Guide til at dyrke dine egne svampe (helt fra bunden) i kaffegrums

Hvis du gerne vil arbejde hen imod at blive lidt mere selvforsynende, så er svampe en helt oplagt ting at kaste sig over. Det er relativt nemt at komme i gang med dyrkning af svampe i kaffegrums, du får et hurtigt udbytte og så er slutresultatet så meget bedre end det du køber i butikkerne.
I denne artikel fortæller jeg dig alt hvad du skal bruge, for at komme i gang med at dyrke dine egne østershatte i kaffegrums.

Østershatte med de fine lameller

Hvorfor er det smart at dyrke i kaffegrums?

Svampe kan gro i mange forskellige gromedier, men der er et par grunde til det er helt oplagt at bruge kaffegrums. For det gørste er det et restprodukt som det er rigtigt nemt at komme i nærheden af. Det er tilgængeligt for de fleste. Og faktisk bruges kun omkring 1% af næringen i kaffepulveret når du brygger din kaffe. Det betyder der faktisk er ret meget spild og det betyder også at der så er rigtigt meget energi tilbage, som dine svampe bliver glade for.

Dernæst så pastauriseres kaffegrums helt automatisk, fordi der tilsættes varmt vand. Det er et nødvendigt trin for at lykkes med at dyrke svampe, og derfor er der super praktisk at det er gjort på forhånd.

Så alt i alt er det godt for svampene, godt for miljøet og godt for dig at bruge dette gromedie.

 

Køb et færdigt produkt eller dyrk svampene selv?

Der er flere veje ind i det at dyrke sine egne svampe selv. Du skal stille dig selv ovenstående spørgsmål inden du går i gang, så du kommer bedst muligt fra start. I det følgende får du næste trin ud fra dit svar.

Køb af færdige svampe-produkter

Der er ved at være en hel del produkter på markedet, som gør det muligt at komme i gang med svampedyrkning på en super nem måde. Det er plug and play produkter der virker med det samme, uden du behøver foretage dig noget. Disse firmaer tæller bland andet beyondcoffee og tagtomat.
Dette er den rette løsning for dig der bare gerne vil prøve det og vil have det nemt.

Fordele:

  • Utroligt nemt at komme i gang
  • Du behøver ikke sætte dig ind i teorien bag
  • Det er nemt tilgængeligt og der er mange typer svampe du kan prøve

Ulemper

  • Forholdsvist dyrt at købe disse bokse fra gang til gang
  • Du lærer ikke teknikken i svampedyrkning og det er sværere
  • Vælger du denne løsning, behøver du sådan set ikke læse videre, for der er en nem og enkel brugsvejledning på det produkt du får tilsendt.

Vil du gerne nørde lidt i det, så findes der denne løsning:

 

Dyrkning af svampe i kaffegrums fra dit eget mycelium

Det er bare helt vildt sjovt at prøve at gøre det selv (hvis man har en lille nørd gemt i sig selv). Det er muligt at opformere mycelium fra købte svampe, og der er bare super sjovt at følge processen, prøve at optimere, og så er det bare rigtigt tilfredsstillende at kunne dyrke noget selv uden at skulle ud og anskaffe sig en hel masse ting. Jeg ridser hurtigt fordele og ulemperne op:

Fordele

  • Meget mere økonimisk løsning – det kan gøres for 20 kr,-
  • Mindre spild, gladere verden
  • Du bliver med stor sandsynlighed grebet af det og får lyst til at eksperimentere

Ulemper

  • Det kræver mere arbejde
  • Det kræver vedholdenhed og lyst til at eksperimentere
  • Du vil nok mislykkes indimellem

Sådan dyrker du dine egne østershatte i kaffegrums

Igen er der to veje ind i det. Den første vej er at købe færdigt mycelium som du kan blande i dit kaffegrums for at sætte gang i processen. Dette er utroligt nemt og det er nemt at få fat i materialet. Hvis du vælger denne løsning, spring ned til punktet ”dyrkning af svampene”.

Vil du prøve at lave dit eget mycelium, så læs med herunder

 

Sådan laver du dit eget østershatte mycelium

Du skal starte med at gå ned i supermarkedet og købe nogle østershatte. Det er vigtigt at du vælger dem med mest ”hvidt mug” ovenpå. Det er dette der er svampens mycelium og det er dette vi skal bruge til at opformere for at nå frem til en masse der kan bruges til at drive svampene frem.

eMycelium på østershatte svampe

Vigtigt inden du går videre:

Det er meget vigtigt at alt skal være så rent som muligt. Normalt vil man pastaurisere (opvarme til høj varme) gromediet, men der er netop derfor det er så smart at bruge kaffegrums, da det allerede er blevet kogt igennem. Det betyder at andre svampe og bakterier der gerne vil formere sig på mediet er væk. Det er nødvendigt for at østershattene får de bedste grovilkår og for at det ikke bliver udkonkurreret.

Herefter er det vigtigt at du laver en god afrensning af miljøet du arbejder i og at du kun bruger skoldede redskaber og rene poser. Hygiejne er noget af det vigtigtste hvis du vil lykkes.

