fbpx

Skal du købe kompostgær til bokashi eller lave det selv?

Mange der har prøvet at lave bokashi overvejer om det kan betale sig at lave det selv? Det vil jeg komme med mit bud på her i denne artikel.

Hvad er kompostgær?

Kompostgær – også kaldet bokashi gær eller bokashi klid, er et naturligt produkt der tilsættes din bokashi for at skabe det mikroliv der er nødvendigt for en god og naturlig nedbrydning af det organiske materiale i din bokashi spand.

Det er med andre ord en nødvendig ingrediens når du komposterer dit køkkenaffald med bokashi metoden.

Fordele og ulemper ved at købe færdiglavet kompostgær

Her ridser jeg lige hurtigt fordele og ulemper op, når du køber din gær færdig.

Fordele:

  • Den helt oplagte fordel er selvfølgeligt at det giver dig minimalt arbejde at købe et færdigt produkt.
  • Dertil har du ingen ventetid – du kan bruge massen med det samme
  • Du er sikker på at produktet er ok – der er ikke gået noget galt i fermenteringsprocessen.
  • Du skal ikke nørde med at få det til at lykkes
  • Du har et tørt produkt, der holder længe
  • Du skal ikke bruge udstyr til vaacum pakning

Ulemper:

  • Det er en løbende og nødvendig udgift når du laver din egen bokashi.
  • Udgifter til levering

Fordelene er mange, og for dig hvor tid er en faktor, er det altså bare det hurtigste og nemmeste. 

Du kan finde bokashigær af høj kvalitet i følgende butikker:

Denne 1 kg pose fra altanliv vil kunne holde et par måneder, alt efter hvor meget du komposterer.

Bokashi klid 1 kg

Du kan også købe en 1 kg pose på plantetorvet. 

Fordele og ulemper ved lave sin egen kompostgær

Der er en vis tilfredsstillelse ved at lave sine egne ting selv. Så ved man bare, hvad der er i og den der følelse af at være selvforsynende er altid skøn. Men spørgsmålet er, om det kan betale sig at kaste sig ud i gær-projektet. Her ridser jeg fordele og ulemper op ved at starte sit eget projekt op.

Men først forklarer jeg lige processen i DIY kompostgær:

Der er forskellige måder at sammensætte det på, men en typisk måde at gøre det på er at lave det på et organisk produkt som hvedeklid. Dette blandes med en sukkermasse (f.eks. sukkerrørmelasse), vand og så et produkt, der indeholder de nyttige mikroorganismer, der gør hele forskellen. 

Mikroorganismerne skal dyrkes i det organiske materiale, og du sætter skub i processen ved at tilsætte en sukkermasse, som mikroorganismerne kan leve af.

Herefter blandes massen og fermenteres i ca 4 uger – ligesom bokashi også fermenteres.

Fordele:

  • Du har fuld kontrol, når du laver det selv – og så er det utroligt tilfredsstillende at kunne lave sine ting selv.
  • Du behøver ikke bestille en pose på nettet og betale for fragt, når du løber tør.
  • Det er relativt billigere end at købe færdiglavet kompostgær.
  • Det kan være sjovt at nørde med at få lavet den perfekte masse

Ulemper:

  • Det kræver noget nørderi og dedikation at få til at lykkes
  • Det er større chancer for at du ender op med et produkt, der ikke fungerer
  • For de fleste vil det gå galt indimellem, og derfor kræve et par forsøg
  • Der kan være begrænset holdbarhed på produktet – pga. større fugtindhold.
  • Det tager tid – regn med i al fald 4 uger 
  • Du er nødt til at vaacumpakke det, for at forlænge holdbarheden
  • Der er udgifter til materiale da du ikke kan lave al ting selv eller hente det hos naboen,

 

Konklusion:

Der er en hel del arbejde og nørderi forbundet med at lave produktet selv. Det betyder, du skal være klar til at nørde til bunds, observere processen, være over det og god til at indentificere hvornår noget kan gå galt.

Personligt synes jeg det er sjovt at prøve, men jeg er faldet tilbage på bare at bestille det færdige produkt når jeg løber tør. Så kan jeg bruge lidt mere tid ude i haven i stedet.

 

Jeg håber du blev lidt klogere på, om du skal kaste dig ud i selv at lave dit gær. Under alle omstændigheder: Rigtig god fornøjelse og et high-five for at lave bokashi, for det er altså virkeligt godt på alle måder.

 

Smil og haveheld fra

Katrine fra Mikrohaven

 

DIY bokashi spand

Mini-DIY-guide:
Lav din egen bokashi spand

Du kan nemt og hurtigt lave din egen bokashi spand, og det kan gøres med gratis materialer. Her får du en video der viser dig hvordan samt en hurtig instruks på hvordan du bruger den.  Guiden koster 0,- kroner, så hent den nu mens du har gejsten, og vær igang om få minutter.

Samtidigt kommer du med på mit nyhedsbrev hvor jeg sender endnu flere tips til at dyrke egne grøntsager på den nemmeste måde. Nul spam, bare vitaminer.