Guide til at dyrke dine egne svampe i kaffegrums for blot en 20’er
Hvis du gerne vil arbejde hen imod at blive lidt mere selvforsynende, så er dyrk selv svampe en helt oplagt ting at kaste sig over. Det er relativt nemt at komme i gang med dyrkning af svampe i kaffegrums, det er super sjovt og så er slutresultatet så meget bedre end det du køber i butikkerne.
I denne artikel fortæller jeg dig alt hvad du skal bruge, for at komme i gang med at dyrke dine egne østershatte i kaffegrums. I artiklen findes affiliate links, der hjælper til at støtte bloggen her.

Hvorfor er det smart at dyrke i kaffegrums?
Svampe kan gro i mange forskellige gromedier, men der er et par grunde til det er helt oplagt at bruge kaffegrums. For det første er det et restprodukt som det er rigtigt nemt at komme i nærheden af. Det er tilgængeligt for de fleste. Og faktisk bruges kun omkring 1% af næringen i kaffepulveret når du brygger din kaffe. Det betyder der faktisk er ret meget spild og det betyder også at der så er rigtigt meget energi tilbage, som dine svampe bliver glade for.
Dernæst så pastauriseres kaffegrums helt automatisk, fordi der tilsættes varmt vand. Det er et nødvendigt trin for at lykkes med at dyrke svampe (for man vil gerne slå alt andet svamp og mug ihjel så det ikke bliver det man dyrker), og derfor er der super praktisk at det er gjort på forhånd.
Så alt i alt er det godt for svampene, godt for miljøet og godt for dig at bruge dette gromedie.
Det skal lige siges at det er ikke alle svampe der bryder sig om kaffegrums. Men østershatte gør, og derfor tager denne guide udgangspunkt i østershatte.
Køb et færdigt produkt eller dyrk svampene selv?
Der er flere veje ind i det at dyrke sine egne svampe selv. Du skal stille dig selv ovenstående spørgsmål inden du går i gang, så du kommer bedst muligt fra start. I det følgende får du næste trin ud fra dit svar.
Køb af færdige svampe-produkter
Der er ved at være en hel del produkter på markedet, som gør det muligt at komme i gang med svampedyrkning på en super nem måde. Det er plug and play produkter der virker med det samme, uden du behøver foretage dig noget.
Dette er den rette løsning for dig der bare gerne vil prøve det og vil have det nemt.
Fordele:
- Utroligt nemt at komme i gang
- Du behøver ikke sætte dig ind i teorien bag
- Det er nemt tilgængeligt og der er mange typer svampe du kan prøve
- Du lærer lidt om processen med svampedyrkning på en måde hvor du er ret sikker på at få et udbytte (der er mindre risiko for forsøget fejler).
Ulemper
- Forholdsvist dyrt at købe disse bokse fra gang til gang
- Du lærer ikke teknikken i svampedyrkning til hvis du vil blive ved at dyrke svampe
Du kan købe disse færdige sæt hos firmaer i danmark som beyondcoffee og tagtomat.
Vær obs på at der er forskel på størrelsen på disse produkter. Jo større beholder, desto flere svampe. Svampene er frugten af det der er i boksen, så hvis massen er stor, vil frugten også blive større.
Har du mod på at handle på Amazon, kan du ofte få en del mere for pengene. Jeg handler ofte via Amazon i Tyskland (så løber man ikke i toldproblemer modsat hvis du handler i USA eller England) og her er et rimeligt udvalg. Tjek f.eks. denne boks med østershatte som har en rimeligt stor masse og derfor vil producere flere østershatte end fra en 1 ltr karton (som ofte er det man køber andre steder). Jeg skal lige sige at jeg er Amazon partner og får en lille kommision hvis du køber noget her. Så tak til dig hvis du gør det 🙂
Vælger du at købe en færdig løsning, behøver du sådan set ikke læse videre, for der er en nem og enkel brugsvejledning på det produkt du får tilsendt.
