkkenhaven finder du mange flotte frøstande og skærme, hvis du kigger efter det. Artiskokker er utroligt smukke, og hen på sensommeren og efteråret folder skærmene sig ud på planter, der er klar til at sætte frø. Har du en køkkenhave, så lad nogle afgrøder stå og se den form de antager, når de sætter deres frøstande. Det kan naturligvis bruges i din buket, men det giver dig også mulighed for at samle frø til næste år.

Naturen er altid et hit

Når du går en tur i naturen, så indstil dit sigtekort på blomster og frøstande fra afblomstrede blomster, de indeholder ofte mere skønhed end man lige skulle tro.

Måske er du stødt på de gennemsigte møntformede judaspenge og måske har du opdaget skønheden i en afblomstret valmue. 

Gå helt tæt på de forskellige planter og vælg det, du finder smukkest.

Blomsterhandleren er en mulighed

Har du ikke heldet med dig i naturen, kan du altid finde blomster at tørre hos blomsterhandleren. En af de gode ting ved at gøre det er at blomsterhandleren ved hvad der egner sig bedst til tørring, og du kan få råd og vejledning til sammensætning af din buket. 

Her finder du også mere eksotiske blomster, som kan give den ekstra wow-faktor i din buket.

Høst dem på det rigtige tidspunkt

Det har betydning, hvornår du vælger at høste dine blomster. For det første, så er det en god idé at høste dem, når de er på det smukkeste stadie, hvor farven er mest intens. På den måde sikrer du dig de mest farverige buketter. Ønsker du et andet udtryk, så høster du bare blomsten senere i processen. En buket af vinterfrøstande kan virkeligt også noget.

Derudover er det en god idé at skære dem på en smuk og solrig dag – da de her er på det tørreste stadie.

Vælg gerne udsprungne blomster og blomster i knop, da har et forskelligt udtryk og kan noget forskelligt i din buket.

Fugtindhold afgør, hvor egnede dine blomster er til tørring

Generelt kan det siges at jo mindre vand blomsten indeholder i blade og stængel desto hurtigere tørre den. Det er også nemmest at lykkes med de mindre fugtholdige blomster da der er mindre risiko for at de når at rådne i processen. Dertil bevarer de også faren bedre. Det er i store træk på baggrund af væskeindhold at man afgør, om en type blomster egner sig til tørring eller ej. Men principielt kan du tørre det hele – bare med større eller mindre held.

4 metoder til tørring af blomster

Der findes forskellige metoder til tørring, og du vælger bare den der passer til dit temperament eller til den type buket, du ønsker at lave.

Hæng blomsterne til tørre i loftet

Dette er en helt klassisk metode, og ganske sikkert den du har set din bedstemor bruge, hvis hun gjorde sig i sådan noget.

Det vigtigste er at sikre at der er god luftcirkulation omkring blomsterne. Derfor kan du med fordel tage de nederste blade af stænglen, og klippe dem i forskellige længder, så blomsterhovederne ikke er samlet i en klump.

Bind dem herefter sammen i mindre bundter og hæng dem op i loftet med hovedet nedad.

Tør dem mens de står i vasen

Det her er en smart og tidsbesparende metode, men egner sig bedst med blomster, der ikke “nikker” når de bliver tørre. 

Fjern de nederste blade på stænglerne – så der er bedre luftcirkulation der muliggør tørring, og sæt dem i så lidt vand som muligt. Er der for meget vand og for mange blade, kan du risikere at buketten rådner. 

Herefter lader du bare buketten stå indtil den er tørret. Husk at klippe de nederste cm af buketten, får at få de lidt grimme og snaskede ender af inden din buket får liv et andet sted.

Pres dem i en bog

Dette er også en super klassisk metode til tørring, men giver selvsagt et lidt “fladt” udtryk. 

