Vanding af krukker og højbede – hvordan og hvor ofte skal du gøre det?

 

Rigtigt mange kommer til at dræbe deres planter, når de overøser dem med kærlighed.

Kærlighed i form af rigeligt med vand…

Men hvor meget skal du egentligt vande dine krukker for at dine planter trives?

Det giver jeg dig svaret på her…

Din fornemste opgave er at holde jorden omkring dine planter jævnt fugtig. Det betyder at jorden skal være fugtig – uden at soppe i vand.

Grunden er at det er alfa og omega at dine planter har sunde rødder, og for at det kan lade sig gøre, skal de kunne få luft. Hvis man overvander, kan man simpelthen risikere at drukne planterne.

Som tommelfingerregel skal jorden være så fugtig at den danner en klump når du presser jorden sammen – uden at der drypper overskydende vand fra den.

 

Forskel på planter

Når det så er sagt – altså at man ikke må overvande, så er der også forskel på, hvor meget vand de forskellige typer planter har brug for. F.eks. trives urter som timian og rosmarin rigtigt godt under tørre forhold (hvilket gør dem meget egnede til dyrkning i krukker, hvis man er typen der glemmer at vande). Andre planter, som f.eks. salat og agurk bryder sig ikke om at tørre ud. Her er man nødt til at sørge for at de aldrig tørrer helt ud.

Når du køber dine planter (eller frø), så er det en god ide’ at sætte sig ind i, hvad den enkelte plante behøver.

 

Faktorer der kan have indflydelse på, hvor meget du skal vande krukker og højbede

 

Vejret:

Høj sol og høje temperaturer vil udtørre jorden hurtigere end man lige tror. Især om sommeren, men varme forårsdage kan også snyde. På varme dage kan det f.eks. være nødvendigt at vande krukkerne på en sydvendt altan to gange om dagen, for at sikre de ikke tørrer ud.

Solen er en ting, og vind er en anden. Faktisk kan vinden tørre jorden lige så hurtigt som solen, så hvis dine planter står en vindfyldt sted, så husk at holde øje med vejrudsigten og tilpas din vanding af krukker derefter.

 

Sol/skygge

Hvis dine planter står i solen, så tørrer de selvsagt hurtigere ud, end hvis de har meget skygge. Det er især hvis du dyrker i skyggefulde områder, at du kan komme til at kvæle dine planter i kærlighed (læs: for meget vand). Det tager længere tid for vandet at forsvinde i potterne, fordi solen ikke hjælper til. Så har du meget skygge så vær ekstra obs på ikke at vande for meget.

 

Type af beholder

Hvis du dyrker dine planter i krukker, så kan de være mere udsatte. Dyrker du i terracotta krukker eller stofkrukker, så vil disse tørre hurtigere ud. Den type krukker giver større åndbarhed – som er godt for dine planter, men det betyder også at du skal være mere opmærksom med vandet.

Hvis du dyrker i plastikpotter (især sorte) eller zinkspande, kan disse blive bagende varme i solen, og således tørre jorden ret hurtigt.

 

Størrelsen på dine beholdere

Det har stor betydning, hvor stor din beholder er. Dyrker du i højbed, skal du ikke vande så ofte som hvis du dyrker i krukker. Dyrker du i store krukker, skal du ikke vande så ofte som hvis du dyrker i små krukker. Jo større volumen på din beholder, desto mindre behov for vanding, da der er mere jord til at holde på fugten.

 

Størrelsen på dine planter

I spirefasen er dine planter meget udsatte for udtørring og der er det vigtigt at du holder overfladejorden fugtig. Efterhånden som planten vokser til, får den længere rødder som betyder den kan række længere efter vand og optage vandet hurtigere. Så en stor plante kan klare sig længere uden vand end de små planter. Vær derfor ekstra opmærksom når dine planter er små.

 

Indendørs eller udendørs dyrkning

Indendøre er planter mere skærmede mod sol og vind, og derfor tørrer de ikke så hurtigt ud. Så husk at dine planter udenfor højs sandsynligt skal vandes oftere end dine potteplanter indedøre.

 

Gennemvanding af krukker eller ikke gennemvanding?

Hvis du spørger dig selv, om du skal vande overfladisk eller vande potten godt igennem hver gang, så husk dette: Dine planter kan kun optage vand i den dybde, deres rødder når. Gennemvander du feks en krukke, når planterne er små, ja så er der større risiko for at der opstår et dårligt miljø i potten, fordi rødder ikke kommer ned og optager vandet fra planterne.

Så derfor er en god tommelfingerregel at du bør vande mindre når planterne er små (og tjekke at planterne ikke sopper) og så til gengæld gennemvande potterne hver gang, når planterne er store og vejret er varmt.

Kombinationen af store planter, varmt vejr og måske også blæst er der, hvor det er vigtigt at vande godt hver gang.

 

Jeg håber du er blevet inspireret til at dyrke endnu mere mad i krukker, for hey, man kan faktisk få mere ud af det end man lige tror…

Har du spørgsmål, så smid en kommentar herunder…

Smil og haveheld fra

Katrine fra Mikrohaven