Vil du gerne nørde lidt i det, så findes der denne løsning:
Dyrkning af svampe i kaffegrums fra dit eget mycelium
Det er bare helt vildt sjovt at prøve at gøre det selv (hvis man har en lille nørd gemt i sig selv). Det er muligt at opformere mycelium fra svampe du køber i brugsen, og det er bare super sjovt at følge processen, prøve at optimere, og så er det bare rigtigt tilfredsstillende at kunne dyrke noget selv uden at skulle ud og anskaffe sig en hel masse ting. Jeg ridser hurtigt fordele og ulemperne op:
Fordele
- Meget mere økonimisk løsning – det kan gøres for 20 kr,- og så kan du i princippet blive ved at dyrke svampe så længe du vil.
- Du lærer at forstå hvordan svampedyrkning fungerer og vil kunne gentage processen uden at skulle investere dyrt.
- Mindre spild, gladere verden
- Du bliver med stor sandsynlighed grebet af det og får lyst til at eksperimentere
Ulemper
- Det kræver mere arbejde
- Det kræver vedholdenhed og lyst til at eksperimentere
- Du vil nok mislykkes indimellem
Sådan dyrker du dine egne østershatte i kaffegrums
Igen er der to veje ind i det. Den første vej er at købe færdigt mycelium som du kan blande i dit kaffegrums for at sætte gang i processen. Dette er utroligt nemt og det er nemt at få fat i materialet. Hvis du vælger denne løsning, spring ned til punktet ”dyrkning af svampene”.
Vil du prøve at lave dit eget mycelium, så læs med herunder
Sådan laver du dit eget østershatte mycelium
Jeg vil vise dig to måder at gøre det på. Det er et temperamentsspørgsmål hvad man er mest til, men du skal have muligheden for at vælge.
Uanset hvad, skal du starte med at gå ned i supermarkedet og købe nogle østershatte. Det er vigtigt at du vælger dem med mest ”hvidt mug” ovenpå. Det er dette der er svampens mycelium og det er dette vi skal bruge til at opformere for at nå frem til en masse der kan bruges til at drive svampene frem.

Bliv medlem af helt ny facebook gruppe
Gruppen har jeg lavet specielt til dig, der er lidt grøn i grøntsagsdyrkning, men gerne vil lære at dyrke flere grøntsager og blive mere selvforsynende - også selvom du bor i byen og ikke har meget plads at dyrke på.

Vigtigt inden du går videre:
Det er meget vigtigt at alt skal være så rent som muligt. Normalt vil man pastaurisere (opvarme til høj varme) gromediet, men der er netop derfor det er så smart at bruge kaffegrums, da det allerede er blevet kogt igennem. Det betyder at andre svampe og bakterier der gerne vil formere sig på mediet er væk. Det er nødvendigt for at østershattene får de bedste grovilkår og for at det ikke bliver udkonkurreret.
Herefter er det vigtigt at du laver en god afrensning af miljøet du arbejder i og at du kun bruger skoldede redskaber og rene poser/beholdere. Hygiejne er noget af det vigtigtste hvis du vil lykkes.
Dyrkning af mycelium metode #1
Når hygiejnen er på plads, så tager du en spiseskefuld brugt kaffegrums. Det må ikke være for vådt og ikke for tørt og heller ikke varmt. Fugtigheden fra kaffegrums der har stået i en stempelkande er god (så længe al vand er hældt fra). Er grumset brunt, skal du tilføre lidt vand.
Dette lægger du i en steril pose. Herefter skærer du nogle skiver af østershatten – af det stykke hvor du finder den største mængde mycelium. Det skal være små stykker. Du får ikke mere ud af at gøre det med store stykker. Det der sker er at svampen tænker den er gået i stykker og så må den hellere begynde at lave mere svamp.