Den helt enkle måde (uden fancy udstyr) er at lægge dine blomster imellem to stykker køkkenrulle og lægge det i pres mellem en stak bøger. Herefter skal du regne med at det tager en måneds tid før de er færdige, alt afhængtigt af, hvilken type blomst du har valgt.

Blomsterne er utroligt smukke og kan bevare en del af farven, men er også meget sarte og skrøbelige og mindre egnet til buketter. Brug dem i stedet til bordkort eller til at ramme ind og hænge op.

Tør dem i ovnen for at lave en hurtig evighedsbuket

Skal du helst binde en evigheds buket med det samme, er det her genvejen til hurtigtørring. Det er muligt at tørre blomsterne ved svag varme og med ovnlågen på klem.

Tag de blade og stængler fra, du ikke skal bruge, og sørg for at arrangere dem så tæt på den form, du ønsker de skal være i. Put dem i ovnen og hold øje med dem. De er færdige når de virker tørre og bladene rasler.

Hvornår er de færdigtørrede?

Der findes ikke noget klart og ensartet svar på dette, men som udgangspunkt når blade og stængel er sprøde og at de rasler når man rør ved dem. Det tager ofte 4-6 uger afhængigt af varme og luftfugtighed i lokalet.

Hvordan binder du en evighedsbuket?

Blomsterbinding er en kunstart, som helt sikkert kan læres. Det kræver lige lidt ekstra forsigtighed og snilde, når du har med tørrede blomster at gøre. Har du mod på det, kan du sagtens selv binde de mest fantastiske buketter.

I videoen herunder kan du se, hvordan man kan binde en buket på enkel vis.

Vil du vide endnu mere om tørring og binding af flotte evighedsbuketter?

Så kan jeg absolut anbefale disse to bøger, som giver dig alt hvad du behøver for at lave dine egne smukke buketter – ja generelt bare hvordan du bruger tørrede blomster som dekoration. Der er til mange timers fornøjelse året rundt.

bog om tørrede blomster

“Tørrede blomster – 20 evighedsbuketter, du selv kan lave”.
Set hos saxo.dk
Klik her og se bogen om Tørrede blomster hos Saxo.

sådan laver du evighedsbuketter

“Falmet skønhed – ideer til udsmykning med tørrede blomster”.
Set hos saxo.dk
Klik her og se bogen “Falmet Skønhed” hos Saxo.

Tørrede hortensia egner sig fantastisk til en tørret  buket

Hortensia er absolut en af de bedste og mest populære blomster til tørring og også en af de smukkeste og nemmeste blomster at binde i en DIY evighedsbuket. De findes i mange forskellige farver og former og deres fyldige form fylder godt i vasen, så det er nemt at få et frodigt og eksklusivt udtryk. Mange har hortensia i haven og alle typer egner sig til tørring og binding i en evighedsbuket.

Husk på at hortensia ændrer sig væsentligt i løbet af vækstsæsonen, og derfor kan det være en god idé at plukke dem og tørre dem, når de er på det smukkeste stadie. Hen over sæsonen bliver de mere brune – ja til sidst næsten helt gennemsigtigt, og det kan absolut også være ganske smukt. 

Når du tørre dine hortensia, så brug metoden fra “Tørring i vase” som beskrevet ovenfor.

Evighedsbuketter er et populært valg til brudebuketten

Det bliver stadigt mere populær at vælge en flot evigheds brudebuket til den store dag. Det er en smuk tanke at buketten holder sig for evigt for mindet vil man jo rigtigt gerne bevare. Og det er rigtigt, en sådan buket holder sig altså nærmest for evigt.

Mange lader også brudebuketten være en del af et overordnet bæredygtigt bryllupstema, og så giver det jo bare endnu mere mening at vælge en evighedsbrudebuket.

Her kan du få mere inspiration til en evigheds brudebuket.

