Ja det er faktisk muligt at dyrke sine egne æbler på altanen – når blot man gør det rigtigt. Her fortæller jeg dig, hvordan du gør.
Dansk sommer rimer i høj grad på æbletræer i haven, sol og summende bier. Du kan få dit eget dejlige æbletræ – også selvom du bor på 3. sal. Nu skal du høre hvordan
Denne type æbletræ skal du vælge
Det er en god ide at vælge et søjleæbletræ. Søjleæbletræer fylder ikke meget da æblerne vokser på en lige søjle og ikke har nogen grene som vokser ud og optager plads i bredden – som du kender det fra et almindeligt æbletræ. Søjleæbletræer bliver også kaldt for rosenkålstræer, da æblerne på stammen ligner rosenkål på stok – du kan se det for dig, ikk?
Der er findes en del forskellige sorter på markedet. Du kan købe dem i planteskoler og plantetorvet har også et fint udvalg her.
Lidt om krukken
Det giver jo nok sig selv, at der skal en beholder til, for at kunne dyrke et træ på en altan. Men du kan ikke bruge en hvilken som helst beholder. Den er nødt til at have en vis størrelse. Den skal minimum være 45 cm i højde og bredden, men jo større desto bedre.
Husk at der skal være dræn i form af huller i bunden af beholderen. Det er vigtigt for at overskydende vand kan løbe fra.
Husk også at tage højde for vinden, når du planter træer og buske på altanen. Store planter vælter lettere, hvis ikke der er vægt nok i potten. Som ekstra sikkerhed kan du anbringe større fliser eller sten i bunden af potterne.
Lidt om den jord du bruger
Det er vigtigt at bruge god næringsrig jord. Desuden er det vigtigt at der er noget til at holde på fugten og det får du ved at tilsætte noget lergranulat og lidt groft sand. Dertil kan du tilføre noget organisk materiale fra bokashi, som også har en god evne til at holde på vandet.
Pasning af træet
Hvis du vælger et søjleæbletræ, så er der ikke behov for meget beskæring. Skyder den fra stammen klippes de ind til ca. 5 cm fra stammen, så det ikke vokser sig for stort.
Dertil er det nødvendigt at plante træet om hvert 3-4 år. Når du planter træet om, så skifter du al jorden og sørger for at skære de største og tykkeste rødder væk. Det gør at roden ikke vokser ud af proportioner og fortsat vil egne sig til din potte selvom træet bliver ældre.
Det er en rigtig god ide’ at give træet næring i løbet af vækstsæsonen. Her kan du f.eks. lægge noget bokashi som topping på jorden i foråret og igen i løbet af sommeren. Husk at det skal være nedbrudt bokashi.
Derudover er det nødvendigt at gøde det en gang hver 14 dag. Brug alm. flydende gødning eller vande træet med bokashi væske – det vil gøre træet væsentligt stærkere. Her kan du læse mere om bokashi kompost og hvordan du bruger bokashi væske som gødning.
Det er meget vigtigt at huske at vande dit træ – især i tørre perioder. Da træet står i en beholder, har det ikke mulighed for at strække rødderne for at finde vand, og derfor er det afhængigt at dig. Så husk at vand i tørre perioder og i særdeleshed når æblerne modner – der har planten et større behov for vand end ellers.
Bestøvning af træet for at få frugt
Man kan få ganske meget frugt at et søjleæbletræ, men det er nødvendigt med et andet æbletræ i nærheden for at dette sker. Er der æbletræer i nabolaget, kan det ske af sig selv. Ellers er det en god ide at plante to træer. Alternativt kan du klippe en blomstrende gren fra et andet æbletræ og sætte det i en vase ved siden af dit træ, når det er i blomst.

Få en smuk og spiselig altan
Lær at dyrke 7 fantastiske planter til en smuk og spiselig altan. Guiden koster kun din e-mail så snup den nu mens du har gejsten.
Samtidigt kommer du med på mit nyhedsbrev hvor jeg sender endnu flere tips til at dyrke egne grøntsager på den nemmeste måde. Nul spam, bare vitaminer.
Jeg håber du får blod på tanden til at plante et træ – det er godt for dig, din familie og naturen omkring os.
Har du spørgsmål, så er du meget velkommen til at lægge dem i kommentarfeltet herunder.
Ha’ det godt så længe
Smil og haveheld fra
Katrine fra Mikrohaven