Sørg for at kaffegrums og østershat er i god berøring med hinanden. Luk posen og stil det et mørkt sted ved ca 18-20 grader. Den skal have lidt luft, så åben den en gang om dagen og luk luft ind eller lav et lille hul.

Næste trin – når dit mycelium har overtaget showet
Når din blanding er blevet helt hvidt så har dit mycelium overtaget kaffegrumset, taget det meste næring ud og er klart til at få tilført mere næring.
Herefter gør du følgende.
Opdel klumpen i flere mindre dele (stadigt med høj hygiejne).
Fordel disse klumper i nye poser og tilfør derefter ny kaffegrums. Det er i blandingsforholdet 1-10. Altså 1 den mycelium til 10 dele kaffegrums.
Herefter lukkes alle poserne og de stilles igen til formering som tidligere.
Når indholdet i posen igen er helt hvidt, ja så kan du igen dele klumpen i mindre stykker og blande det med nyt kaffegrums i forholdet 1-10.
Nu er du ved at have ret meget mycelium som bør være nok til at sætte gang i produktionen af svampe.
Dyrkning af mycelium metode #2
Det her er faktisk min egen foretrukne metode. Det foregår i pap (østershatte elsker pap) og her producerer du en god mængde mycelium på en og samme gang.
Sådan gør du:
- Find en ren beholder af en passende størrelse der har et låg (jeg bruger en is-beholder på billedet her).
- Find noget pap, resterne af en kasse du har fået med posten eller en flyttekasse eller lign. (pappen skal have en vis tykkelse).
- Klip 5-6 stykker af pappet til så det passer i beholderen
- Læg pappet i beholderen og overhæld med kogende vand
- Sæt låget på og vent 10-15 min til lagene i pappet er gledet fra hinanden
- Hæld vandet fra og lad pappet dræne. Det skal være godt fugtigt men ikke drive i vand.
- Lav nu en “lasagne” hvor du lægger nogle stykker af det våde pap i bunden og så fordeler små stykker af svampen ovenpå. Herefter lægges endnu nogle stykker pap ovenpå.
- Gentag 3-4 gange.
- Til sidst afsluttes med at lægge pap øverst og så lægge låget på
Nu sættes beholderen et mørkt og køligt og gerne lidt fugtigt sted (18-20 grader). Det kan f.eks. være i kosteskabet eller et nordvendt rum. Evt under sengen. Du må aldrig sætte det i nærheden af en radiator, da det ellers vil tørre ud.
Myceliet skal have luft, så sæt låget på klem, evt med et viskestykke over.
Husk høj hygiejne i hele processen og lad være at let for meget på låget – det øger risikoen for kontaminering.
Nu vil myceliet langsomt begynde at overtage mediet og snart vil du se nogle hvide pletter der breder sig. Når det meste er hvidt, er myceliet klart til brug.



Hvor længe vil det tage?
Tja, det er et godt spørgsmål. Men du skal væbne dig med lidt tålmodighed. Først skal myceliet overtage det materiale, du dyrker i. Et godt bud er 3-4 uger (afhængigt af temperatur og hvor meget materiale de skal overtage).
Herefter overføres det så til de egentlige gromedie, hvor den ægte dyrkning begynder (se næste afsnit).
Kan du ikke vente og vil du være sikker på at lykkes?
Den hurtigste og mest sikre vej til succes er at købe færdigt mycelium, som du kan blande op med dit gromedie. Det er en del billigere end at købe en færdig boks, men selvfølgeligt dyrere end at købe en bakke østershatte i brugsen.
Hvis du er den lidt utålmodige type, kan du springe dyrkning af myceliet over, og i stedet købe det færdigt, så du kan begynde at dyrke dine svampe med det samme.
Igen er Amazon i Tyskland et godt sted at handle, og her kan du købe mycelium til østershatte og også en række andre sjove svampetyper. Her er f.eks. et link til mycelium til østershatte. Det er i dyvelform så det kan bruges både til indstik i træstammer, høballer og på metoden som beskrevet i næste afsnit. Overvej også at kigge på shitake svampe, når du er i gang 🙂
Jeg skal lige gøre obs på at jeg er Amazon partner og får en lille procent hvis du køber, så tak til dig hvis du gør det.
