Brugen af flis i dine blomsterbede kan være en både smuk og nyttig måde at forme din have på. Her er nogle kreative tips til at bruge flis til bede på en kreativ måde:

Rigtig god fornøjelse 🙂

Katrine fra mikrohaven - dyrker grønt i højbede og på lidt plads

Skrevet af Katrine fra Mikrohaven

1: Bunddække til beskyttelse af planterne

Brug flis som bunddække rundt om planterne i dine blomsterbede. Dette hjælper med at bevare jordfugtighed, holder ukrudt nede og beskytte rødderne mod varme når sommeren er på sit højeste og vandingsbehovet er størst.

 

2: Skab farvekontraster i haven

Flis fås i flere forskellige farver – både p.g.a. materialet du vælger, men også fordi man kan få indfarvet flis. Vælg den farve, der komplementerer blomsternes farver, og skab smukke farvekontraster i dine bede. Der er f.eks. ret stor forskel på farverne i træflis og barkflis, som du kan se nedenfor.

træflis

Træflis – er den klassiske ”lyse” flistype

Træflis er fremstillet af selve ”træet” på træet – i modsætning til barkflis, der er fremstillet af barken på træet. Dette har den klassiske lyse farve men bliver mørkere over tid.

barkflis

Barkflis – er en mørkere og mere naturlige type flis

Barkflis (også kaldet dækbark eller pyntebark) er lavet af barken (og ikke træet) fra et træ. Det har en mere jævn og glat overflade end træflis og en væsentligt mørkere farve.

3: Anlæg af stier

Brug flis til at anlægge stier i haven generelt eller stier gennem dine blomsterbede. Dette giver ikke kun en dekorativ visuel effekt, men vil også beskytte dine planter fra fodsålerne på de, der færdes i haven.

 

4: Lav en skarp kantafgrænsning

Brug flis til at definere kanterne af dine blomsterbede. Dette giver en klar og veldefineret grænse mellem bedet og det omgivende område. Det er langt fra optimalt at afgrænse bedene med bar jord, da fordampningen er større og fordi det giver gode forhold for ukrudt. Brug derfor flis til at skabe en skarp kantafgrænsning, der både ser godt ud og kommer dine planter til gavn.

 

5: Underlag til legeområder

Hvis du har børn, kan du bruge flis som et blødt underlag under ting på legepladsen så som gynger og rutsjebaner. Er laget tykt nok, kan det være blødt at falde på og dermed hjælper det til at reducere risikoen for skader ved fald.

 

6: Brug det kreativt i dine krukker

Det er en virkeligt god ide at fylde flis omkring dine planter i kukkerne. Du kan eksperimentere med farver, der fremhæver blomsterne eller krukken. Har du et toplag med flis, vil det hjælpe med at holde på fugten og dermed nedsætte vandingsbehovet.

 

7: Eksperimenter med Mønstre

Du behøver jo ikke bruge den samme type flis alle steder. Køb lidt forskellige farver og læg det i forskellige mønstre, som f.eks. zigzag, cirkler eller spiraler, for at skabe interessante visuelle effekter i dine blomsterbede.

 

Husk at vælge den rigtige type flis baseret på dine æstetiske præferencer og havens behov. Træflis, barkflis kakaoflis kan alle bruges afhængigt af dine ønsker. Vil du vide mere om brugen af flis i haven, kan du læse min komplette guide til flis i haven her.

 

Find den rette type flis til dine bede

Som tidligere nævnt er der stor forskel på flis. Træflis og barkflis ser ganske forskelligt ud. Disse produkter herunder er prisbillige og ganske egnede til flis til bede. 

træflis i bigbag

Prisvenlig træflis fra havehandel.dk. lavet fra stammer på danske træer. Se det på havehandel.dk her.

træ flis i big bag fra green bio

Denne træflis fra Green Bio er også et godt bud til din have. Se det hos haveglad.dk her.

Dækbark til haven

Prisvenlig dækbark fra havehandel.dk af 100% naturligt materiale. Se det her på havehandel.dk.

Jeg skal lige sige at dette er reklamelinks som betyder, jeg får en lille procentdel hvis du køber dit flis via disse links. Så tak på forhånd for at støtte min blog 🙂

Brug din egen flis til bede

Måske har du lige fået fældet træer eller måske har du en bunke grenaffald i haven et sted. Hvorfor så ikke lave dit eget træflis og få det bedste ud af materialet?

Du kan enten selv finde en flishugge maskine, der kan klare opgaven. Eller du kan bestille et firma til opgaven.
På siden her kan du læse mere om flishugning, priser på flisning og hvordan du griber opgaven an. Du kan også bestille hjælp til opgaven, hvis du ønsker det.