Der er nok en forklaring på, hvorfor du ikke får meget ud af at dyrke i krukker. Se med her…

 

Hvis du ikke synes du har ”grønne fingre”, så se lige med her… Mange ser sig selv som plantedræbere, uden overhovedet at have haft en reel chance for at dyrke noget med succes.

Her får du lige et par af de mest almindelige grunde til at dyrkning i krukker går galt.

#1 Vanding: for meget eller for lidt

Det er ekstra vigtigt at være opmærksom på vand, når du dyrker i krukker. Det er nemmere både at drukne dine planter eller at de tørrer ud.
De vigtigste ting at huske:
Husk altid at have godt dræn i krukken – ellers drukner planten
Sørg for en grundig gennemvanding når du vander – potter tørrer nemmere ud.
Du kan evt sætte dem på en underskål for at holde på vandet
Vær ekstra opmærksom i spireprocessen, her skal der ikke meget til at slå det hele ihjel

 

#2 Du planter eller sår for få planter

Husk på at ikke alle frø spirer og ikke alle planter er levedygtige. Og det er ikke din skyld!

Derfor må du ikke starte for småt. Har du kun én plante, ja så vil du ikke vide om det er din eller plantes skyld, hvis den dør.

Så husk: Prøv at dyrke ret meget af samme afgrøde før du kalder dig selv en plantedræber.

 

#3 Du sår eller planter på det forkerte tidspunkt

Det kan være fristende at så tomater i juli måned eller bønner i april måned. Men ingen af delene vil give dig udbytte. Tomaten når næppe at danne moden frugt før den dør og dine bønner spirer aldrig fordi de går til.

Det er virkeligt vigtigt at arbejde med naturen og ikke imod og sørge for at plante eller så på de tidspunkter, som passer til den enkelte plante. Du kan finde et praktisk opslagsværk her, hvis du vil vide mere om de rigtige så-tidspunkter.

 

#4 Du har ikke en plan

Dyrkning af grøntsager bliver så meget nemmere hvis man har en plan. En plan for hvornår du skal plante eller så. Det handler nemlig rigtigt meget om timing, hvis du skal dyrke grøntsager med succes. Hvis du har timingen på plads, så vil du få meget mindre sygdom og død og langt mere udbytte – og du kan rent faktisk nå at så flere hold afgrøder i en sæson, hvis du vil.

 

#5 Du har ikke helt styr på, hvor meget sol planterne får

Der er overraskende stor forskel på hvor meget planter yder, når de får rigeligt eller ikke nok lys. Du kan fordoble dit udbytte ved at sørge for at de får nok sol.

Ideelt set skal planterne have minimum 6-8 timers sollys om dagen for at trives optimalt. Observer dine krukker nøje og læg mærke til, om det er tilfældet. Hvis ikke det er tilfældet, ja så kan det nemt være forklaringen hvis du føler du ikke har fået dine grønne fingre med fra fødslen.

Sååå, dette er jo bare et par faktorer der forklarer mange ting, hvis ikke du synes du lykkes som gartner.

Jeg håber du blev klogere og jeg håber det giver dig lidt inspiration til at komme videre med dyrkning i krukker. Har du spørgsmål, så smid en kommentar herunder…

Smil og haveheld fra

Katrine fra Mikrohaven