7 pletskud til skyggetålende grøntsager i dine krukker

Det kan være en udfordring at få sine planter til at lykkes, når man dyrker grøntsager i byen og har en altan eller tarrasse med skygge meget af dagen. Men det kan godt lade sig gøre ved at vælge de rette skygge planter til krukkerne. I denne artikel fortæller jeg, hvilke planter du skal satse på, hvis du ikke har meget sol der hvor du dyrker dine krukker.

 

Hvor meget sol skal planter bruge?

Det er et godt sted at starte. En tommelfingerregel er at dine planter skal have 6-8 timers sol hver dag, hvis de skal trives. Det behøver ikke være sammenhængende timer. Det kan sagtens være 4 timer om formiddagen og så 2 timer om eftermiddagen.

Disse tal gælder for de fleste planter, og har man bare ikke den mængde sol i løbet af dage, ja så er løsningen at vælge nogle planter til dine krukker, der vil trives i mindre sol.

 

Hvilke planter til krukker tåler skygge?

Det er ofte bladgrønt der tåler skygge. Planter der skal sætte frugt eller blomster for den sags skyld, har brug for den energi solen giver, for at kunne producere det de skal producere. Det skal nemlig ret meget energi fra en plante til f.eks. at lave en tomat eller agurk. Derfor er de skyggetålende planter rigtigt ofte bladgrønt, som ikke skal producere særligt meget andet end blade.

Men lad os gå til makronerne. Her får du listen over skyggetålende planter til dine krukker:

 

Top 10 skyggeplanter til krukker

 

1: Salat
Dette er klassikeren og du vil lykkes med at dyrke den rigtigt mange steder. Så løbende i små mængder så du har lidt at høste af hele tiden, og vælg både grønne og røde varianter for at gøre det pænt og dekorativt.

2. Spinat
Hvem elsker ikke spinat, og det er altså muligt at dyrke denne selvom du ikke har alverdens sol på din terrasse. Høst bladene når de er både store og små. De små er delikate i salater og de store er gode til stuvning og andet kogeværk.

3. Rucola
Dette er en af mine favoritter til at tilsætte godt med smag til salater, pizzaer og sandwiches. Det kan dyrkes fra tidligt på foråret og er en ret nem plante der bestemt egner sig til krukkedyrkning.

radise til dyrkning i krukke

4. Radiser
Radiser er bare skønne, og nemme og alt muligt, så det er virkeligt en god plante hvis du er begynder og ikke har vildt meget erfaring. Den kan dyrkes fra det tidlige forår, og sørg for at høste både små og store radiser. Husk at vand mildner smagen, så hvis du sørger for at de har rigeligt bliver de mildere. Vil du skrue op for smagen, så giv dem kun den mest nødvendige vand. 

5. Bladbede
Åhhh jeg er vild med disse utroligt smukke planter. Deres stængler kommer i et væld af farver så udover at være skyggetålende og hårdfør, så ser den bare smuk ud i dine krukker på altanen. 

6. Persille
En favorit i det danske køkken, og en ganske taknemmelig urt, der vil klare sig fint på din skyggefulde altan. 

7. Mynte
Denne krydderurt kan være ret sejlivet og svært at komme af med, og derfor er den også ret hårdfør. Du vil godt kunne få denne til at trives i begrænset sol. Husk at dyrke den i krukke eller anden beholder, da den breder sig ret meget.

Jeg håber du er blevet inspireret til at dyrke endnu mere mad i krukker, for hey, man kan faktisk få mere ud af det end man lige tror…

Har du spørgsmål, så smid en kommentar herunder…

Smil og haveheld fra

Katrine fra Mikrohaven