Når hygiejnen er på plads, så tager du en spiseskefuld brugt kaffegrums. Det må ikke være for vådt og ikke for tørt og heller ikke varmt. Det der har stået i et filter en halv dag er perfekt.

Dette lægger du i en steril pose. Herefter skærer du nogle skiver af østershatten – af det stykke hvor du finder den største mængde mycelium. Det skal være små stykker. Du får ikke mere ud af at gøre det med store stykker. Det der sker er at svampen tænker den er gået i stykker og så må den hellere begynde at lave mere svamp.

Sørg for at kaffegrums og østershat er i god berøring med hinanden. Luk posen og stil det et mørkt sted ved ca 18-20 grader. Den skal have lidt luft, så åben den en gang om dagen og luk luft ind eller lav et lille hul.

Mycelium dyrkning i en pose

Næste trin – når dit mycelium har overtaget showet

Når din blanding er blevet helt hvidt så har dit mycelium overtaget kaffegrumset, taget det meste næring ud og er klart til at få tilført mere næring.

Herefter gør du følgende.

Opdel klumpen i flere mindre dele (stadigt med høj hygiejne).

Fordel disse klumper i nye poser og tilfør derefter ny kaffegrums. Det er i blandingsforholdet 1-10. Altså 1 den mycelium til 10 dele kaffegrums.

Herefter lukkes alle poserne og de stilles igen til formering som tidligere.

Når indholdet i posen igen er helt hvidt, ja så kan du igen dele klumpen i mindre stykker og blande det med nyt kaffegrums i forholdet 1-10.

Nu er du ved at have ret meget mycelium som bør være nok til at sætte gang i produktionen af svampe.

Dyrkning af svampene

 

Så, nu har du dit mycelium klart og du er klar til den egentlige produktion af svampe.

Find en god plastikbøtte og rens den grundigt – husk at koge den af med kogende vand. Hygiejnen er igen meget vigtig. Du kan også sagtens bruge en plasticpose hvis ikke lige du har en spand.

Bor huller i bøtten (10mm) med ca 15 cm afstand. Sæt malertape over hullerne for at forsegle dem (gør det samme med plasticposen hvis du bruger sådan en). Det er en god ide at bruge plastichandsker til dette.

Tilfør nu dit kaffegrums til bøtten. Den skal være relativt frisk og ikke for våd men heller ikke for tør. Du kender konsistensen af det grums der har ligget i et filter en halv dag. Det er ca sådan det skal være.
Tilfør derefter dit mycelium og rør godt rundt med en ske der er kogt af. Blandingen skal ikke fylde hele bøtten, der skal lige være et par cm til toppen.

Herefter sættes låget på og bøtten placeres et sted hvor temperaturen er ca 18-20 grader. Det kan godt være koldere eller varmere. Jo koldere desto længere tid vil der gå til du kan høste.

Nu er det bare at vente til svampene begynder at kigge ud af hullerne. Det frarådes at kigge ned i bøtten da dette kan kontaminere massen og få projektet til at mislykkes. Svampen skal have luft for at kunne vokse, men den luft trækker den gennem de huller, du har lavet.

Høst dine lækre svampe

 

Når svampen er ved at have brugt næringen i kaffegrumsen, vil den begynde at kigge sig om efter nye jagtmarker. Det er her den er klar til at ”sætte frugt” og det er her svampene vil dannes. Pludseligt vil små svampe kigge ud af hullerne. Du vil opleve at de vokser ret hurtigt.
I dette stadie er det vigtigt de ikke tørrer ud. Sprøjt dem derfor med vand fra en sprayflaske en gang om dagen eller hvis de hvis de begynder at se tørre ud.

Det helt rigtige tidspunkt at høste på er lige inden kanten begynder at vende opad. Det betyder at svampen er ved at frigive sine sporer. Så skær den af helt inde ved bøtten og nyd din høst.

Efterfølgende kan du høste 1 måske 2 gange mere før myceliet løber tør for energi til at producere flere svampe.

Pro tip: Det brugte mycelium er ret surt og du kan med fodel klippe det i stykker og sprede det i dit blåbærbed. Blåbærplanterne vil elske det og med lidt held, vil endnu et sæt østershatte vokse ud af jorden.

Jeg håber denne guide til dyrking af svampe i kaffegrums gav mening og at du nu har lyst til at give dit i kast med projektet.

Er du stødt på spørgsmål? Skriv en kommentar herunder og lad mig høre.

Rigtig god vokselyst.

Ps. Er du vild med principperne omkring selvforsyning og vil du gerne have flere tips, så tjek siden her, hvor jeg samler mine bedste tips og råd til at blive endnu mere selvforsynende derhjemme.

🙂 Katrine fra Mikrohaven

guide til dyrkning af grønt på altanen

Vil du gerne selv dyrke flere grøntsager?

Få mine 3 bedste tips til at komme i gang med det samme. Alt du skal bruge er en vindueskarm og en altan eller lille bitte have. Guiden koster 0,- kroner, så hent den nu mens du har gejsten.

Samtidigt kommer du med på mit nyhedsbrev hvor jeg sender endnu flere tips til at dyrke egne grøntsager på den nemmeste måde. Nul spam, bare vitaminer.