Dyrkning af svampene
Så, nu har du dit mycelium klart og du er klar til den egentlige produktion af svampe.
Find en god plastikbøtte og rens den grundigt – husk at koge den af med kogende vand. Hygiejnen er igen meget vigtig.
Bor huller i bøtten (10mm) med ca 15 cm afstand. Sæt åndbar tape (englehud) over hullerne for at forsegle dem. Det er en god ide at bruge plastichandsker til dette.
Tilfør nu dit kaffegrums til bøtten. Den skal være relativt frisk og ikke for våd men heller ikke for tør. Konsistensen skal være ca som når du har lavet kaffe på stempelkanden og har tømt den helt.
Tilfør derefter dit mycelium (riv det i mindre stykker hvis det er pap metoden) og vend det godt rundt med en ske der er kogt af.
Afhængigt af bøttens størrelse kan det være en god ide ikke at fylde bøtten med det samme men at tilføre kaffegrums med 4-5 dages mellemrum (når det i bøtten er ved at være dækket af hvidt). På den måde kan dit mycelium følge med. Når der er 1-2 cm til toppen, er bøtten fyldt som den skal.
Hold til alle tider bøtten godt lukket med låget, så myceliet ikke inficeres af noget udefra.
Herefter placeres bøtten et sted hvor temperaturen er ca 18-20 grader og gerne med høj luftfugtighed. Det kan godt være koldere eller varmere. Jo koldere desto længere tid vil der gå til du kan høste.
Svampene skal nu stå lyst men aldrig i direkte lys. Her er under sengen igen et godt sted, men det kan også bare være en hylde i et nordvendt soveværelse eller køkken. I mange tilfælde vil en kælder være helt perfekt.
Nu er det bare at vente til svampene begynder at kigge ud af hullerne. Det frarådes at kigge ned i bøtten da dette kan kontaminere massen og få projektet til at mislykkes. Svampen skal have luft for at kunne vokse, men den luft trækker den gennem de huller, du har lavet.
Høst dine lækre svampe
Når svampen er ved at have brugt næringen i kaffegrumsen, vil den begynde at kigge sig om efter nye jagtmarker. Det er her den er klar til at ”sætte frugt” og det er her svampene vil dannes. Pludseligt vil små svampe kigge ud af hullerne. Du vil opleve at de vokser ret hurtigt.
I dette stadie er det vigtigt de ikke tørrer ud. Sprøjt dem regelmæssigt med vand fra en sprayflaske for at undgå dette, og vær meget opmærksom på de ikke står i solen. Der skal være en høj luftfugtighed omkring dem for det bedste resultat.
Det helt rigtige tidspunkt at høste på er lige inden kanten begynder at vende opad. Det betyder at svampen er ved at frigive sine sporer. Så tag fat i klasen og drej rundt til den slipper og nyd din høst.
Efterfølgende kan du høste 1 måske 2 gange mere før myceliet løber tør for energi til at producere flere svampe.
Pro tip: Det brugte mycelium er ret surt og du kan med fodel klippe det i stykker og sprede det i dit blåbærbed. Blåbærplanterne vil elske det og med lidt held, vil endnu et sæt østershatte vokse ud af jorden.
Jeg håber denne guide til dyrking af svampe i kaffegrums gav mening og at du nu har lyst til at give dit i kast med projektet.

Vil du helt i dybden og lære at blive selvforsynende med svampe?
Så kan jeg anbefale dig at kigge på disse online kurser:
Kurset til dig, der gerne vil dyrke masser af svampe derhjemme
Lær at dyrke 1-1o kg svampe om ugen af forskellige typer.