Evighedsbuketter i mange farver

Som med almindelige buketter, så findes evighedsbuketter i et væld af forskellige farver. Der er stor forskel på om man er til pastelfarver eller farver med knald på, men der findes altså noget til enhver smag. Jeg har lavet en artikel om hvordan du sammensætter de mest populære buketter, og de er som følger:

Sådan passer du dine evighedsbuketter:

Buketten skal ikke vandes, så det er i sandhed utroligt nemt at passe sin buket. 

Vil du forlænge perioden med flotte farver, så er det en god ide at holde den ude af direkte sollys, høj varme eller en høj luftfugtughed.

Med tiden vil buketten samle støv, og det kan du komme omkring ved at give den en tur med hårtørren. Gør det på laveste trin så den ikke brænder af.

Hvor lang tid holder en evigheds buket?

Som navnet antyder, holder den nærmest evigt – eller i al fald i utroligt lang tid. Nogle forhandlere siger et halvt år eller længere – men det skal ses som perioden, hvor de stadigt holder farven godt. Herefter begynder farven at falme, men buketten vil stadigt stå i lang tid herefter. Hold dem ude af solen, så holder farven bedre.

Du vil dog opdage at den samler støv. Her kan du friske den op igen ved at give den en tur med en hårtørrer på laveste trin.

Hvorfor er det blomster der holder 6 måneder?

Den enkle forklaring er at det er tørrede blomster, hvor producenten har været dygtig at tørre dem på en måde, der holder form og i nogen grad farven på blomsterne. Tørrede blomster har en væsentligt længere holdbarhed end friske blomster og på den måde er det blomster, der holder 6 måneder – dog uden at det er friske blomster.

Jeg tror ikke der findes friske blomster som på nogen måde kan holde i mange måneder.

Hvor kan man købe evighedsbuketter?

Det er super nemt og bekvent at købe evighedsbuketter online. Der er et stort udvalg og en del forskellige leverandører, og det er forholdsvist nemt at finde noget til enhver smag.

Du kan få dine tørrede blomster sendt lige til døren i smukke indpakninger, og du er ikke afhængig af at de skal i vand med det samme – de skal jo ikke stå i vand :)

Man ser det dog også stadigt oftere i større supermarkeder og bolighuse og naturligvis også hos nogle blomsterhandlere.

Evigheds blomster – hvad er det?

Evighedbuketter forvirres indimellem med evighedsblomster? Men hvad er evighedsblomster? En evigheds blomst er en fantastisk blomst i skærehaven. Blomsten er nærmest knitrende og papiragtige, hvilket gør den super let at tørre. Det betyder den er et helt oplagt valg til evighedsblomster buketter og -kranse. Den er også smuk frisk i buketter og så tiltrækker den bier og sommerfugle.

Planten er virkeligt velegnet til krukkedyrkning og altan og vil også se fantastisk ud i et højbed (læs artiken om højbede for mere inspiration). Når du dyrker den, bør den forspires fra marts og udplantes på friland fra maj med 20 til 25 cm. afstand.  Herefter blomstrer den fra juli frem til frosten.

Hvis du vil bruge blomsten til evighedsbuketter er det en god idé at høste blomsterne før de er helt udsprunget.

 

Få mere inspiration til evighedsbuketter i disse artikler

Evighedsbuket i blå – få tips og inspiration

Evighedsbuket i blå – få tips og inspiration

En evighedsbuket i blå forbinder mange med en barselsbuket, men farven er smuk og unik og kan bruges til de fleste anledninger.En evighedsbuket i blå er virkeligt populært og en trend i tiden. Selvfølgeligt fordi den er rigtigt velegnet i barselsgave, hvor man vil...

Har du lyst til at få mere inspiration til dit haveliv, så kan jeg anbefale dig at tjekke nogle af de mest poplære artikler ud – f.eks. artiklen om inspiration til dyrkning i højbed, eller mere information om at dyrke mikrogrønt indenfor.

Smil og haveheld fra

Katrine fra mikrohaven

 

Artiklen indeholder affiliate links

bæredygtig-virksomhed.dk
miljøvenlige-produkter.dk
co2-neutral.dk