5 fantastiske selskabsplanter der bør findes på enhver altan eller have

 

Måske har du hørt begrebet ” En god selskabsplante”?. Og det findes i den virkelige verden… Altså… Ikke selskab til dig men godt selskab til andre planter omkring den…

I denne artikel fortæller jeg dig om 5 fantastiske selskabsplanter du bør sætte sammen med dine planter på altanen eller i haven.

Dine bedste allierede imod utøj og skadedyr

En af de helt store grunde til at skaffe godt selskab til dine planter er at det er en rigtig god (og naturlig) måde at kontrollere skadedyr i dine grøntsager. At undgå skadedyr er – en af nøglerne til en god høst.

Skadedyr tiltrækkes naturligt af nogle planter og frastødes af andre, og det kan du bruge taktisk når du dyrke dine grøntsager.

Det gør du ved at dyrke skadedyrsmagneter væk fra de planter, du ikke ønsker får de bestemte skadedyr. Og tilsvarende, dyrke skadedyrsfrastøderne tæt på de planter du vil beskytte.

Det giver mening, ikke?

Faktisk anbefales det at bruge 1/3 af pladsen i køkkenhaven på krudderurter og blomster, da det i sig selv skaber en naturlig balance der hjælper til at beskytte og nære dine grøntsager.

Så det er bare om at begynde at invitere disse planter ind i din have.

Her er mit bud på 5 selskabsplanter du absolut bør overveje på altanen, i højbedet eller i haven…

 

#1 – Morgenfruer

For det første er de utroligt smukke og lyser virkeligt op ethvert sted. Derudover er blomsten spiselig og ligner en million på en salat, så der er flere gode grunde til at dyrke netop denne plante.

Derudover har den den fordel, at den tiltrækker svirrefluer, som spiser bladlus. Og bladlus er absolut en af de ting vi vil undgå.

Derfor: Dyrk morgenfruer i nærheden af de planter, du gerne vil beskytte mod bladlus.

#2 – Timian

Du har måske allerede timian i din have, og hvis ja, så kan du med fordel bruge den strategisk imod utøj. Den har nemlig en kraftig duft og det betyder at du kan bruge den til at camouflere duften af de planter som ellers ville tiltrække bladlus.

Stil derfor din krukke med timian tæt på de planter du ønsker er fri for bladlus.

#3 – Purløg

Den klassiske krydderurt der klæder enhver kartoffel – og så meget andet. Ikke alene er den velsmagende, nem at dyrke og smuk at se på (især med de lilla blomster). Den har også nogle ret gode anti-utøjs-skills, idet den har en kraftig løgduft der camouflerer duften af andre planter. Denne kan du med fordel plante der hvor du dyrker gulerødder (den skjuler den liflige gulerodsduft for gulerodsfluen), eller sætte den nær planter du ikke ønsker angrebet af bladlus.

#4 – Tallerkensmækker

Det er absolut en af mine go-to planter, og en favorit på altanen. Den er smuk, nem, bærer blomster i helt utroligt lang tid, og så kan man spise både blade, blomster og frø. What is not to like…

Bladlus har også et godt øje til denne planter, og derfor bør du bruge den som afledningsplante. Sæt den på afstand af dine grøntsager, så bladlusene vælger denne plante snarere end dine køkkenhaveplanter.

#5 – Basilikum

Det er også en klassiker – og ligesom basilikum og tomat er hinandens bedste venner i køkkenet, er de også hinandens bedste venner i køkkenhaven. Basilikum hjælper nemlig også til at holde bladlus væk fra tomatplanten. Så sørg for at stille din basilikum ved siden af dine tomater. Eller endnu bedre – plant lidt basilikum i samme potte som dine tomater.

 

Jeg håber det gav dig lidt inspiration til at prøve at lege lidt med at sammensætte dine planter.

Dette er blot 5 af mine favoritter, men der findes mange flere. Med en portion sund fornuft og lidt observation af insektlivet omkring dine planter,  vil du også kunne lure om planterne på din altan vil tiltrække, frastøde eller camouflere dine yndlingsplanter.

Er du endnu mere nysgerrig på emnet, så kan du finde en god oversigt på siden her.

Har du spørgsmål, så smid en kommentar herunder…

Rigtig god dyrkelyst :)

 

Smil og haveheld fra

Katrine fra Mikrohaven