I dette kursus får du virkeligt tingene sat i system, og du kan reelt blive selvforsynende med svampe. Underviseren er Willie Crosby, som er en særdeles rutineret mand indenfor dyrkning af svampe. Kurset er på engelsk.
Få 10% rabat ved at bruge koden: mikrohaven
Kurset til dig, der vil gøre en forretning ud af at dyrke svampe
Hvis du drømmer om at leve af at dyrke svampe, så kan dette kursus spare dig en masse fuck-ups på vejen. Her får du alle tricks til at designe en kommerciel svampe farm.
Underviseren er Willie Crosby, som er en særdeles rutineret mand indenfor dyrkning af svampe. Kurset er på engelsk.
Få 10% rabat ved at bruge koden: mikrohaven
Er du stødt på spørgsmål?
Dyrk selv svampe er sjovt for store og små, og jeg håber du kaster dig ud i det. Hvis du støder på spørgsmål, så læg en kommentar herunder og lad mig høre.
Hvad er nemmeste næste skridt til mere selvforsyning på lidt plads?
Til det kan jeg svare helt klart og tydeligt: Begynd at interesserer dig for mikrogrønt. Det er små planter der dyrkes som salat både inde og ude. De er nemme at dyrke (selv i køkkenet) og betragtes som natures superfood. I mine øjne bør alle interessere sig for dette.
Er du vild med principperne omkring selvforsyning og vil du gerne have flere tips, så hent min guide herunder. Den giver dig 3 tips til hvordan du nemt dyrke dit eget grønt på meget lidt plads.
Du kan også tjekke siden her, hvor jeg samler mine bedste tips og råd til at blive endnu mere selvforsynende derhjemme.
🙂 Katrine fra Mikrohaven

Vil du gerne selv dyrke flere grøntsager selvom du har meget lidt plads?
Få mine 3 bedste tips til at komme i gang med det samme. Alt du skal bruge er en vindueskarm og en altan eller lille bitte have. Guiden koster 0,- kroner, så hent den nu mens du har gejsten.
Samtidigt kommer du med på mit nyhedsbrev hvor jeg sender endnu flere tips til at dyrke egne grøntsager på den nemmeste måde. Nul spam, bare vitaminer.
Jeg har dyrket en omgang østershatte mycelium som er ved at være klart til at komme i en spand med kaffegrums, for at få frugt. Jeg vil dog gerne vente lidt med at sætte gang i dette. Hvor længe kan jeg opbevare mit mycileum og hvordan opbevarer jeg det bedst?
Hej Jette
Tak for din fine spørgsmål!
Du kan sagtens vente med at bruge det. Bare husk at stille det koldt, så kan det holde flere måneder (Der er dog en risiko for det spontant starter på at sætte frugt). Jeg opbevarer mit i køleskabet.
Rigtig god fornøjelse!
🙂 Katrine fra Mikrohaven
Tak for guiden… Den virker (tror jeg). Jeg har lavet mycelium med papmetoden og der er masser af gang i de hvide pletter. Jeg er meget spændt på hvad der sker herfra.
Ihhh spændende! Fedt du har kastet dig ud i det. Jeg er sikker på du lykkes og at du også får “svampefeber”.
🙂 Katrine fra Mikrohaven
Hvor stor en beholder bruger du når du dyrker svampene?
Hej Mikala
Tak for dit gode spørgsmål! Jo større spand desto flere svampe. Jeg har brugt både 1 Ltr skyr spande og også 2-3 liters spande. Men der skal naturligvis mere mycelium til at få gang i en 3 ltr spand end en 1 ltr.
Mit bedste forslag er at du startet med det du lige kan få fat på og eksperimenterer med det.
🙂 Katrine fra Mikrohaven
Tak for opskriften på gode østershatte 🙂
Jeg vil gå i gang med det, blot kunne jeg godt tænke mig at gøre fremstillingen så økologisk som muligt. Man kunne jo passende bruge økologisk kaffe som gromedie. Kan man bruge andet end pap, som jo består af mange, mere eller mindre heldige bestanddele?
Mvh. Lene
Hej Lene
Tak for dit spørgsmål! 😊
Østershatte elsker halm. Det skal dog pastauriseres for at komme af med konkurrerende svampe og sager.
Jeg har ikke prøvet at starte østershatte fra butikken på denne måde, men lur mig om ikke det virker.
Rigtig go dyrkelyst, det er sjovt 😊
Smil og haveheld fra Katrine
Tak for din rigtig velskrevne og lettilgængelige guide!
Jeg er ikke kommet så langt endnu, men glæder mig.
Skal man starte forfra på denne måde hver gang man vil dyrke en omgang svampe eller kan man genbruge svampe mycelliumet fra de høstede svampe?
Mvh
Magnus
Hej Magnus
Tusind tak for din tilbagemelding! 🙂 Jeg er glad for du kan bruge guiden 🙂
Man kan sagtens køre videre med myceliet efter det har givet frugt, men det vil på et tidspunkt blive træt.
Og for hver ny gang er der en risiko for at det inficeres og bliver udkonkurreret af noget andet.
Men sørg for god hygiejne og bræk noget mycelie af og brug det som en starter på en ny omgang. Så kan du se hvor længe du kan holde den kørende 😊.
Rigtig go fornøjelse!
Smil og haveheld fra Katrine
Hey,
Jeg er i gang med min første egenproduktion 🙂
Jeg kan forstå der efter kaffebrygning blot er omkring 1% af næringen tilbage i kaffepulveret.
Ved I om man får brugt resten ved svampeproduktionen og kan man sige noget om, hvor meget næring, der ellers er tilbage efter sidste høst?
Bedste hilsner
Sophie
Hej Sophie
Tak for dit spørgsmål 🙂 Som udgangspunkt så fungerer myceliet sådan at det først sætter frugt (laver en svamp) når der ikke er mere næring i det medie den vokser i. Så er det tid til at søge nye jagtmarker og sprede sine frø. Jeg ved ikke præcis hvor meget der er tilbage, men myceliet kan godt sætte frugt et par gange ud fra den samme masse. Hvis myceliet stadigt er “rent” herefter, kan du tage klumper af det og blande i ny kaffegrums og herefter starte på ny.
Jeg håber det var svar på dit spørgsmål.
Smil fra Katrine
Hej Katrine
Tusind tak for inspirerende indslag. Skal bestemt igang meget snart. Skal lige forstå rigtigt udfra din beskrivelse; i processen hvor man hver 4-5. dag skal tilføje kaffegrums for at starte svampeprocessen. Der er jeg lidt i tvivl om der skal låg på eller ej?!. Det er fordi du skriver at når bøtten/spanden er næsten fyldt(1-2 cm før kant), skal man sætte låg på. Så blev jeg i tvivl om man først skal sætte låg på der?
Håber ikke det blev for kringlet:-)
Hej Mette
Åh undskyld jeg først svarer nu, din kommentar var lige smuttet forbi mig. Du har helt ret i jeg ikke er så præcis i min formulering der. Det får jeg rettet. Men det er vigtigt hele tiden at have låg på for at undgå at det inficeres med andre svampetyper fra luften. Så husk låg hver gang du fylder på, og behold låget på når spanden er fuld.
Rigtig god fornøjelse 🙂
Smil fra Katrine
Hej Magnus jeg kunne godt tænke mig at dyrke det i sorte plastic poser – kan det lade sig gøre?
Hej Pia
Ja helt sikkert, det kan sagtens du med sorte plastic poser 🙂 Gi den gas.
Smil fra Katrine
Hej.
Hvornår skal tapen over hullerne fjernes?
Mvh Helle
Hej Helle
Kunsten er at bruge åndbar tape så de kan finde udgangen. Svampene vil i de fleste tilfælde selv skubbe sig ud men fjern det, hvis det ligner, de skal have hjælp.